9 Eylül 2019 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 2 (DOĞA)



Merhaba ağaç evde bu haftaki konumuz aşağıdaki gibi. Siz de katılmak isterseniz hemen yazmaya başlayıp yayımlayın :) Geçen haftanın tüm yazılarını okumak için Taha'nın hazırladığı arşive bakın :) Okuduklarınıza yorum atmayı unutmayın dostlar. Takip de edelim birbirimizi. Samimi ortam olsun :) Konunun güzelliği için  İrem Can ' 'a teşekkür ederim. 

Gelecek haftanın konusu için bende savaşları, zararlarını ve insana etkilerini önermek isterim :)

“Doğamız giderek tehlike sinyalleri veriyor. Küresel ısınma ve çevre kirliliği en had safhada. Bunlar için geri dönüşüm, sıfır atık, daha az tüketim hatta poşetlerin paralı olması gibi önlemler alınıyor. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Geleceğimiz için daha yaşanılır bir dünyayı nasıl sağlayabiliriz?”

Doğa ile insan bütünlük içinde.  Hubert Reeves şöyle demiş ya: “Doğayla savaş halindeyiz. Eğer kazanırsak, kaybedeceğiz...”

İşte olay tam da bu. İnsanlar her şeye hükmetmek istiyor. Her şeyin kendi ellerinde olduğunu sanıyor. Kısmen haklılar da. Ama bu doğayı istediğimiz gibi kullanıp sonra da yakıp yıkacağımız anlamına gelmez. Açgözlülük insanı zarara uğratır.


Evet poşetlerin paralı olması biraz işe yaramıştır. Ama daha büyük projeler lazım. Bence doğayı kurtarmak en çok devletin elinde, sadece tek bir kişiyle doğayı kurtarmak çok zor.

Mesela devlet olabildiğince, plastik gibi doğada uzun zamanda kalabilen maddelerin kullanımını kısıtlamalı. Bizler de evlerimizde her şeyi cam plastik kağıt vb gibi sınıflandırıp atmalıyız ki; geri dönüşüme katkımız olsun.
Parfümler, deodorantlar, egzoz dumanları çok fazla. En azından teknolojiyi kullanıp arabalarımızdaki egzoz oranını azaltmalı ve hatta güneş enerjisine falan geçmeliyiz. Bunlara devletlerin yatırım yapması gerek. Teknoloji var ama yarar için kullanan çok az. Anca öldürmek için kullanıyoruz teknolojiyi.

Biz ailecek çok fazla pikniğe gidiyoruz, oradaki çöpü bir görseniz inanılmaz kötü. Her gidişimde üzülüyorum bu duruma. Keşke insanlar kendi çöpünü düzgün toplasa. Yerlere peçeteler, bira şişeleri, kola şişeleri atanlar, ateşi öylece söndürmeden bırakanlar, plastik kağıt bardak ve tabaklar atanlar o kadar çok ki. Bazen gidince çimlere dağılan o çöpleri topluyorum ama neye yarar? Tek kişiyle olmaz bu dedim ya. Doğayı el ele verip birlikte korumalıyız.

İş işten geçmek üzere. Allah’ın yarattığı bu güzelim dünyayı yaşanılmaz hale insanlar getiriyor. Daha dikkatli olsak, sorumluluk sahibi olsak, hayvanlara, bitkilere zarar vermesek.

Daha geçenlerde orman katliamları yapıldı. Ses çıkaran çok az kişi vardı. Sanayi ve oteller uğruna ormanlarımızın kesilmesine nasıl izin veriyoruz? O kişiler bizim oksijenlerimizi çalıyorlar. Gelecek kuşakların doğallıkta yaşama hakkını ellerinden alıyorlar. Neden ses çıkaramıyoruz? Neden çöpleri yerlere atıyoruz? Neden pikniklerde veya başka yerlerde bizim pisliğimizi toplayanın da bir insan olduğunu unutup öylece bırakıyoruz çöplerimizi?

Para uğruna canımızı alıyorlar. Bence artık tüm Dünya harekete geçmeli. Küresel ısınma tehdidi azımsanmayacak kadar çok. Bir sürü kötü sonucu var. Mesela buzullar eriyor. Belki de o buzullarda insanlara zararlı olan bakteriler virüsler hayatta kalmıştır ve yine ucu insanlara dokunacak. Para için ve rahatlık için görmezden geldiklerimiz yarın yine bize zarar verecek.

Eskiden Türkiye, 4 mevsimin de zamanında yaşandığı bir ülkeydi. Mevsim özellikleri her mevsimde kendine özgüydü. Şimdiyse fark ediyorsanız, mevsimler iç içe geçmiş gibi. Her şeyden biraz var, istikrarsız. Her şey karman çorman olmuş durumda. 

