16 Eylül 2019 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 3 (ANKARA)




Yaşadığınız şehrin sevdiğiniz ve sizi oraya bağlayan özellikleri nelerdir? Şehrinizde gitmeyi tercih ettiğiniz yerleri, meşhur yemekleri ve bir gün uğrarsak bize önerebileceğiniz aktiviteleri tanıtır mısınız?

Ben Ankara’da yaşıyorum. Ankara’yı seviyorum, düzenli bir yapısı var, ulaşım iyi, kalabalık evet ama yine de güzel şehirlerden biri. Anadolu’nun göbeğinde. Zaten Atatürk de bu yüzden burayı başkent seçmiş ya.

Ankara deyince herkesin aklına Anıtkabir gelir. Yarın da uyum programında görevli olduğum için orayı ziyaret edeceğim. Tandoğan’daki kampüsten Anıtkabir’e binlerce Ankara Üniversitesi öğrencisi olarak yürüyüş yapacağız.


Meclisler ve siyaset de akla gelen ilk şeylerden tabi. Özellikle seçim zamanı Kızılay, Sıhhiye gibi yerler felaket karışık oluyor. O zamanlarda sevmiyorum şehri, çünkü siyaset sevmem.  Kızılay’da en ünlü yer Güvenpark tabii. Oraya da şöyle gidip oturabilirsiniz.

Eski meclis ziyaret edilebilir. Yeri gelmişken söyleyim.


Hamamönü, restore edilmiş tarihi evlerin olduğu güzel bir yer. Kafeleri de çok iyi, sakin, kaliteli. Orada herkes birbirine hocam diye hitap eder ;) okul çıkışlarında veya arkadaşlarla buluşmaya oraya çok gittim. Oraya gitmişken Tacettin Dergahı’na uğramayı unutmayın. Mehmet Akif Ersoy’un evi orada.

Altınköy Açık Hava Müzesi’ne de gidin. Orası büyük bir yer. Vaktinizi alır ona göre ayarlarsınız. Ankara'da köy havası bulacaksınız orada. Çok şirin bir yer.


Kızılay kalabalık ve rahatsız edici bana göre. Ama aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Karanfil sokağı severim. Kitapçılar çok var. Olgunlar da öyle. Kızılay’a alışveriş için gidebilirsiniz ya da kafeleri için.

Sıhhiye Ulus gibi yerleri sevmiyorum oralar tuhaf geliyor pek tekin değil sanki. Sevemedim bir türlü.

Tunalı Hilmi Caddesi & Kuğulu Park’a da gidebilirsiniz. Alışveriş ve dinlenme için belki. Ben pek uğramıyorum oralara. Bahçelievler’de de güzel kafeler varmış oralara gidebilirsiniz.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni kesinlikle görmelisiniz. Eski çağlardan bir sürü şey var. Müze gezmeyi severler kaçırmasın :) oraya gittiyseniz Ankara Kalesi’nin en yukarısına çıkıp tüm Ankara manzarasına bakmayı ve fotoğraf çekilmeyi de unutmayın derim :)

Etnografya müzesini de gezin. Keçiören’de de Estergon kalesi var. Oralara bakın. Teleferikle dolaşın. Keçiören güzel yer çok parkı var.


Hacı Bayram Cami, Kocatepe Cami’yi gezmeden olmaz. Oraların atmosferini de tadın.

Ulucanlar Cezaevi’ne de bakın. Müzeye çevrildi tabii şimdilerde. Ürkütücü ve hüzünlü bir yer. İnsanı çok etkiliyor. Ulucanlar’da çekilmiş Uçurtmayı Vurmasınlar filmini de izlemeyi unutmayın sonra.

Gençlik Parkı’na da eğlenmek için gidilebilir.


Mogan Gölü, Mavi Göl, 50.yıl parkı, Göksu Parkı’na piknik için gidilebilir. 50.yılda mangal yakmak yasak, tüp götürüp öyle yemek pişirebilirsiniz. Piknik yerleri iyi ama keşke daha bakımlı olsaa. Bize mavi göl daha yakın o yüzden genelde oralara gideriz.

