12 Ocak 2020 Pazar

GAZİ HAN OSMAN - SITKI ÖZTÜRK


Merhaba🥰 Normalde tarih kitabi okumam. Sıkıcı gelir düşüncesiyle fırsat vermiyorum. Ama bu kitabı sevdim. Roman şeklinde yazılmış ama tarih de içeriyor. Osmanlı'nın kuruluşu ve Osman Gazi'nin hayatını anlatıyor. Bunlara ek olarak Aksungur (Osman Bey'in eğitmeni), evlatlarını ve eşini arayan bir kurt, özgür bir at, gökte uçan bir aksungur,Moğollar, Roma, savaş ve aşk da anlatılıyor🌺 



 Birçok karakter var odaklanılan tabii ki Osman Bey ama onun yakın çevresinden de çok bahsediliyor. Tarihe tabii ki aşinayım az okumadık sınavlara hazırlanırken 😂 ama hiç bilmediğim bir sürü şey vardı. Özel hayatları hakkında özellikle.

 "Tarih bitmiş olan değil, başlamış olandır" sözüyle kitaba başlıyoruz. Yazarımız bir tarih öğretmeni. Gayet de güzel bir anlatımı var. Olaylar gerçek. Bilmiyorum belki çok çok detayları kurgulamıştır. Bu konuda ilk kez böyle bir roman okuduğumdan nasıl olur hepsi gerçeğe mi dayanır bilemiyorum. Ama bana gerçekten olmuş gibi geldi. . .

13.yy sonlarında (1260) bir çocuk doğar. Kahraman ve cesur bir adamın oğludur. Adını Osman koyarlar. Bu Osmancık büyür ve obanın sorumlusu olur erken yaştayken, babası vefat edince. O zmaanlarda Anadolu çok karışıktır. Moğollar her yeri talan etmiş ve insanlar habire göç eder. Selçuklu desen eski yönetimden eser yok, Moğolların esiri olmuşlar. Bu sebeple Söğüt e gelen de çok olur. Osman çok deli dolu bir delikanlıdır. Aşk ve liderlik onu durgunlastirir. Babasının ölmeden önce verdiği nasihati hiç aklından çıkarmaz. Şeyh Edebali vardır bir de onun akıl hocalarından. Ayrıca Aksungur vardır ve ben onu çok sevdim💜

Savaş, aşk, karışık coğrafya, liderlik ve babalık içerisinde bir ömür yaşar Osman Bey. Bir de rüya görür. O kutlu rüya, 6 asırlık ve bir sürü kıtaya yayılacak olan Osmanlı Imparatorluğu'nun habercisidir😍 .

Tabii ki bu imparatorluk kolayca olmayacak. Zor yollardan geçilecek, çok kan dökülecek. Daha Osman Bey'den itibaren masum bir sürü kişi ölüyor. Savaşılan topraklar, elde edilenler, düşmanlar ve affetmek... çok güzel anlatılmıştı.

Kitabın sonunda ve başında, Mustafa Kemal Atatürk zamanındaki Bursa'dan bir kesit sunulmasına bayıldım. Bence çok etkileyiciydi. Önce esaret altındaki Bursa anlatıldı sonra da özgür bir Bursa🥰(1920-1922) . . Çok fazla kişi vardı ve bazen kim kimdir, kim kimin çocuğu, kim düşman kim dost karıştırdım. Keşke kitabin başında bir bilgilendirme kısmı olsaydı karakterlerle ilgili 🤩 . .

Kitabın anlatımını sevdim sürükleyiciydi zaten 1.5 günde bitirdim.Bu yazarın diğer kitaplarını da okumak isterim. Sırf tarih belki sıkıcı olur ama böyle roman tarzında yazılanlar çok güzel. . .

Kitabın bir kısmında Osman Beye kızdım açıkçası. Okuyanlar bilir, özel hayatıyla ilgili bir mesele. Eşi ona çok destek çıktı ama. Bence liderlerin eşleri çok baskı altındalar ve onların da çok ilim sahibi olması gerek. Osman Beyin eşi çok destekledi hatta bayağı. Malhun Hatun'un yerinde olsam aynı şeyi yapar mıydım emin değilim. . .

Kitapta güldüğüm, sevindiğim ve üzüldüğüm çok yer oldu. Her ölümde çok duygulandım. . .

Kitabı okumama vesile olan @ferfiranatolia , @serefyilmaz67 ve @kitapkurdu_lucca 'ya çok teşekkür ederim 🌸


9 yorum:

  1. En çok sevdiğim tür, bu kitabı da ilk fırsatta okumak isterim, teşekkürler tavsiye için. Ayrıca tarihi roman türünde benim 1 numaram Ahmet Haldun Terzioğlu, bloğumda onunla ilgili yazım var, kitaplarını okumanızı tavsiye ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pekala çok teşekkürler mutlaka bakacağım o yazara :)

      Sil
  2. Tarih kitabı okumayı severim not aldım okuyacağım kısmetse....

    YanıtlaSil
  3. Aslında ben de tarih kitabı pek okumam ama ilgimi çekti, notumu aldım.

    YanıtlaSil
  4. tarih ben de okumam ama yeni dizi var, ottoman, fatihin hayatı, netflix, izliycem :)

    YanıtlaSil
  5. Tarih romanları hele de iyi yazılmışsa severek okuduklarımdan ☺️

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...