Eskiden Türkiye'de hortumlar olmazdı, yani ben ilkokuldayken hocam demişti oradan doğru hala hatırlarım bunu. Ama şimdi hortum da oluyor. İklimler ve doğal afetler o kadar çok değişti ki..

Aslında her şey sorgulamakla başlar. Sorgulayıp düşünmek gerek. 
Acaba biz insanlar bize verilen bu mükemmel dünyayı hak ediyor muyuz?
Bu dünyayı korumak için ne yapmalıyız? 

Devletin ve kişilerin kendine ait sorumluluklarının belirlendiği bir liste çıkartılmalı bence yetkililer tarafından. İnsanlar da buna uymalı. Uymayanların cezası çok fazla olmalı. Çünkü ucunda Dünya'nın kaynaklarının tükeniyor olması var :(

Neden tarih boyunca toprakları ele geçirmek için kan döken ama ormanları katleden kişiler aynı? Hep insanlar suçlu. Hep insan yok ediyor. Birbirimizi de Dünya’yı da…

Bir yeri almak için uğraştık. Ama ona sahip çıkamıyoruz. 

Ağaçlarımız akciğerlerimiz, hayvanlar canımız. Neden doğayı öldürüyoruz?

Onların da dili var ve bir gün suskunlukları bitip konuşacaklar…

NOT: İlk haftanın konusu televizyondu onun hakkındaki yorumumu okumak için tıklayınız.


-AMARİL-

25 yorum:

  1. İlk paragraftaki o söz o kadar haklı ki... Malesef küresel bir farkındalık olması lazım ama çoğu insan umursamıyor. Göz göre göre felaketi hazırlıyoruz, umarım bir şeyler yapılır.

    YanıtlaSil
  2. Umarım insanlarımız bilinçlenir ve hep beraber daha güzel günler görürüz. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. çok çok iyi yazmışsın. ne çok düşüncen var yaa bu konuda kutlarım valla :) bizim ülke çöp ülke zaten. cahillik ve az gelişmişlik, yoksulluk iştee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok düşünce var ama sadece düşünmekle de bir şey olmuyor. faaliyete geçmek gerek. onun için de bilinçli topluluk lazım. öyle cahiliz ki cidden..

      Sil
  4. Ne denilebilir ki bunun üzerine . Çok güzel özetlemiş siniz

    YanıtlaSil
  5. Doğanın önemi konusuna vurgu yapmaya çalışmıştım ben de cevabımda. Bu kadar net olamadım ama :) Her bir cümlene sonuna kadar katılmakla beraber, teşekkür ediyorum. Umarım doğayı, mevsimleri ve beraberindekileri tadında yaşayabileceğimiz zamanları da görebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim :)
      umarım bilinçli oluruz ve o günler gelir

      Sil
  6. O kadar güzel anlatmışsın ki yazacak bir şey bulamadım

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar, çok güzel bir etkinlik olmuş gerçekten. Söyledikleriniz çok doğru, güzel konulara değinmişsiniz. Artık tek toplumumuzun değil insanlığın büyük bir adım atması gerekir ki toparlanabilelim. Dünya problemi ne yazık ki..

    Bloğunuzu ağaç ev sohpetlerinden keşfettim, bloglar arası kaynaşmayı da sağlıyor bu etkinlik.😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba :)
      evet bu sorunlar özetle Dünya problemi artık.
      bu etkinlik harika cidden. bir sürü yeni kişi keşfedeceğiz. ben de sizi takibe aldım :)

      Sil
  8. Çok teşekkür ederim ☺️ Yazın inanılmaz!

    YanıtlaSil
  9. Bu konu hakkında birçok düşünceyi buraya aktarmana bayıldım:) kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Caydırıcı ceza kısmı çok önemli bence yoksa işimiz zor gibi😔
    umarım herkes üzerine düşeni yapar..

    YanıtlaSil
  11. Yazdıkların o kadar doğru ki hepsine katılıyorum. Malesef Türkiye de piknik alanlari cok kotu durumda.Aslinda herkes üstüne düşen görevi yapsa kim bilir ne kadar büyük bir değişim olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet herkes dikkat etmeye başlasa farkındalık oluşturulur. sonra daha büyük şeyler olur :)

      Sil
  12. Biz de birey olarak duyarlı olmalıyız ama asıl iş yöneticilerde bitiyor. Hemen acilen dünyamızı koruyacak önlemler almalılar.

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...