30 Kasım 2019 Cumartesi

DÜNYALAR SAVAŞI – H.G.WELLS


Yazar: H. G. Wells

Yayınevi: İndigo Kitap
Sayfa Sayısı: 244
İlk Yayınlanma Tarihi: Aralık 1897
TÜR: BİLİMKURGU
Uyarlamalar: Dünyalar Savaşı (2005), War of the worlds (2019), The War of the worlds(mini dizi 2019)

KİTAP TANITIMI:
“İnsan öyle kibirlidir ve bu kibri yüzünden öyle körleşmiştir ki hiçbir yazar, insanınkine benzer dünyevi bir aklın veya ondan daha zeki bir yaşam formunun var olabileceğini on dokuzuncu yüzyılın sonuna kadar öngörememişti. Dahası, Dünya’nın yüzeysel olarak yaklaşık dörtte birinden meydana gelen ve Güneş’ten daha uzak olan Mars’ın, hem Dünya’dan daha yaşlı olduğu hem de sadece zamanın başlangıcına uzak değil, aynı zamanda zamanın sonuna yakın olduğu gerçeği de göz ardı edilmişti.”
Dünya, Marslıların istilasına uğrar. Devasa boyutlarda metalik bir örümceği andıran yapıları ve yaydıkları ölümcül Isı Işını karşısında Dünyalıların hiçbir şansı yoktur. Dünya tarihinin en önemli savaşı başlar ve insanlığın sonu hızla yaklaşır. “Bilimkurgunun Shakespeare’i” olarak anılan H. G. Wells’in ilk defa 1898 yılında yayımlanan Dünyalar Savaşı adlı bu kitabı, çağının ilk ve en iyi bilimkurgu yapıtları arasındaki yerini yıllardır korumaktadır.

KİTAP YORUMUM:


Merhaba J
Daha önce yazardan; Görünmez Adam , Zaman Makinesi  (yorumladım, tıklayıp  okuyabilirsiniz.), Doktor Moreau’nun Adası kitaplarını okudum.

Çok merak ettiğim kitabı sonunda okuyabildim. Bir günde bitirdim. Acayip güzeldi. Yazılış tarihine bakılınca inanılmaz bir hayal gücü olduğunu fark ediyorsunuz. Zaten Wells’e bayılırım. Her okuduğum kitabından sonra vay be diyorum. 

Bu kitapta adından belli. Dünyalar savaşıyor. Her şey yolunda giderken bir gün dünyaya garip silindirler düşüyor. İnsanlar bunları merak ediyor ama çok da önemsemiyor. Sonraysa asıl işgalciler geliyor.

Marslılar Dünyayı ele geçiriyor. Metalik ve örümceğimsi yapılar dolaşıyor etrafta. Marslılar ise çok büyük zırhların içinde dolaşıyor. İnsanları hemen öldüren ısı ışını yayıyorlar. Onlara yaklaşan herkes ölüyor. Marstan getirdikleri kımızı otu yerleştiriyorlar toprağa. O bitki her şeyi çürütüyor tüm suyu kendine çekiyor. İnsanları kaçırıyorlar ve onları kullanıyorlar. İlginç şeyler yapıyorlar. Kitabı okurken çok şaşırdım. Wells 1898 yılında tüm bunları hayal etmiş ve yazmış. İnanılmaz gerçekten.

Uzaylı istilası klasik bir konu. Belki yazılanlar da duyulan şeyler ama bu eser bir kült. Uzaylı istilası kurgularının babası yani. Ben de bu konuda okumayı çok severim klasik de olsa beni etkiliyor :)


En ilginci de savaş başladığı halde, uzaylılar insanları katlettiği halde ilk günlerde kimse umursamıyor bunu. Uydurma şeyler sanıyorlar. Tabi o zamanlarda arabalar, internet olmadığı için haberler geç duyuluyor. At arabası çağı bu. Yiyecek içecek çok yok. İnsanlar zor zamanlarda zaten. Yaşamın zor olduğu günler. Şimdiki gibi ulaşılması kolay şeyler yok.

İnsanlar buna çare bulamıyor. Ne kadar vursalar da bu canlılar dünyada geziniyor. Sadece 1 tanesini öldürebiliyorlar. Çok seviniyor buna küçük insanlar. Oysa ki bu canlılar tek bir tane sarsılmayla alt edilecek cinsten değil. Her yeri ele geçirip öldürüyorlar önlerine geleni.

Sonuna kadar merakla okudum. İnsanlar nasıl kurtulacak acaba diye. Hatta bir ara yaşam durmuştu. Kurtulamaz bunlar falan derken inanılmaz basit bir şey bu canlıları yok etti. Çok değişikti. Harika bir hayal gücü var. Bilimle hayal gücünün harmanlanması bu :)

Bir karakter üzerinden anlatıyor Wells bu romanı. Onun karşılaştığı olayları ve kişileri anlatarak işgali resmediyor. Uzaylılara çok yakın durup bakıyor bu karakter. Kaçış hikayesi de güzeldi. Rastladığı kişiler ilginçti. Hele topçu var ya onun fikirlerinin bazılarını sevdim. Ama icraata geçemedi tam olarak.
Sorgulatan bir kitaptı. Gerçekten böyle bir şey olsa, Dünya işgal edilse neler yapardık acaba? Eski çağlardaki bu insanlar doğanın gücü sayesinde kurtuldu bir nevi. Ama biz o kadar şanslı olur muyuz?


