19 Mart 2020 Perşembe

ÖTEKİLER – EMRE TİMUR



Sayfa Sayısı: 256

TÜR: Psikolojik roman


Merhaba :) uzun zaman önce başlayıp bayağı okuduğum ama sonunu yoğun işlerimden dolayı getiremediğim bir kitapla karşınızdayım. Dün bitirdim ve daha sonra tekrar okumak istediğim kitaplar arasına girdi. Konusu dışlanmış, hayatta geri planda kalan insanları anlatıyor. Yani Ötekiler’i. Bu ötekiler, okuyunca fark edeceksiniz hayat onları dışlamış evet ama onlarla ortak yönleriniz olduğunu fark edeceksiniz. Asında her birimiz öteki olmaya adayız ya da ötekiyiz. İnsanlar bizi umursamıyor, başarılıyken göklere çıkartıyorlar ama bir kere düşmeyegör hemen alaşağı ediliyorsun. Adını ve senin de bir insan olduğunu unutuyorlar. Ötekiler işte böyle kişilerin hikayesi.


Adem Bey, kendisinin de hep dediği gibi ilk insan olan uzatılan a ile söylenen Adem değil, yokluk anlamında a harfi kısaltılarak söylenen Adem isminde bir adam. Motivasyon, kişisel gelişim kitapları yazan, başarılarıyla çok söz ettiren, göklere çıkarılan birisi. Ancak bir gün sahnede her zamanki başarı konuşmasını yaparken bir şey oluyor konuşamıyor, hareketlerine söz geçiremiyor. Hastalanıyor ve gün gittikçe kötüleşecek, yaşamı kısalmış. Karısı onu boşuyor. Medya onu unutuyor. Çocuklarından biriyle zaten yıllar önce yollarını ayırmış. Tek başına bir eve çıkıyor, yakacak kitapları var sadece.

Kaslarına hükmedemeyişi, en tepeden en aşağıya birden düşmesi onu intihara sürüklüyor. Ancak o gece birisi onu kurtarıyor. Matmazel adında eski hayat kadını, ismini hiç demiyor Adem ona bu adı takıyor. O andan sonra dertleşiyorlar. İkisi de en özel sırlarını saklıyor ama genel durumu anlatıp, bambaşka konulardan konuşuyorlar.

Bir gün Adem, psikoloğa gidiyor. Obsesif psikolog Memduh ile tanışıyor. Çok garip bir karşılaşma çünkü psikolog silahı dayamış ağzına. İşte hayattan umduğunu bulamamış ya da kaybetmiş üç öteki bir araya geliyor. Çok garip bir arkadaşlık kuruyorlar.

Adem kalan hayatını hesaplıyor, okumak istediği kitapları belirliyor, kalan zamanda hangilerini okuyabileceğini düşünüyor, yıllar önce kovduğu kızıyla buluşup ondan af dilemeyi istiyor. En önemlisi de Ötekiler grubunu oluşturup bilinçlendirici sohbetler yapmak istiyor. Hayatta her şeye karşı öfkeli, yaşama amacı kalmamışken Ötekiler hayali onu az da olsa ayakta tutuyor.

Marmara depremi olmasıyla birlikte birçok kişi ailesini, evini kaybedince Ötekiler’i buluyor. Hayata başka açılardan bakıyorlar. İnsanlar için bir umut doğuyor. Ötekiler çok garip ama güzel bir oluşumdu. Adem Bey, Matmazel ve Memduh güzel şeyler yapıyorlar böylece. Memduh bey bunlara grup terapisi diyor Adem ona çok kızıyor. Memduh ile Adem’in tartışmaları, Matmazel’in zorunlu olmadığı halde en zor günlerinde Adem’e bakması çok iyiydi. Karakterleri ve yaşadıklarını severek okudum. Nereye varacak dediğim çok oldu. Sonu duygusaldı ama olması gerekendi. Hayat işte. 

Kitap sürekli içimde bir yere dokundu. Üzdü, sevindirdi, hayal kırıklığına uğrattı. İçimizde bir yere hitap ediyor. Mutlaka sonra tekrar okuyacağım.
Yazarın dili güzeldi. Önerdiği bir sürü yazar, şair vardı. Anlattığı karakterler iyi kurgulanmıştı. Nasıl bir araya gelecek dediğim insanlar toplandılar. Kitapta emeği geçen herkese teşekkür ederim. Yazardan başka kitaplar da okuyacağım.

3 yorum:

  1. heey bu yazar vardı galiba daha önceee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya yazar cok iyi bence. Cok sevdim kitabı. Mutlaka diger 2 kitabini da okuyacagim

      Sil
  2. Yazarın Şizofren kitabı var bende. Arkadaşlarım okudular ve sevdiler. Ben de uygun bir anımda okuyacağım.

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...