5 Eylül 2019 Perşembe

ÇALIKUŞU – REŞAT NURİ GÜNTEKİN



Yazar: Reşat Nuri Güntekin
Yayınevi: İnkılap Kitabevi - M.E.B. Dizisi
Sayfa Sayısı: 408
İlk Yayınlanma Tarihi: 1922
***
KİTAP TANITIMI:

Çalıkuşu ilk kez 1922 yılında Vakit gazetesinde tefrika edilmiş ve aynı yıl kitap olarak basılmıştır. Beşinci baskısından sonra eser, 1939 yılında bizzat Reşat Nuri Güntekin tarafından sonra tekrar yayımlanmıştır. Bu kitap söz konusu baskısından yararlanılarak aslına uygun olarak yayına hazırlanmıştır.
ÇALIKUŞU, Reşat Nuri Güntekin''in en yaygın ününü kazandığı ilk romanı. Romanda, iyi öğrenim görmüş bir İstanbul kızının, Anadolu'nun çeşitli köy ve kasabalarında öğretmen olarak yaşadığı serüven anlatılır.Serüven yönü ağır basan bu romanda, kişilerin duygu dünyaları, ülke gerçeklerinden soyutlanmadan verilir. Çalıkuşu, her yaştan insanın rahatlıkla okuyup sevebileceği önemli romanlarımızdan biridir.

KİTAP YORUMUM:

Merhaba :)

Türk klasiklerinden en sevdiğim kitapla geldim. Aslında bu kitabın yorumunu lisedeyken yazmıştım. Önceki yazılarımda belirttiğim gibi kenarda kalmış unuttuğum yorumlarımı bloga geçiriyorum. Birkaç tane varmış. Şah Mat, Kayıp Sembol yorumlarımı okuyabilirsiniz tıklayıp.

Çalıkuşu kitabını çok seviyorum. Her duygu var kitapta. Alınacak çok ders var. Herkesin tanıması gereken o karakterler var.

Yazar o kadar güzel ve naif anlatmış ki Feride’yi, Anadolu’nun ücra köşelerindeki sefil fakat samimi saf ruhlu insanları, iki yüzlü olup sonradan kötü yüzlerini gösteren para ve makam peşindekileri…

Güntekin’in anlattığı bu insanlar kurgu olsa da aslında gerçekte rastlanan tipler ;)


Bu kitap hayatın kendisi diyebiliriz.

Klasikler sıkıcıdır diye düşünenlere bu kitabı öneriyorum.
 Feride ve Kamuran’ın aşkını çok seveceksiniz. Anlatılan Anadolu’yu, eski insanları da.

Feride, çok hareketli,neşeli, afacan ve kendisini seven biri olunca daha da şımaran ve çok ilgi bekleyen bir kız. Yetim ve öksüz. Teyzesinin evinde kalıyor yazları. Kışları da yatılı okulda. Ağaca tırmanmayı çok seviyor. Ona o yüzden çalıkuşu lakabını takıyorlar :)

Teyzesinin oğlu Kamuran’a yanlışlıkla aşık olur :) o kısımlar çok tatlıydı. Sonra bazı olaylar olur ve Feride kalbi kırık, fazlasıyla üzgün bir halde evden ayrılır. Anadolu’da öğretmenlik yapmaya başlar. En ücra yerlere gider tek başına. Değişik kişilerle tanışır.

Çok güzeldir, akıllıdır ve sorumluluk sahibidir Feride. bir öğrencisini evlatlık edinir hatta. O derece iyi bir insan. Köyde yaşadığı zorluklar çok fazlaydı. Tek başına verdiği çabalar, hayata tutunmaya çalışması falan çok harikaydı.
Kamuran’la yeniden bir araya gelmeleri de çok değişik bir biçimde olmuştu. Bayılıyorum kitabın kurgusuna. Mutlaka okumalısınız.

Ben bu kitabı her okuduğumda farklı tatlar aldım. 3 kez okudum kitabı ve daha da okurum inşallah.

