10 Mart 2020 Salı

SONGÜL – ARİF CANSIN



Yazar: Arif Cansın

Yayınevi: Sokak Kitapları Yayınları
İlk Baskı Yılı: 2019
Sayfa Sayısı: 240
Tür: Dram


Merhaba :) çok üzücü ve günümüz gerçeklerini gösteren bir kitap okudum.
@hakankplibooks moderatörlüğünde @sokakyayingrubu ndan çıkan @arif_cansin ın kitabı #songül ü okuduk.

Songül 15 yaşındayken evlerine girip çıkan işçi Vedat tarafından tecavüze uğrar. Sevgilisi Yasin ile yaşadıklarını görüp tahrik olduğunu ve bu yüzden öyle yaptığını söyler pislik Vedat. Songül çevrenin tepkisinden korkar ve bunu kimseye söylemez. 3 ay sonra hamile olduğu anlaşılır. Annesi ve babası asla ona inanmaz. Vedat ile evlendirirler. Bu yetmez bir de kızlarını Vedat’la ne olduğunu bilmedikleri insanların yanına gönderirler. Songül’ü o evde kimse istemez. Hep ona kötü davranırlar.


Vedat gerekleri ailesine söylemesini yasaklar, birbirlerini sevdiklerini ve evlendiklerini söylerler. Songül duygusal şiddete de uğrar. Düzgün düğün bile yapılmaz. Evde ona köle gibi davranırlar hamile olmasına rağmen. Yaptığı işleri beğenmezler. Bebek doğar ama onun ne kadınlığını ne de anneliğini beğenirler. Songül’e hep kötü davranır Vedat ve ailesi. Songül’ün ailesi ise onun yanına gelmez, babası hastalanır, Songül gitmek ister Vedat göndermez.
Daha bir sürü kötü şey yaşar Songül. En kötüsü de çocuğunu ondan ayırmaları olur. Vedat Songül’ü de alıp İstanbul’a gider geri. İstanbul’da fazla dışarı çıkmadan yaşar. Hamilelik döneminde maruz kaldığı kötülükler yüzünden ve tecavüz yüzünden Songül’de paranoid şizofreni çıkar. İlaçlar içer, hastaneye yatırılır. Sonra Vedat’a yalvarır geri hastaneden kurtulur ama asla düzelemez. 15 yıldan fazla Vedat’la evli kalır. Çocuğunu ona nadir gösterirler. Kızı ona düşman olarak büyür. Sonra Songül’ün hayatı değişir. kişiler sayesinde. Bazen iyi olur bazen kötü.

Songül’ün hayatı hep televizyonda gördüğümüz şiddete uğrayan, sevgi görmeyen, dövülen, tecavüz edilen o kadınların hayatı gibidir. Kötülüğe bir kez saplandı mı ondan kurtulamaz. Yaşadıklarına karşı çıkmaya, mahkemeye gitmeye gücü yetmez. Onu destekleyen hiç kimsesi olmaz adaleti araması konusunda. Vedat pisliğine mecbur kalır.

Kitabı okurken çok üzüldüm. Songül’e yaşatılanlar aşırı kötü. Ama kitabın sonunda şok oldum cidden. O kadar şey okuduk ama sonunda bizi ters köşe yaptı yazar. İnanılmazdı. Devam kitabı olacak galiba merakla bekliyorum.
Kitapta toplumun acı gerçeklerine, sevgisiz ailelere, şiddete, hayat kadınlarına olan bakış açısına ve onların yaşadıklarına, şizofreni hastalarına dikkat çeker yazar. Bunu da çok güzel yazmış. Ben kitabı beğendim. Argo sözcükler vardı konusu itibariyle o doğal sayılır. Bazı yerlerde yazım hatası vardı ama onlar haricinde kitap çok iyiydi. Üzdü genelde beni. Sonunda şok oldum okuyan herkes gibi. Okuduğum yorumlardan ters köşe olmasını bekleyerek başlamıştım kitaba ama bayağı etkiledi yine de.

4 yorum:

  1. yaniiiii,
    konu olarak çok iç karartıcı geldi ama sonun a dikkat çekmen merak uyandırmadı değil.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet konusu üzücü ama sonunda şok oldum. sana da öneririm :)

      Sil
  2. ayy sonunda mutlu oluyo mu bari yaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya sonu cok acayip. Aslinda her sey yeni başlıyor desek daha dogru. Seri olacakmış

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...