7 Ekim 2019 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 6 (DÜĞÜN,GÖSTERİŞ)



Bu haftanın tartışma konusu için düğünlerden yola çıktık. Söz, nişan, çeyiz alışverişi, kına gecesi, fotoğraf çekimleri, düğün salonları ve hepsinin arkasındaki şatafat düşkünlüğü… Ülkemizdeki düğün adetleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizin hayalinizdeki düğün nasıldır?

Merhaba :)
Bu haftanın konusu da gösteriş. Gösteriş yapanları sevemiyorum çok. Yaptığın şeyleri paylaşırsın, yemeklerini paylaşırsın, gezdiğin yerleri paylaşırsın tamam ben de yapıyorum bunları çok sık. Ama gösteriş olsun diye değil. O günkü yaptıklarımı çevremle paylaşmayı sevdiğim için paylaşıyorum. Bazıları bunu yanlış anlıyor. Kıskanıyorlar bazıları. Bazen nazar değiyor bana cidden. Ama yine de hayatta yaşadığım anları mutlu olduğum şeyleri paylaşmaktan geri duramıyorum.

Düğün gösterişi ise şu anlık bana uzak olan bir şey. Sevmiyorum çok abartılı şeyleri. Düğün yapmama daha çok var bence ama gösterişli düğün ev istemiyorum. Bana uyan, anlaşabildiğim hayırlı bir eş bulayım, eğlenebildiğim, çevremle birlikte en özel günümü paylaştığım bir düğün olsun yeter. Öyle abartılı şeye gerek yok. Bence mutlu olmak, samimi bir ortam daha önemli :)

Son zamanlarda moda oldu düğün, nişan, kına organizasyonu, konsepti falan filan. Her özel gün için süslü masalar, gösterişli magnetler hediyeler vs var. İnstagramda sürekli karşıma çıkıyor bu tarz şeyler. E haliyle herkes de çok gördüğü için özeniyor. Benim de olsun istiyor. Şunu da alalım, bunu da yapalım diyorlar. Sonra binlerce para dökülüyor. Sözü, nişanı, kınayı, düğünü, doğumgününü, baby showerları, bebek partilerini her şeyi yapıyorlar. En büyük kazancı da organizasyoncular alıyor tabi ;)

Bu tarz şeyler çoğaldıkça bence insanların açgözlülüğü de artıyor. Azla yetinmeyi bilmiyorlar. Mesela binlerce lira verip salon takımı alıyorlar, ama bir kez oturulmuyor. Onun yerine daha faydalı şeyler alınabilir. Kitap gibi ;)) ya da balayında daha iyi yere gidilebilir, daha çok şehir gezilebilir.

Fotoğraf çekimini severim. Dış mekanda çekilmesi güzel bir şey bence. Fazla abartılı sahte pozlar olmadan güzel bir manzara önünde fotoğraf çekinilebilir.

Çeyiz alışverişi de çok abartılıyor. Eskiden çeyizler görücüye açılırmış. Şimdilerde bu da biraz kalktı. Ama bence bu adet keyifli olabilir. Çok abartmadan çeyiz eşyaları alınıp en yakın çevreye gösterilse , gelinin heyecanını herkes yaşar bence. O eşyaların kullanılacağı zamanları hayal edip mutlu olurlar.

Şatafat, gösteriş çok oluyor artık dediğim gibi. Herkes elaleme bizim de bundanımız var diye hava atmak için alıyor her şeyi. Düğün salonları bütçeden fazlasına tutuluyor.

Bence herkes maddi durumuna göre düğün yapsa fena olmaz. O kadar gösterişle giyinip, evleniyorlar ki sonra da yıllarca borç ödeniyor. Bence o kadar borca girmeye gerek yok.

Mutluluğun yaşanabileceği, samimi bir ortam tutulsun, hoş bir gelinlik damatlık alınsın. Güzel yaşanılabilir uygun bir ev alınsın. Ona uygun eşyalar. Fazla borca girmeden, bütçeyi çok aşmadan..

