8 Ocak 2020 Çarşamba

VAN DEMEK VATAN DEMEK – ZİYA ŞAHİN




Merhaba harika bir anı kitabıyla geldim. Kitabın ilk kısımlarında Van’ın tarihi, önemli kişileri anlatılıyor. Sonradan Ziya Şahin’in anısı var. 

Kayseri’den Van’a evlenmiş ablasını yalnız bırakmamak için gitmiş. Orada Van Kız Öğretmen Okulu’nda okumuş. Bu okul ona çok şey katmış. Ancak çıkan yasa ile öğretmen okulu liseye çevrilmiş. Kazanılmış hakları ellerinden alınmış. Birçok öğrenci öğretmen olmaktan kopmuş. Üniversiteyi okuyabilenler öğretmen olmuş. Okuyamayanlar farklı yerlere dağılmış. Ama yine de okulun onlarda bıraktığı izler etkileyici. 

Ziya Bey’e de çok teşekkür ederim. Harika düşünmüş ve arkadaşlarını bulup anılarını istemiş. Farklı anılar birleştirilip bu kitap ortaya çıkmış.
Kitabı okuyunca yer yer güldüm, yer yer hüzünlendim. Sonunu ise gözümde yaşla bitirdim. Kitabın sonunda Van demek vatan demek cümlesinin neden isim olarak verildiğini daha iyi anladım.


Anısını okuduğum herkes okulun onlarda çok etki bıraktığını, harika anılar edindiklerini, çocuk yaşta gurbetten gelip okula başladıklarını, hayata yalnız tutunmayı öğrendiklerini, tecrübe kazandıklarını, çok güzel dostlar biriktirdiklerini, öğretmenlerinin onlara sert davransa da aslında hayata hazır edip, disiplini öğrettiklerini yazmış.

Beni üzen çoğunun yıllarca emek verip okudukları okuldan öğretmen olarak çıkamaması. Kazanılmış hak vardır. Bu onların elinden alınmış. Tamam tabi ki lisans eğitimi şart ama okula direk öğretmen olacaklarını bilerek başlayan bu gençlerin hakkı ellerinden koparılmamalıydı. Onlar ülkenin farklı yerlerine öğretmen olarak gidecekleri günü beklerken, bu haklarının çıkan kanunla ellerinden kayıp gitmesi beni çok üzdü.

Her biri aynı şeyleri yaşasalar da farklı pencerelerden bakıyor o günlere. Hepsinin hatırladığı önemli şeyler farklı. Bazıları aynı dönemde okumuş, arkadaş olanlar. Bazıları farklı dönemlerden. Hepsi de Ziya Bey’e teşekkür etmiş. O günleri yeniden yad etmelerini sağladığı ve o okuldaki anıları bir araya getirdiği için. Bence de çok güzeldi. Van şehrini çok merak ettim, gidip gezerim inşallah bir gün :)

Kitabın sonunda Hikmet Ilgaz’ın Şark Yıldızı Esir Cami Müslümanları kitabından bir kısım var. Cepheye yardım götürüp; çıkan kar fırtınasında ölen, kaybolan, geri dönebilen ve esir tutulan 120 çocuğun hikayesi anlatılıyormuş. Bu beni çok üzdü. İlk kez duydum ve duygulandım. Van’ın Ermeniler tarafından nasıl acılara katlandığını ilk kez öğrendim. Neden bu 120 kahraman çocuk kitaplarda anlatılmıyor? Tarihte niye çok yazılmamış? Keşke onların etkileyici bir filmi çekilse ve Türkler ve yabancılar onların acı hikayesini, kahramanlıklarını öğrense.

Ziya Şahin’e teşekkür ederim. Ülkemizde olup da fazla bilinmeyen bilgileri araştırıp birleştirip yayımladığı için. Anısını yazanlara da teşekkür ederim. Onların hayatlarının bir kısmına şahit olduk. Etkileyiciydi.

@azuyucokoku moderatörlüğünde @ziyasahin8825 'in kitabı #vandemekvatandemek 'i güzel bir grupla okuduk. Teşekkür ederim :)

Uzun zamandır burayla ilgilenemedim, sınavlar ağır geçti. Atılan yorumlara cevap verip, takip ettiğim bloglara ziyaretimi yapacağım sonra inşallah. Kendinize iyi bakın. 

3 yorum:

  1. baksana, bu kitapları nasıl seçiyonuuz yaaa. duymadığımız kitaplar heeep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ya ama değişik oluyor farklı tarz ve Türk yazar okudum bayağı bu aralar. instagramda okuma grupları oluyor. şanslıysam beni de birisi aldırıyor yazar gönderiyor veya yayınevi. ya da bazıları hikayesinde paylaşıyor ben okumak istersem yorum yazıyorum yer kaldıysa alıyorlar.

      Sil
  2. Okunası bir kitaba benziyor. Anı kitaplarını seviyorum 🙂

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...