20 Mart 2020 Cuma

M.S. 2079 – MEHMET ALİ YAZAN



Merhaba :) harika bir bilimkurgu okudum. Türk yazarlardan bilimkurgu okuyabilmek çok güzel. Konusu polisiye ve robotik teknolojinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş.

Robotların olduğu, Dünya benzeri gezegenlerin keşfedilip kolonileştirildiği, uzay seyahatlerinin normalleştiği bir zamanda, bir cinayet işleniyor. Uzay dedektifi Mortimer ve yardımcısı Scott bu olayı araştırmak için kolonileştirilen ve maden çıkarılan önemli bir gezegene gönderiliyor. 


Cinayette asıl ilginç olan şey, cinayeti bir robotun işlemesi. Ama robotlarda böyle bir şey mümkün değil, Asimov’un kuralları onların yazılımında var. İnsanlara zarar vermek yasak. Robot bu cinayeti işlemiş ama ona cinayetle ilgili soru sorulunca robotun beyni fazla yükleniyor ve donuyor. Cinayeti robot yapmış ama onun bunu tek başına akıl etmesi ve yapması imkansız. Robotu, öldürdüğü kişinin bir insan olmadığına ikna etmiş asıl katil. Bu cinayet sonrası ilginç olaylar oluyor ve cinayet seri hale geliyor. 

Mortimer ve yardımcısı bu tuhaflıkları araştırıyorlar. Cinayetle ilgili ipucu bulmaları zor. Bu işi yöneten gizli el çok bilgili ve deneyimli. Geride iz bırakmıyor. Öldürülen robot teknisyeni dışında bir de Lord öldürülüyor. Mortimer ve yardımcısı bu sefer de yeni açılan Yıldız Şehri’ne gidip cinayeti araştırıyorlar.

Çok maceralı, merakta bırakan, düşündüren bir eser. Robotların olmasını ister miydiniz? Robotların insana benzer görünmesini ister miydiniz? Robotların kendi düşünebilen zekasının olmasını, insana benzer mantıklı çıkarımlar yapmasını yani yapay zekaya sahip olmasını doğru bulur muydunuz?

Her şeyin teknolojiyle bütünleştiği, insana çok az ihtiyaç duyulan bir çağda, robot tarafından işlenen bir cinayetin ne kadar korkutucu olacağını hayal edin. Her şey karışırdı. Bu kitap da faciayı anlatıyor işte. Klasik bir konu gibi ama polisiye ile iyi bağdaştırılmış bir kitap. İyi bir bilimkurgu. İnsana dair düşündürücü bir ders de vermiş sonunda yazar. 

Bakın robot ne diyor?
“Bize karşı koruyucu bazı kanunlar koymuştunuz ve bu gayet mantıklıydı. Ama birbirinize karşı davranışlarınız, bizim olası zararlarımızdan çok daha acımasız ve insanlık dışıydı.”

Çok haklı. İnsanlar doğaya da kendine de en büyük zararı yine kendisi veriyor. Bencil, maddi çıkarları yüksek, egolu varlıklarız. Başımıza gelen felaketler bizim suçumuz. Daha barışçıl günlere uyanmak dileğiyle hoşça kalın.

Corona günlerindeyiz ve herkesin psikolojisi bozuk biliyorsunuz. Lütfen dikkatli olalım. Moral bozmayalım, başka şeylere odaklanalım. Evde de yapılacak çok şey var. Ben ders çalışıp, dizi film izleyip, kitaplara sığınacağım. Tabi en önemlisi ailemle de çok vakit geçireceğim. Bu sosyal izolasyon, virüsün yayılmasını durdurmak için çok önemli lütfen farkında olalım. Herkese sağlıklı günler dilerim.

5 yorum:

  1. bence de güzel. kaliteli yazarlar çıkacaktır daha çok eminim. zaman değişiyor. beğenmene sevindim farklı kitapları ben de severek okuyorum :)

    YanıtlaSil
  2. hımmm bu da okunurmuş :) heeey, sen hastanede görevli misin, çalışıyon muuu bugünlerdeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok bizi göreve çağırmadılar. Devletimiz isterse gidetiz. Ama daha o kadar bilgimiz yok ki. 2.siniftayim. hastane ortami zaten normalde gergin. Şimdiki zamanda tahmin edemiyorum bile :(

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Kitap gayet güzel duruyor.Not alıyorum bendee:)

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...