Dikmen Vadisi’ne gidebilirsiniz.
(Bunu kendim çektim. Yer Mavi Göl.)

Alışveriş, müze açısından çok çeşitli bir yer Ankara. Netten araştırınca birçok özel ve devlet müzesi bulabilirsiniz. Gittiklerimi yazdım ben ama daha çok yer var. Alışveriş için de bir sürü mekan avm var. Tiyatro ve sinema için de çok yeri var.
Ankara, gri bir şehir. Fazla mutlu da etmez, üzgün de. Arada bir yer. 

Yaşamak iyi mi evet düzenli çoğu yere göre. Düzenli yerleri severim. Hayat pahalı ama. İnsanları soğuk, ciddi, umursamaz ve hayattan bıkmış. Çünkü bilirsiniz büyük şehir insanı yalnızlaştırıyor. 

Ben Ankara’ya kendi çapımda yalnızlıklar şehri derim. Mutsuz olunca daha da çok anlıyorsunuz yalnızlığı. Herkes kendi derdinde çünkü. Çünkü çok kalabalık, çünkü yeşillik az, doğadan uzak, gri ve beton arasında bir yer.

Yine de seviyorum. Neden bilemem. Ömrüm boyunca burada yaşadığım içindir belki de.

Gezmeyi severim ama. Yılda bir kez de olsa buradan uzaklaşmak iyi geliyor. İnsanlarından, trafiğinden, gürültüsünden, ciddiyetinden, griliğinden. 
O yüzden yaz aylarına doğru o soğuk kışı atlatınca bir an önce tatile gitmeyi beklerim. Ankara’ya dönünce de insanın ne olursa olsun evinden fazla uzak kalamayacağını tekrar anlarım. Evim burası çünkü. İster istemez özlüyorum.

Ankara'da gezilecek yer yok diyenlere gelsin bu yazım. Bir sürü yer var ama biz bilmiyoruz. Netten bakın mutlaka. Araştırıp plan yapın gezin. 


Kısaca Ankara'da isteyene kültür sanat etkinlikleri ve yerleri çok var sadece bakılacak yerleri bilmelisiniz. Aktivite ve özel yemekleri bilemiyorum öyle ünlü olmuş bir şeyi yok galiba. Ankara'nın uzak ilçelerinden Kızılcahamam, Beypazarı, Çamlıdere de güzeldir. Vaktiniz olursa gezin. Ben Kızılcahamam a çok gittim. Önce Soğuksu Milli Parkı'nda piknik yaparız, akşam da belediyenin büyük kaplıcasında özel aile odası tutup hamama gireriz. Mis gibi rahatlatan aktivite bu bence :))

Elmadağ'a da kayak için gidiyorlar. Ben hiç gitmedim. Eymir Gölü var herkes seviyor ama gidemedim bir türlü.

NOT: Fotoğraflar alıntıdır. İsmim yazan fotoğraf bana aittir.

***Etkinlik için  Taha Akkurt'a ve Edischar'a teşekkür ederim. Ne zamandır gezi yazısı yazmak istiyordum. Böyle bir etkinlikle yazmış bulundum. Acemi bir yazı ama idare edin :)

NOT: İlk haftanın konusu televizyondu onun hakkındaki yorumumu okumak için tıklayınız.

NOT: İkinci haftanın konusu küresel ısınma ve çevre kirliliğiydi. okumak için tıklayınız.


24 yorum:

  1. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Özellikle İstanbul da yaşayan ama yalnızlar şehri Ankara'ya hayran olan benim için.. Eğer bir gün gezmek için gidebilirsem, listene tekrar göz atacağım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. evet inşallah gelip gezersin :))

      Sil
  2. Bence gayet güzel bir gezi yazısı olmuş. Sayende bilmediğim yerleri de öğrenmiş oldum. Bir gün Ankara2yı ziyaret edebilirim umarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler beğenmene sevindim :)
      inşallah gelirsin bir gün :)

      Sil
  3. Çok bulundum hatta bir yıl yaşadım ama bir türlü sevemedim Ankara'yı. Gezme açısından değil de hep itici geldi nedense, sorun bende yani:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bazılarına öyle geliyor. değişik bir şehir Ankara..

