26 Ağustos 2015 Çarşamba

AMATÖRLER – MARCUS SAKEY


Yazar: Marcus Sakey
Çevirmen: Seçil Ersek
Yayınevi: Koridor Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 398
Baskı Yılı: 2014
Tür: Psikolojik – Gerilim, Polisiye
KİTAP TANITIMI:

Şöyle düşünün.
Bir cinayetle suçlanıyorsunuz ve şüpheli dört kişiden birisiniz.
Önünüzdeki seçenekler:
Ya susacaksınız.
Ya suçluyu ele vereceksiniz.
Ya da hepiniz aynı hikayeyi anlatacaksınız.

Oyun teorisine göre en iyi strateji suçluyu ele vermek gibi görünse de, karşınızdakinin nasıl hareket edeceğini hesaplayarak herkesin kurtulmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle bu diğerleri sizin en yakın arkadaşlarınızsa...
Her perşembe akşamı aynı mekanda buluşan ve sonra normal hayatlarına geri dönen dört sıkı arkadaş. Diplerde yaşayan Alex; tehlikeli sırlar saklayan Ian, maceradan uzak duramayan Jenn ve Jenn'den uzak duramayan Mitch.

Sıradan hayatlarından bunalan bu dörtlü, bir gün hayatlarını değiştirecek adrenalin ve gerilim dolu bir oyun oynamaya karar verirler. Hepsinin bu şansı değerlendirmek için farklı bir nedeni vardır. Korku, çaresizlik, aşk, heyecan. Ama bu oyunda en ufak bir yanlış adımın ölümcül sonuçları var ve bu dört amatör akla gelebilecek en tehlikeli profesyonellere karşı oynuyor.

Her oyuncunun tek bir hamlesi var. Arkadaşlarını sat ya da onlara sonuna kadar güven.
(Tanıtım Bülteninden)
KİTAP YORUMUM:

Kitap dört arkadaşın yaptığı soyguna odaklanmış. Dört arkadaş dediklerim isminden de anlaşılacağı gibi amatör. Bu dört arkadaş kendilerine “Perşembe Gecesi Müdavimleri” diyorlar. 

Hayatlarında ilk kez suç işliyorlar. Johhny Love denilen bar sahibi kötü bir adamın parasını çalıyorlar. Ama hepsi bu soyguna ‘oyun’ gözüyle bakıyor. Bu dört arkadaş, her Perşembe gecesi barda toplanıp, Ian’ın uydurduğu oyunları oynayıp, sıradan şeylerden konuşan sıradan kişiler. Ama her şey Johnny’le çalışan barmen Alex’in onlara çok büyük paraların yer alacağı bir teslimattan söz edince Ian’ın soygunu oyuna dönüştürmesiyle başlıyor.

Ian, borsacı, zengin bir adam ve tehlikeli bir sır saklıyor. Alex, barmen ve kızı için her şeyi yapabilecek bir adam. Mitch, kapı görevlisi ve Jenn’i seviyor. Jenn ise bir seyahat acentası çalışanı ve Alex’le ilişkisi var ve Alex istediği için diğerlerinden bunu saklıyorlar.

İşte Ian borcunu kapatmak için, Alex kızının vekaletini alabilmek için, Jenn hayatına macera heyecan katmak için, Mitch de Jenn bu işte olduğu için soygun yapmak istiyorlar.

Hiç kimse bu sıradan kişilerden şüphelenmeyeceği için planlarının kusursuz olduğunu düşünüyorlar. Bilmedikleri şeyse bu teslimatın sıradan bir ticaret olmadığı ve tehlikeli işler döndüğü…

Soygun gecesi bir şeyler ters gidiyor ve Mitch, Jenn’i kurtarmak için bir cinayet işliyor. Sonra aceleyle oradan kaçıyorlar. Ölen adamın arabasının bagajında da tehlikeli dört şişe var ve onları da çaldıkları için Johnny ve iş yaptığı adam bunların peşini bırakmıyor.


Aslında yazarın diğer kitabını daha çok merak ediyordum ama kardeşim bu kitabı istediği için bunu aldım. Normalde kardeşim pek kitap okumaz da :)

Kitap orta düzeydeydi. Yani daha heyecanlı kitaplar okudum. Ama yine de güzeldi ve sonu da değişik. Yani gerçek hayat gibi olmuş. Daha fazla açıklamak istemiyorum yoksa spoiler yiyeceksiniz :) Ama söylememek için kendimi zor tutuyorum.

İlk başta bu nasıl son, böyle mi bitiyor dedim. Ama düşününce böylesinin daha iyi olduğunu anladım…

Aslında kitap çok sakin yani ben belki de çok heyecanlı bir şeyler bekliyordum. O yüzden biraz hayal kırıklığına uğramış olabilirim. Yazar sıradan bir konu seçmiş. Ama gerçek hayata yakın olduğundan bu durumu sevdim. Karakterlerde günlük hayatta olabilecek kişiler olduğu için bu son da gayet iyi.

Kitaptan şunu çıkardım. Kusursuz plan yoktur. Çünkü her an başka bir şey olabilir ya da aniden gelen bir kişi planı bozabilir. Ayrıca hayat asla bir oyun değildir, yaptığınız şeyden öylece paçanızı kurtaramazsınız!!! Kitap bunları gayet iyi anlatıyor.

Kapak tasarımı çok güzel. Dört arkadaşın kişiliklerine göre yapılmış sanırım. 

Arka kapak yazısı zaten kitabı alma sebebim. Dikkat çeken bir tanıtım. Yazarın okuduğum ilk kitabı. Belki de üslubunu bilmediğim için kitap bana biraz sönük gelmiş olabilir. Ama güzel bir kitap yine de kendini okutturuyor. Zaten okuyanlar da beğenmiş. Okumanızı tavsiye ederim :)
                                                             Kitabın kapağına göre;
                                                                    Karo -> Jenn
                                                                    Maça -> Alex
                                                                    Sinek -> Ian
                                                                    Kupa -> Mitch



                                                                       -AMARİL-

2 yorum:

  1. Ne oluyor da Mitch jenni kurtarmak için cinayet işliyor

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...