1 Mayıs 2021 Cumartesi

İNSANLIK SANA HASRET SULTANIM – SÜLEYMAN DAMA

 



Merhaba :) @dileklekitap moderatörlüğünde @iqkultursanatyayin dan çıkan @suleymandama nın kitabı #sultanım ı #dileklekitap etkinliğinde güzel bir grupla okuduk. Ramazan ayında Rahmet Peygamberi Hz.Muhammed (s.a.v)’in hayatını okumak çok güzel oldu bence. Daha önce de Peygamber Efendimizin hayatını okudum birkaç kez ama O’nun hayatı öyle bir hayat ki kaç kez okusam da eksik kalır. Ne kadar kitaplar yazılsa da O’nu tamamen anlatmak mümkün değil. Çünkü O muhteşem bir peygamber ve insan. Peygamber olmadan önce de iyi huyları varmış hep, her zaman dürüst, emin, güvenilir, sabırlı, merhametli, yardımsever, hoşgörülü ve daha nice özelliklere sahipmiş.

Bu kitap da Peygamber Efendimizi çok güzel bir şekilde anlatmış. Son Peygamberin geleceğini haber veren alametleri, ailesini, doğumunu, çocukluğunu, gençliğini, Peygamber olmasını, eşlerini, baba oluşunu, Ashabıyla ilişkisini, hicretini, savaşları ve ölümünü aktarmış yazar.


İnsanı sıkmayan bir dili var yazarın, daha önce de kitaplarını okudum. Hem sade hem övgü dolu yazmış. Savaşları okurken o coşkuyu hissettiriyor, ölümleri okurken hüzne boğuyor, sevinçli haberlerde mutlu ediyor. Sadece Hz. Muhammed’in hayatı değil bu, içinde ashabından kişilerin hayatlarındaki önemli anlarını, kıssaları, eşlerinin çocuklarının nasıl kişiler olduğunu, müşriklerin davranışlarını, o dönemki halkın kültürel sosyal özelliklerini de anlatmış. Peygamberimiz öyle çok insanın hayatında yer etmiş ki anlatılmayan daha nicesi vardır, ben de bilmediklerimi de öğrenmiş oldum bu sayede. Sayfalar su gibi aktı, duyguları hissettirebildi. Dümdüz yazılmamış yani duygu yüklü, yüreği etkileyecek şekildeydi. Ayetler ve hangi olayda indiklerine de değinmiş bu da kitabı güzel yapan unsurlardan birisi. Kronolojik anlatılmış yaşananlar.

Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in hayatını tüm Müslümanlar birçok kez okumalı ve ders çıkarmalı. Öğrenecek çok şey var. Her okuyuşta insanı etkiliyor, bilmediğimiz bir sürü detay var, anlatılacak yaşanmışlıklar fazlaca. Böyle bir peygamberin ümmetiyiz ama şu dönemde yaşanan zalimlikleri gördükçe insan üzülüyor hayret ediyor, nasıl bu hale geldik. Düşmanlarına bile merhamet eden bir peygamberin ümmetiyiz ama biz O’nu yeterince örnek almıyoruz. Hayvana, kadına, çocuğa, doğaya zulmediyoruz yakıp yıkıyoruz her şeyi, kalbimizi hasetle, öfkeyle, kötülükle dolduruyoruz, huzuru, sevgiyi, merhameti öteliyoruz. Nasıl bu hale geldik? Okuyup anlamamız ve hayatımıza geçirmemiz gereken çok şey var tüm Müslümanlar olarak hatta tüm insanlık olarak. Çünkü O tüm insanlığa gönderildi, herkesin hayran kalacağı bir kişiliği vardı. Rabbimiz de Hz.Muhammed (s.a.v) için “Sen olmasaydın alemleri yaratmazdım” demiş.

Muhammed ismi de methedilmiş, övülmeye layık olan demek. Kitabı hepinize tavsiye ederim okurken yüreğiniz titreyecek, birçok şeyi hissedeceksiniz ve öğreneceksiniz.

3 yorum:

  1. ne güzel, tam Ramaza'a özel okuma olmuş. siyer okumayı seviyorsanız iskender Pala Bülbülün kırk şarkısı kitabınıda öneririrm. okumadıysanız eğer. ayrıca you tube da bekir develi herkes için isyer programı var onu da tavsiye ederim sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kitabı bilmiyordum okumak isterim. siyer programını biliyorum izlemeyi istiyorum inşallah çok teşekkürler :)

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...