      Sil
  4. Ömrümün yarısını verdim bu şehre. Bende ayrı bir yeri var. Yalnızların şehri benim de katılacağım bir tespit. Düzenli ve ciddi bir şehirdir. Eskişehir yoluna doğru gelişme gösteriyor. Çayyolu'ndan Ümitköy'den bahsetmek lazım biraz. İncek, Gölbaşı'ndan bahsetmek gerek. Ahh, gençliğim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet oralara pek gitmiyorum bana çok uzak kalıyor. ama düzgün ilçeleri oralar da..

      Sil
  5. Ankara, Anıtkabir, Atatürk, Müzeler.. Gidilmesi gereken çok yer var gerçekten. Aslında günübirlik gezi için de uygun bir şehir, her yer olmasa güzel bir rotayla çok yer görülebilir. Geçen sene öyle yapmıştım ve bu anlattıklarının çoğunu görebilmiştim. Eline sağlık, çok güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  6. Ankara'nın güzel yerleri var evet ama ben iş için gittiğimde bana çok protokol gelmişti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet protokol. dediğim gibi siyaset, meclis, bakanlıklar falan hep buralarda ya ondan dolayı.

      Sil
  7. ankara çok çok severim. hatta istanbul ve izmirden daha çok seviyorum. kültür ortamını özellikle, dost kitabevi en sevdiğim kitapçı :) altınköy hiç duymadım yaa göreyim orayı bigün işallah :) bahçelievler öyle güzel ki yaa, orda milka pastanesi vaaar :) kuğulu parkta da kıtır piliç hihihi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ben de severim onlardan daha çok. altınköy e de gidersin umarım :)
      hmm tavsiye ettiğin yerlere de bakarım inşallah bir gün.

      Sil
  8. Ankara'yla geçen yıl tanıştım. Kanser olduğumu öğrenince apar topar aynı gün Ankara'ya gitmek zorunda kaldım ve ertesi gün ameliyat olup 10 gün Anıtkabir manzaralı bir hastane odasında kaldım. Belki başkası olsa nefret ederdi bu koşullarda Ankara'dan ama ben sevdim Ankara'yı. O günden beri 2 ayda bir kontrol için gidiyorum Ankara'ya. (Sorun yok. İyiyim :)

    Ankara'da Kızılay'ı seviyorum. Ama favorim 7. Cadde / Aşkabat caddesi. Bayılıyorum o caddede gezmeye, bir mekana oturup bira-patates keyfi yapmaya :) Daha uzun süre kaldığımda bahsettiğin yerleri de gezerim inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi olmanıza sevindim inşallah bir daha o hastalıkla savaşmak zorunda kalmazsınız. ankara güzel şehir cidden. gezeceğiniz çok günleriniz olsun :)

      Sil
  9. Güzel ülkemin her şehri ayrı mükemmellikte insanin ülke turuna çıkası geliyor, keşke mümkün olsaydı😔🙋🏼‍♀️🙋🏼‍♀️

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık. Fakat Ankara şehir içi yeşil alanları ile bir çok ilimizden daha yeşil bir şehir, Çevresi bozkır olduğu için Ankara’nın içininde çorak olduğu algısı var. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet haklısınız aslında çok bahçeleri, piknik alanları var :)

      Sil
  11. Bence çok detaylı ve güzel bir yazı olmuş. Ellerine sağlık. Ankara'ya ilk ve tek 2009 yılında gelmiştim. Kuzenim orada yaşıyor, onu ziyaret etmiştik. Anıtkabir ve ilk meclisi de gezmiştik ama şimdi görüyorum ki gezilecek daha çok yer varmış. İnşallah bir gün gezmek kısmet olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet yeniden gelin gezin ankarayı :) o zamandan beri çok şey değişti.
      yazıyı beğenmenize sevindim :)

      Sil
  12. Ne güzel yerler. Yillar önce Ankara ya bir is için gelmiştim ama sadece bakanliklarin oraya gidip geri dönmüştüm hiç gezemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir daha gelirseniz buraları da gezersiniz umarım :))

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...