10 Ocak 2020 Cuma

ÇARPIK EVDEKİ CESETLER – AGATHA CHRISTIE



Yazar: Agatha Christie

Çevirmen: Çiğdem Öztekin
Yayınevi : Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı: 248
İlk yayımlanma Yılı: 1949
Uyarlamalar: Çarpık Evdeki Cesetler (2017)
Ülke: Birleşik Krallık
Türler: Roman, Gizem, Polisiye
***
KİTAP YORUMUM:

Merhaba harika bir polisiye okudum. Aslında çok uzun zaman geçti okuyalı. Yorumu yeni yazabildim. Yorumu yazmadan önce kitabı hızlıca karıştırdım ve evet katilin açıklandığı sahnede yine içimde tuhaf bir ürperti oluştu.
Yazarın önsözü var kitapta. Yazar yıllarca bu kurgu hakkında düşünmüş ve sonunda yazmış. Ayrıca : “Bunun gerçekten çok keyif alarak yazdığım 5 kitabımdan biri olduğunu söyleyebilirim.” Diyor. Gerçekten de kitap çok zekiceydi ve sürükleyiciydi.


Esrarengiz bir adam var. Aşırı zengin ve zeki. Üç kuleli bir malikanede yaşıyorlar. Adam yaşlanıyor ve bir gün ölüyor. Doktor bunun doğal ölüm olmadığını anlıyor. Yaşlı adam zehirlenmiş. İnsülin yerine zehir koyulmuş. Bu adamın torunu Sophia nişanlısına gerçeği öğrenmesi gerektiğini söylüyor. Gerçeği öğrenip öyle evlenmeye karar vermesini istiyor.

Sophia’nın nişanlısı böylece çarpık eve geliyor. Aile üyelerini tanıyor olayı araştırıyor. Polise yardım ediyor. Sophia, Leonidas ailesinin her üyesinin farklı alanlarda acımasız olduğunu söylüyor. Nişanlısı Charles aileyi tanıdıkça bunun doğru olduğunu fark ediyor.

Aile üyesinin her biri garip. En garibi de küçük kız. Polisleri aptal bulduğunu söyleyen, kendisini çok zeki bulan, dedektifçilik oynayan küçük bir kız var. Olayın çok basit olduğunu söyleyip Charles’ın aklını karıştırıyor. Okurken ben de Charles’la birlikte o malikanede olayı çözmeye çalıştım.

Kitap çok sürükleyiciydi. Agatha romanlarını severim. Bu kez de bir şiir var ve o şiirdeki gibi çarpık ev ve çarpık bir adam var. Çok zengin olan yaşlı adam ölünce her şey karışıyor. Ailenin sırları açığa çıkıyor.
Kitabın sonunda şok oldum. Ben katili tahmin edemedim. Tuhaf birinin çıkacağını tahmin ediyordum. Kitapta da aile üyelerinin hepsi garipti. Yani herkes suçlu olabilir :)

Katilin anlaşıldığı kısım bayağı etkileyiciydi. Olan olay tüylerimi diken diken etti. Bir de yazar olayların kitap sonunda bir mektupla açıklanmasını seviyor olmalı ki On Küçük Zenci’de olduğu gibi bunda da mektup her şeyi açığa çıkardı :)

Sophia ve Charles’ın aşkı, zengin ailenin garip fertleri, cinayetler ve bir mektup. Kitap harika bence. Kurgu çok etkileyici. Sizlere de tavsiye ederim. Kitabın filmi de var.

9 yorum:

  1. heey, ortak öykümüz devam ediyoo, yeni bölümü yazdım, benden sonra ebemkuşağı yazdıı, şimdi fatoş yazacak, sen de yazmak istersen söleeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir bakayım da yazmak isterim ama acaba hayal gücüm çalışacak mı :))

      Sil
  2. heey, sorayayı taşlamak, en iyi filmler listelerimde var evet yaa haklısın ağlamalık :) ortak öykü haftaya, sessiz gemi ile biteceeek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaa vay be zaman çabuk geçti. 20 bölümde mi bitiyor. hadi hayırlısı. müthiş oldu bu etkinlik.

      Sil
  3. Agatha cim yazarsa güzel yazar. Çok severim 😊

    YanıtlaSil
  4. yazar seviyo mademsi okunur mademsiii.

    YanıtlaSil
  5. aynen bence filme bak hatırlamak için :) ben de izlerim sonra.

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...