30 Ekim 2020 Cuma

ÖLÜM DİKEN ÜSTÜNDE – AGATHA CHRİSTİE

 

İlk Yayınlanma Tarihi: 10 Mart 1935

Yazarı: Agatha Christie

Uyarlamalar: Death in the Clouds (1992)

Sayfa sayısı: 189

Türler: Gizem, Polisiye, Polisiye Roman

Merhaba :) Canım Agatha’dan yine harika bir kitap okudum. Hercule Poirot romanı bu. @mehtapinkitaplari öncülüğünde #gerimgerimgeriliyoruz grubumuzla birlikte her ay polisiye, gerilim kitabı okuyoruz. Bu ay ben Agatha romanı tercih ettim :)

Uçaktasınız ve bir kadın ölüyor. Anlaşılıyor ki öldürülmüş, önce eşek arısı soktu sanılıyor, uçakta eşek arısı nereden gelmiş o da belirsiz, sonradan içinde zehir olan bir dikenle öldürüldüğü ortaya çıkıyor. Katille kapalı alanda kalmışsınız meğer. Ne kadar ürkütücü değil mi? Agatha’nın böyle kapalı alanda gerçekleşen, belli kişilerin şüpheli olduğu kitaplarını okumaya bayılıyorum. Kolayca bulurum katili diyorsunuz ama ters köşe oluyor hep.


Öldürülen kadın tefeciymiş meğer. Para verdiklerinin hepsinin en derin sırlarını bilir, onları parayı mutlaka geri ödemeye zorlarmış. Ailesi olmadığı sanılıyorken herkesten sakladığı bir kızı ortaya çıkıyor. Hizmetçisi var ama o da çok şey bilmiyor.

Madam Giselle’i kim neden öldürmüş ? fazla kişinin bilmediği yılan zehrini katil nasıl öğrenmiş, nerden ele geçirmiş? Uçakta böyle cinayet işlenince gazeteye çıkıyor tabi. Uçaktakilerin bazıları bundan kazanç sağlıyor ünü artınca, bazısının da işi kötüye gidiyor. Poirot da şüpheliler içinde ve kendini temize çıkarması gerek. Böylece şu soru da açığa çıkıyor. Cinayet kimlerin işine yaradı? Katilin herkesin içinde bu şekilde bir kadını öldürdüğüne bakılırsa katil çok cesur ve gözü kara biri. Ayrıca çok tehlikeli.

Poirot herkesi soruşturuyor ancak kimse şüpheli bir şey görmediğini söylüyor. Kapalı alanda, herkes otururken katil nasıl öldürmüş? Madam Giselle’in düşmanı çok ama kim böyle bir işe kalkışabilir? Bunun yanıtını tabi kitabın sonunda öğreniyoruz. İnsanı merakta bırakan, herkesten şüphe duyduran bir kitap. Severek okudum :)

Katilin öldürme nedeninin para olduğunu herkes tahmin etmiştir. Madam çok zengin ve bolca sır bilen tehlikeli biri. Dolayısıyla onu öldürmek isteyen çok kişi vardır. Ancak bir uçakta herkesin gözü önünde bunu yapabilecek tek bir kişi olmuş. Para yüzünden kimlere zarar geliyor. Parayı araç olarak kullanmak yerine amacımız haline getiriyoruz maalesef. Agatha aslında her kitabında insanların aciz yönlerine vurgu yapıyor. Bu yüzden de okumayı seviyorum. Çokça okudukça yazarın tarzına alışıyor insan, bazen öğrenince bu muymuş yani falan diyebiliriz ama yine de en iyi polisiye yazarlarından birisi olduğu aşikar.

 

7 yorum:

  1. Eşim çok sever, Agatha Christie romanlarını. Eminim bunu da okumuştur. Emeğine sağlık Hilalciğim 😊🌺🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okumuştur muhtemelen. agatha harika bir yazar. teşekkür ederim :)

      Sil
  2. ayy çok iyimiş buuu bayıldım

    YanıtlaSil
  3. Bu yazarı bir türlü okuyamadım :) ama en yakın zamanda alacağımm

    YanıtlaSil
  4. polisiye master oldun seeeen :) son yazdığım dizi de çok heycanlııı aksiyonluuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok ya o kadar da uzman değilim :)) bakacağım o yazına da

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...