Ha bir de ben ayrı ayrı söz nişan yapılmasını doğru bulmuyorum ya. Gereksiz gibi geliyor. Eğer ki düğüne çok zaman varsa yani 1 yıldan fazla falan o zaman tamam hadi yapılsın. Ama az zaman olup da her şeyi gösterişle yapayım diyenleri samimi bulmuyorum. 

Söz de yakın akraba içinde olmalı. Evde olmalı bence. Nişana gerek yok. Kına gecemi kadınlar arasında hamamönündeki uygun bir konakta yapmak isterim. Erkekler zaten dışarıda duruyor bizde genelde. Ayrıca bir de gelin hamamı yapmak isterim. Abartı fazla olmadan tabii ki. Sadece kuzenlerim, kardeşim ve sevdiğim arkadaşlarım gelsin diye. Eğlenceli olabilir bence. O zamanki durum bilir tabi. Düğünü de uygun fiyatlı geniş düzgün bir salonda yapmak isterim. Belki düğün bile olmaz sade nikah olur.

Bilemiyorum. Daha bunlar için erken. Şu an okul telaşındayım ;)

Bakım planları, vizeler, finaller, açıköğretim dersleri derken yoğun seneler var önümde. Eğer ki bunları hayırlısıyla tamamlarsam mesleğimi elime tam anlamıyla alırsam o zaman evlenmek isterim. Atanmadan önce evlenmek istemiyorum.

Herkese iyi haftalar dilerim.


Taha ve Edischar'a da teşekkürler :)
***
NOT: İlk haftanın konusu televizyondu onun hakkındaki yorumumu okumak için tıklayınız.

NOT: İkinci haftanın konusu küresel ısınma ve çevre kirliliğiydi. okumak için tıklayınız.


NOT: Üçüncü haftanın konusu yaşadığımız şehirlerdi. Ben Ankara'yı tanıttım. Okumak için tıklayınız.

NOT: Dördüncü haftanın konusu özgürlüktü. Okumak için tıklayınız.

NOT: Beşinci haftanın konusu mutluluk ve şükürdü. Okumak için tıklayınız.

30 yorum:

  1. Evet, çoğu şeyde aynı fikirdeyiz ne güzel. Hakkında en hayırlısı olsun dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah herkesin hakkında hayırlısı olur :))

      Sil
  2. Gördüğüm kadarıyla gençler şatafattan yana değil. Bu akıllıca bir şey. Yarış aile büyükleri arasında yapılıyor. Gelin ve damat çoğu kez figüran rollerde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok haklısınız. instagirl olmayanlar ve onlara özenmeyenler sadelikten yana genelde :)

      Sil
  3. İnternetin zararlarından biri de bu, kolay erişim sayesinde yeni çıkan herşey anında yayılıyor sonra başlıyor bir furya. Herşey gönlünüzce olsun, hayatta başarılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amin inşallah. size de başarılar dilerim. dediklerinize katılıyıorum

      Sil
  4. İnsanlar hava atmak için yapıyor bunları nedense. Gösteriş merakı burdan, halbuki dediğin gibi herkes kendine göre mutlu olacağı şekilde yapmalı. Yapılması bile şart değil belki de, mutlu olunsun yeter. Tespitlerinde haklısın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet yorumun dediklerimi özetliyor zaten :)
      herkes mutlu olacağı şekilde ayağını yorganına göre uzatıp yapmalı düğün işlerini..

      Sil
  5. Maddi olarak sizi zorlamadığı sürece nasıl bir düğün hayal ediyorsanız öyle olmalı bence.Kimine göre şaşaalı,kimine göre çok sade kimine göre geleneksel ya da kimine göre marjinal herkes sevdiği ile hayaline göre birleşsin bence....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen ben de maddiyata göre yapılmasını uygun buluyorum.