Aslında kitabı ilk okuyuşum tuhaftı. İlkokul 2.sınıftayken öğretmenim bana bu kitabı verip Hilal hadi bunu oku demişti. Okumuştum, bitirmem zaman almıştı ama yine de okumuştum. Hiçbir şey anlamamıştım ama. Tabii anlamayacağımı öğretmenim de biliyordu. Sadece ben okumayı çok seviyorum diye ve sınıfta en çok okuyan ben olduğum için bu ağır kitabı vermişti. O ilk okuyuşumda hiçbir şey anlamamış ve kitabı da sevmemiştim tabi. Kitabı bitirince bitti diyerek sevinçten çığlık attığımı hatırlıyorum, o kadar yılmışım ki bitirince sonunda bitti diye böyle sevinmişim hafızama kazınmış. Daha çok ufak bir çocuktum ;) okumuştum anlamamıştım, zaten anlayamayacak kadar da küçüktüm.

Ondan sonra daha da çok okuma ihtiyacım arttı. Habire kütüphaneden aldım okudum, babamlar aldı. Derken bu zamanlara geldim :)

Kitabı ikinci okuyuşum 7.sınıftayken oldu. arkadaşım okuyordu ve merak ettim acaba küçükken sıkıldığım gibi sıkıcı ve ağır bir kitap mı diye. Sonra da okudum ve çok sevdim :)

Sonra yazarın başka kitaplarını okudum. Acımak ve Çalıkuşu favorilerim :)

Okuma serüvenimi anlattım çünkü benim önceden olduğum gibi klasiklere korkuyla yaklaşıyorsanız bu kitaplarla ön yargınızı atarsınız. Şimdiyse klasik okumak daha zevkli geliyor. Seviyorum. Anlam bakımından çok güzel şeyler var. Daha derin insanlar ve kurgular var :) ayrıca ben okulda klasiklerin zorla okutulmasını doğru bulmuyorum. Çocuklar zorla olduğu için okumak istemiyor ve okusa bile sevmiyor. Baskıyla okuma sevgisi aşılanmaz. Benim ilkokul öğretmenim şansıma çok iyiydi de severek okudum hep :)

Herkese bol kitap dolu günler dilerim :)

-AMARİL-

12 yorum:

  1. Ben de bu romanı ilk olarak 6. sınıfta okumuştum. Sonra da defalarca...
    Öyle bir kitap ki, bir kere okudunuz mu yine de doyamiyorsunuz.
    Ama bence o pis sarı çiyan hiç hak etmedi Ferideciğin aşkını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet doyamıyoruz güzel tabir :)
      bilmiyorum haklı olabilirsin :)
      kitabı biraz unutmuşum. tekrar okumalıyım yakında..

      Sil
  2. ayy ne hoş anlatmışın. reşat nurinin de çalıkuşunun da hastasıyım :) akşam güneşi de çokoş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler beğenmene çok sevindim :) ben de severim ikisini de.
      evet onu da okuyacağım :)

      Sil
  3. Çalıkuşu'nu okumadım. Ancak, yazarın Acımak kitabı Türk Edebiyatı da en sevdiğim klasiklerdendir.
    Gençlerin klasiklere olan beğenisi beni mutlu ediyor. Okumamışsanız eğer, farklı bir yazardan, zor şartlarda öğretmen olmayı başarabilmiş "Refet" i de tanımanızı isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet klasik okumak güzeldir. keşke daha çok okuyabilsem.
      acımak kitabını çok çok severim herkesin okuması gerek :)

      Sil
  4. Çalıkuşu'nu ben de defalarca okudum, çok seviyorum :))

    YanıtlaSil
  5. Acımak ve Çalıkuşu benim de yazardan favorilerim arasında. Aynı düşünmemize sevindim :-) Eğer okumadıysan Bir Kadın Düşmanı da çok iyidir. Öykü kitabı olmasına rağmen Leyla ile Mecnun'u da çok beğenmiştim. Her öyküsü akılda kalıcı, sarsıcıydı. Reşat Nuri'yi seviyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onları okumadım ama aklımda olsun görürsem alıp okurum :)

      Sil
  6. Ah ne güzel bir kitaptır. Tekrar tekrar okunacaklardan ☺️

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...