7 Eylül 2019 Cumartesi

PETER PAN ÖLMELİ - JOHN VERDON


Yazar: John Verdon
Çevirmen: Enver Günsel
Yayınevi : Koridor Yayıncılık - Roman Dizisi
Sayfa Sayısı : 528
İlk Yayınlanma Tarihi: 2013
TÜR: POLİSİYE
***
KİTAP TANITIMI:
John Verdon'un şimdiye dek yazdığı bu en şaşırtıcı romanında, her olayı bulmaca çözer gibi ele alan Dave Gurney, polisin belirttiği şekilde işlenmesi imkansız olan bir cinayeti sıra dışı dehasıyla çözebilecek mi…
Varlıklı bir işadamı, annesinin cenazesinde suikasta kurban gitmiştir. Suçlu bulunan karısı tutuklanır ve ömür boyu hapse mahkum edilir. Onun masum olduğuna inanan sürgündeki dedektif Hardwick, bu esrarı çözebilecek tek kişinin, Dahi Dedektif Dave Gurney'in kapısını çalar.
Suikastçının, bulunduğu noktadan hedefi vurabilmesinin imkansızlığı sadece Gurney'in dikkat edebileceği küçük bir ayrıntıydı.
Gurney, soruşturma için delilleri toplamaya başladıkça birbiri ardına tuhaflıklar olduğunu fark eder ve çok geçmeden tehlikeli bir adamın, sonucunda sadece ölüm olan şeytani hamleleriyle karşı karşıya kalır. Bu adamla alay eden herkes, bir gün ansızın ortadan kaybolmuş, kendilerinden bir daha hiç haber alınamamıştır. Öldürürken hep aynı şarkıyı mırıldanan, dünyanın en azılı tetikçisi, çocuk görünümlü olduğu için "Peter Pan" denilen sihirbaz bir cani.

KİTAP YORUMUM:

Önceki yazılarımda belirttiğim gibi kenarda kalmış unuttuğum yorumlarımı bloga geçiriyorum. Birkaç tane varmış. Şah MatKayıp Sembol  , Çalıkuşu yorumlarımı  okuyabilirsiniz tıklayıp. 
***
Kitap yazarın 4.kitabı. Serinin ilk kitabı olan Aklından Bir Sayı Tut'u yorumlamıştım buraya tıklayıp okuyabilirsiniz. Bu bir seri. Olaylar her kitapta farklı ama başkarakterler aynı kalıyor. Mesela Dedektif Gurney ve karısı gibi. İstediğiniz kitaptan başlayabilirsiniz. Ama tek sıkıntı dedektifin özel hayatındaki olayları pek anlayamamak olabilir. Seri sırasını aşağıya görsel olarak bıraktım.  

O kadar harika bir kitap ki, nasıl anlatmaya başlayacağımı bilemiyorum.
Kitabın başlarında katilin kim olduğunu ve namını öğreniyoruz. Daha sonuna gelmeden kim olduğunu bildiğimiz halde sonu o kadar şaşırtıcı ki… neye uğradığımı şaşırdım.

Sonu çok trajikomikti. Yani gülsem mi ağlasam mı bilemedim 😏
Kitap çok sıradan bir olaydan bahsederek başladı ama sonu acayipti dediğim gibi. 👇


Kitabın 1.kısmı imkansız bir cinayet başlığıyla başlıyor. Oldukça zengin bir adamın annesinin cenaze töreninde şakağından vurularak felç kalması, sonrasında ölmesi  ve karısının suçlanması normal bir cinayet gibi duruyor. Fakat Hardwick bu olayı çözmek ve kadının suçlanmasını düşürmek için Gurney’e başvuruyor. Gurney bir anda olaya dalıyor her zamanki haliyle 😤

Gurney, ölen adamın karısını hapiste ziyaret ediyor. Kadın soğukkanlı, korkunç ve tehlikeli biri. Asla kendini acındırmıyor. Hatta kadın fırsatım olsa onu ben öldürürdüm diyor. Zaten cinayet sırasında kadın sevgilisinin yanındaymış.

Gurney araştırmalara devam ettikçe garip şeyler buluyor. Mesela cenaze töreninde birisi sürekli havai fişek atıyormuş. Silahta susturucu varmış. Normalde şakağından vurulanlar direk yere düşerken, Carl(ölen kişi) birkaç adım sendeleyip öyle düşmüş.

Daha bir sürü ilgin ve tuhaf şeyler var yani. En önemlisi katilin atış yaptığı daire. Katil silahını dairede bırakmış. Barut izleri de var. Ama Gurney o daireye gidip gözlem yapınca katilin Carl’ı vurmasının imkansız olduğunu görüyor. Çünkü hedeften önce direk var. Kurşunun direğe saplanması lazım normalde. Orada Carl’ın vurulması imkansız, ama dairede barut izi de var
Bazı tanıklar katilin cinsiyetiğni değişik ifade ediyor. Katilin cinsiyeti kesin belirlenemiyor. Kısa boylu tuhaf birini gördüklerini söylüyorlar. Bu kişi ise katil yani Peter Pan.

Dünyanın en azılı tetikçisi olan bu adam çocuk görünümlü olduğundan ona bu lakap takılmış. Kitabın ikinci kısmının adı da Peter Pan.

Gurney ise katilin annesinin kaza süsü verilmiş bir cinayete kurban gittiğini düşünüyor. Carl’a ulaşmak için onun annesini öldürdüklerini ve cenazeye kesin geleceği için de Carl’dan böyle kurtulacaklarını…

Her şey çok tuhaf ve sonu da trajikomik. Ama harika bir polisiye ;)


-AMARİL-

14 yorum:

  1. İlk 3 kitap var bende... Okumak için kendimi çok zorladım ama çevri kaynaklı mı bilmiyorum Cinayet romanlarını çok sevmeme rağmen bu yazarın kitabını okuyamıyorum :(

    Teşekkürler yazı için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet biraz sıkıcı. durağan geçiyor gibi. çok fazla detaydan bahsediyor. ama sonuna kadar sabredersen müthiş bir kurgu olduğunu göreceksin :)

      Sil
  2. Tüm kitaplarını tamamladım ama henüz okuma fırsatım olmadı maalesef:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de etraftan bulup okudum ve eksiklerim var :)
      tamamlarız umarım

      Sil
  3. verdon iyi okunuyo yaaa gurney de çok iyi bu roman da müthiş heycanlıydı yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ya demi çok iyi kurguları insanı şoka uğratıyor :)

      Sil
  4. Aklından Bir Sayı Tut'u okuyup, bayılmıştım. Yorumun seriye devam etmem gerektiğini hatırlattı :)

    YanıtlaSil
  5. ÇOK HAKLISINIZ DÜNYAMIZI BU HALE GETİREN DÜNYADAKİ HIRSTIR.

    YanıtlaSil
  6. Aklından Bir Sayı Tut'ta da imkansız bir cinayet vardı. Tabii sonradan o cinayetin gayet mümkün olduğunu öğrenmiştik.

    Seri şu an beş kitaptan mı oluşuyor? Sanki daha çok kitabı varmış gibi hissediyorum :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şu an 5 diye biliyorum ama daha çıkar bence :)

      Sil
  7. Cinayet romanıysa tam benlik. Ama Peter Pan ölmesin yaa 😅

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu peter pan değişik birisi. bir katil. masallarla ilgisi yok yani :))
      çok farklı bir adı var ama kitabın. insanda iyi şeylerin öldüğünü çağrıştırıyor da aslında tam tersi :)

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...