22 Mayıs 2021 Cumartesi

HEMŞİRELİKTE MANEVİ BAKIM ADIMLARI - UZM. HEM. YASEMİN ODABAŞ

 

Merhaba :) @kitapharesi_seyma moderatörlüğünde @gecekitapligi ndan çıkan @yaseminodabas_000 ‘ın #hemşireliktemanevibakımadımları kitabını okuduk :) Ben de hemşirelik öğrencisiyim çok faydalı oldu bu kitap. İhtiyaç duydukça açıp okuyabileceğim bir kaynak. Hemşire olmayanlar da okuyabilir çünkü hepimizin maneviyata ihtiyacı var ve bunu anlamak, farkında olmak, manevi güçlendirme için kitap çok faydalı bence. Manevi bakım sadece dinle alakalı değil. Hayatın anlam ve amacını bulduran şey maneviyattır. Yaratıcı ile kurulan bağ, sanatla, edebiyatla, doğayla, aile ve arkadaşlarıyla kurduğu ilişkiler vb şeyler insanın manevi alanını oluşturur. İnsan hisseden bir varlık bu yüzden psikolojik yönü de çok önemli. Maneviyatına da ayrıca önem vermek lazım çünkü insana huzur veren en önemli kaynak onlar. Manevi destek için de bu saydıklarım ve daha fazlası gerekiyor. Hasta olduğumuzda desteğe ihtiyaç duyarız, psikolojik ve manevi destek çok önemlidir. Yaşama umudumuzu arttırır, stres kontrolü sağlar, yaşadıklarımıza anlam verebilmemize yardım eder, kabullenip iyileşmek için çabalamamızı sağlar.


Sağlık çalışanlarından hemşireler gece gündüz hastayla birebir iletişim halinde olan bir meslek grubu. Bütüncül bakım verme kavramı var bu çok önemli. Fiziksel, sosyal, ruhsal ve manevi bakım vermek lazım insanlara, insanın hepsine ihtiyacı var, birisi eksik olursa yaşam kalitesi düşer. Maalesef çoğu zaman fiziksel sağlık sorunlarına odaklanıyor sağlık çalışanları çünkü sayısı az, özellikle hemşire sayısı çok yetersiz. Her hemşireye 2 hasta düşse çok iyi holistik bakım verebilir ama onlarca hasta düşerken hastayı bütüncül değerlendirmek çok zor. Bir gün bu durumun düzeleceğini umut ediyorum. Yine de elimizden geldiğince hastaları her yönden değerlendirip bakım vermeye çalışıyoruz. Kitabı okurken klinik uygulamaya çıkmayı ne kadar özlediğimi bir kez daha fark ettim. Aşılanıp kliniğe çıkmayı istiyoruz buradan da dile getiriyim :)

Kitapta iki bölüm var. Maneviyat nedir, manevi bakım ne anlama gelir, sağlıkla ilişkisi, manevi danışmanlık gibi şeyleri açıklamış yazar. İkinci kısımda da hemşirelik bakım planları var manevi bakımla alakalı. Hemşirelik tanısını koyuyoruz her hastaya hangi konuda ihtiyacı varsa. Sonra bunu planlıyoruz ve uygulamaya geçiyoruz. En sonda yaptıklarımız işe yaradı mı diye değerlendiriyoruz. Nanda Hemşirelik Tanılarında yer alan manevi bakımla alakalı tanıları ve onlara yönelik planları detaylıca yazılmış. Çok hoşuma gitti o tablolar, açıklamalar. Ayrıca planları uygularken neye dikkat etmemiz gerektiği, tutum ve kullanılacak ifadelerimizi de belirtmiş olması ilgimi çekti. Kitabı beğendim manevi bakımın önemini çok iyi anladım. İnsanı hastayken ayakta tutuyor manevi destek. Yaşanmış öyküler de yar alıyor, hastalığında manevi bakımın ne derece önemli olduğunu anlatmış hastalar ve hasta yakınları. Bu da çok etkileyici. Empati yapmamızı da sağlıyor. Manevi bakım alanında çalışmalar eksikmiş ama artıyor umarım daha da iyiye gider ve insanca yaşamak için gerekli ortamlar sağlanır. Kitaba dair bi eleştirim olacak. Profesyonel bir mesleğin fedakarlık ve kutsallıkla nitelendirilmesini doğru bulmuyorum. Ufak tefek yazım ve anlam hataları vardı onlar da düzeltilmeli. Onun harici hoşuma gitti. 

8 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsın. Hemşirelik zordur, hem çalışma saatleri de çok uzun. Allah sabır versin. Sırf yapamayacağımı düşündüğüm için hemşirelik tercih etmedim. Biraz sinirli stresli biriyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de öyleyim ama hastanedeyken bu huyumu yenmeye çalışıyordum bayağı yol kat etmiştim ki pandemi girdi her şey durdu. zor bir meslek evet insanla ilgilendiği için ekstra özen gerektiriyor, çok iyi bilgi ve uygulamaya sahip olmak lazım.

      Sil
  2. Teknik detayların yanı herkesin hayatına ve mesleğine uygulayabileceği hususlar var sanırım kitapta. Teşekkürler öneri için:-)

    YanıtlaSil
  3. maneviyatın güçlü senin zateeen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) umarım hep güçlü olur hepimizin maneviyata ihtiyacı var

      Sil
  4. Çok değerli bir meslek insanlık adına. Hastanede yatarken melekten farksız. Üniversitedeyken mide kanaması geçirmiştim. Bir hafta yoğun bakımda yattım. Taburcu olacağımı söylediklerinde benimle ilgilenen hemşireden ayrılacağımı düşünüp hiç sevinmemiştim. Hastayla duygusal bir bağ oluşuyor. İnsan hastayken sıcak ilgi ve güleryüze daha çok ihtiyacı oluyor sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet mesleğin önemi büyük, hastaya sürekli bakan kişi hemşireler. dolayısıyla çok vakit geçiren de onlar. hastayken insan cidden ilgi alakaya daha çok muhtaç oluyor. dediğinizde haklısınız bu arada inşallah sağlığınız hiç bozulmaz. hastalık zor.

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...