      Sil
  6. Ayyyy söz ve nişanın ayrı yapılmasını bende hiç sevemiyorum , gereksiz masrafmış gibi geliyor , birde fazladan telaş ve gerginlik ben uğraşamam herhalde , gerçi böyle konuşup duruyorum ama inşallah vakti geldiğinde büyük konuşup durduğum için çarpılmam ahahahah :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ya bana da gereksiz geliyor ama inşallah dediğimizi yutmak zorunda kalmayız ;))

      Sil
  7. derslerde kolaylıklaar :) ay valla bizim ülke tüketim ve gösteriş delisi oldu gerçekten de sölediğin gibi de miiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ya cidden çok fazla tüketiyoruz. üretmiyoruz. gösteriş hat safhada

      Sil
  8. Çok haklısın! Ben de bir sonraki hafta için konuyu seçtim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. henüz yazamadım ama inşallah yarın falan yazıp yayımlarım ben de:)

      Sil
  9. Hoş ve yararlı bir blogunuz var,sizi yeni keşfettim ve takibe aldım. Sizi de beklerim,sağlıcakla kalın.https://dizifilmkitaptavsiye.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  10. Zevkle ilgilendiğim bir konu üzerine güzel bir blogunuz var takibe aldım.Sizi de beklerim. https://dizifilmkitaptavsiye.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  11. evet ya çok saçma geliyor bana da. iki kişi kalacaklar ve bir sürü borca giriyorlar daha başından

    YanıtlaSil
  12. Herkesin gönlünce göre olsun diyelim.. Ama en güzel en sade olanıdır.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba Canım, uğrayıp taziyeni yazmışsın çok teşekkürler .
    Bizim için çok zor oldu ,hayat böyle bu da gerçeğinin bir parçası maalesef,sevdiklerimizden ayrılmak hep zor . BADEMim için tek tesellim acısı uzun sürmedi ve iyileşme şansı maalesef yoktu. Güzel bir yerler de oynuyordur inş. Adının geçmediği gün yok hep anıyoruz kendisini yakın çevremde de seviliyordu çok, yaramazlıklarını hatırlayıp gülümsüyoruz.
    Bloga pek uğramıyorum arada gelen yorumlara cevap yazıyorum gelmişken çok güzel bir konuya değinmişsin canım ben bu konu da şanslı hissediyorum kendimi iki oğlum da gelinim de şaşa meraklısı değiller bilinen klasik düğünleri yaptık biz çok da mutlular şimdi evlatlarıyla onlar mutlu biz daha mutluyuz haliyle:))
    Gençler (bence öyle) sokağa savuracakları o paralarla evlenip görmedikleri yerleri gezerek harcasalar parayı çok daha mutlu olurlar eminim:))
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim ne demek. o gün karşıma çıktı yazınız. merak edip açtım. okuyunca inanın ağlamaya başladım. Allah sabır versin. anılmayan gün olmaz zaten ailenin bir ferdi oluyorlar çünkü. hayvan sevgisi çok başka.

      acılı gününüzde gelip yorum yazdığınız için teşekkür ederim. ne güzel sizin evlatlarınız en iyisini yapmış. bence de düğüne harcanacak gereksiz parayla güzel yerler gezilebilir :)

      Sil
  14. kolay gelsiin instadan story de izliyoom :)

    YanıtlaSil
  15. Ben artık hiç sevmiyorum bu tarz gösteriş için yapılan kutlamaları. O kadar yoksul insan var ki içimi sinmiyor. Ayrıca gerekli mi mutlu olmak için o da tartışılır.

    YanıtlaSil
  16. Bu tarz işleri ben de hiç sevmem. Sadelikten ölecek kıvamdayım. Normalde Türk kızı gösterişli düğün sever algısı var ya ben o düşünülen kızın tam tersiyim. Tam kendim gibi bir adamla evlendim ama bu sefer de aile faktörü öne çıktı. İki taraf da çocuğum bir kere evleniyor, elalem ne der vb. klişe bakış açısıyla bize klasik düğün seremonisini yaptırdılar. Hatırladıkça hâlâ içim sıkılıyor. Keşke ebeveynler çocuklarının istediği gibi evlenmelerine karışmasa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet keşke özgür olsak da herkes istediği gibi evlense. çok abartmadan içimize sinecek şekilde :)

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...