İnsanlık nereye ilerleyecek? Koskoca evrendeki akıllı varlık sadece biz değilizdir. Bizim gibi başka zeki varlıkların olduğu gezegenler de vardır diye düşünüyorum.

Ama biz yine de Dünyamıza sahip çıkalım. Koruyalım. Kirletmeyelim. İstila edecek güçte değiliz zaten. Yakınlarda yaşanılacak yerler de yok. Tek bir Dünya var ona da gözümüz gibi bakalım =)


Kitabın dizi uyarlaması yapıldı. Tabii ki çağ farkı olduğundan her şey farklı. Karakterler de farklı. Marslıların tipi anlatılanlara benziyor. Acaba dizinin sonu da kitaptaki gibi mi olacak merak içindeyim. 
Ben diziyi izliyorum. Adı WAR OF THE WORLDS. @fxtvturkiye ‘den izliyorum diziyi. Her Çarşamba 21.30’da oynuyor. Dizi de sürükleyici ilerliyor. Karakterleri sevdim. Hepsi bir araya gelecek sanırım. Bu tip şeyleri seviyorum zaten. Hayatta kalma savaşı var, artık konu daha da genişledi son bölümle birlikte :)


Ayrıca 2005 yapımı Tom Cruise başrollü bir filmi varmış. Yakın zamanda bir de mini dizisi yapılmış. The war of the worlds adında.



*ALINTILAR*
“O doludizgin kader hemen başımızın üstündeyken,insanların küçük işlerinin peşinde koşuşturmaları şimdi beni inanılmaz derecede hayrete sürüklüyor.”
***
"Yaşam tekrar gerçekci olmak zorunda, bir işe yaramayanlar, başkalarına yük olanlar ya da zarar verenler ölmeli. Ölmeliler."
***
“On dokuzuncu yüzyılın sonlarında hiç kimse bu dünyanın insanoğlundan daha akıllı, yine de onun kadar ölümlü varlıklar tarafından merakla ve yakından izlendiğine; insanlar pek çok tasaları ile meşgulken, belki bir insanın mikroskopla bir damla suyun içinde kaynaşıp hızla çoğalan kısa ömürlü yaratıkları inceleyeceği gibi kılı kırk yararcasına inceledikleri ve araştırdıklarına inanmazdı.”
***
“İnsanlık o kadar kibirlidir ve kibri tarafından öylesine kör edilmiştir.”
***
"Bedenin gerisi olmadığı zaman, insanoğlunun duygusallığının temel dayanaklarından yoksun kalan beynin elbette sadece bencil bir akıllı varlığa dönüşmesi muhtemeldir."
***
“Şurası muhakkak ki, bu savaştan başka hiçbir şey öğrenmediysek de, en azından merhameti, egemenliğimiz altında inleyen o akılsız yaratıklara merhamet duymayı öğrenmiştik.”
***
“Üstelik, ölmek o kadar da korkunç bir şey değil ki; ölümü bu kadar korkunç yapanlar, korkaklar.”

13 yorum:

  1. Bu tarz aşırı okumam ama okuyunca her seferinde yok artık diyorum o yıllarda bunlar nasıl yazılmış diye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ya demi harika bir yetenek ve hayal gücü var :)

      Sil
  2. Ben de bilim kurgu kitaplarını pek sevmem ama sanırım merak uyandıran sürükleyici bir kitaba benziyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence şans vermelisin. Evet merak uyandırıcı =)

      Sil
  3. Evet sen de oku kisa zamanda insallah. Yorumunu merakla beklerim. Acaba senin fikrin ne olacak?

    YanıtlaSil
  4. Bilim kurgu tarzını bende çok sevmem ama izleyip beğendiğim birkaç film var, benimki biraz da önyargı, ya gerçek olursa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahah aynen gerçek olursa diye korkuyor insan izlerken.

      Sil
  5. hıhıms var filmi, ama dizisini duymadıydım, not aldım, görünmez adamın da var filmisi :) ne güzel kipatlar okuyon seeeen :) eveeet, dünyaya iyi bakalım lazım bizeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evettt :)) izleyeceğim bu filmlerii. seviyorum wells i .))

      Sil
  6. bu kitabı okuyan biri çok bayık demişti bilemiyorum filmi izledim sanırım betimlenen uzaylılar filmde daha teknolojik okumadım anlatılanlardan yola çıkıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet kişiye göre değişebilir sıkıcı gelebilir çünkü eski zamanı anlatıyor. filmde daha teknolojiktir yani

      Sil
  7. Güzel kitap buldular mı kaçırmıyorlar artık; film, dizi ne varsa uyarlıyorlar :-)

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...