22 Ekim 2019 Salı

SON 10 SANİYE – SIMON KERNICK



Yazar: Simon Kernick

Çevirmen: Esra Gül Çoşkun
Yayınevi: Olimpos Yayınları
Sayfa Sayısı: 424
İlk Baskı Yılı: 2012
***
KİTAP TANITIMI:
BİR ERKEK, BİR KADIN VE SADİST BİR KATİL!
Üçü de korkunç bir yüzleşmeye doğru dörtnala koşarlarken kesin olan tek bir şey var: hayatta kalabilmek için çok sıkı mücadele etmeleri gerekecek.
SIMON KERNICK, İngiltere'nin en heyecan verici gerilim yazarlarından biri. Onun eserlerini bu kadar özgün kılan ise yaptığı araştırmalar. Kernick romanlarını yazmadan önce Emniyet Teşkilatı, Anti-Terör Şubesi ve Ağır Organize Suçlar Masası üyeleriyle kayda geçen veya geçmeyen görüşmeler yaparak İngiltere'nin yeraltı dünyasının derinliklerinde gerçekte neler olduğunu ilk ağızdan duyuyor.
SİVİL POLİS
Son on beş yıldır sivil polis olarak çalışan Sean Egan hayatı uçurumun kenarında yaşamaya alışkın olanlardan. Yakın zaman önce Londra'nın en tehlikeli suç şebekelerinden birinin içine sızmayı başardı ve şimdi kendisinden özel bir görev isteniyor: Gece Sürüngeni diye anılan bir seri katili polis nezaretinden kaçırmak.
KATİL
Acımasız ama bir o kadar da zeki olan Gece Sürüngeni şöhretini genç kadınları işkence ederek öldürmesine borçludur. Önceki gece tutuklanan katil, cinayetlerden birini işlemediğine dair çok sağlam bir delili olduğunu ve masumiyetini kanıtlayıp asıl katili sunacak çok önemli şeyler bildiğini iddia etmektedir.
KADIN POLİS
Dedektif Müfettiş Tina Boyd geçmişi asla yakasını bırakmayan bir bela mıknatısı. Gece Sürüngeni'ni cinayetleri işlemekle suçlayan polis kendisiydi ve şimdi kaçırılan suçluyu bulmak da yine ona düşecek. Ama bunu çok çabuk yapması gerekiyor, çünkü bazı tehlikeli kişiler onu sonsuza dek susturmak istiyor.

KİTAP YORUMUM:

Merhaba :)

Bu aralar o kadar yoğunum ki. Okul, staj, bakım planları, kongreler, sınavlar falan derken öylece yuvarlanıyorum. Hiçbir şey tam yetişmiyor sanki. Aman neyse elbet yoluna koyacağım bir gün. 2.sınıf zormuş cidden. Dahiliye dersi zaten başlı başına zor. Her şey bağlantılı. Öğrenmek lazım ezber yetmiyor. Yoğun bakımda geçireceğim 3 haftam kaldı. İlk zamanlarda çok zorlanıyordum cidden. Psikolojik olarak beni çok yoran bir süreçti. Ama şimdi iyi gibiyim. Kliniğe, işleyişe alıştım. Bakım planımı da tamamen hazırlarsam her şey güzel olacak. Geçenlerde hocama hastamı da sundum zaten. Cesaretliyim, istekliyim. Duygusal olmam ve zarar vermekten korkmam bazen işlerimi zorlaştırsa da yine de seviyorum hemşireliği. Hatta geçen hafta Cuma tüm gün kan almada çalıştım. Kan almayı da öğrendim daha çok. Pratik yaptık. Hikayelerime atıyorum. Takip etmek isteyenler tıklasın :)

Neyse kitaba geçeyim. İnstagramda #polisiyetutkunları diye bir ekip var ben de onların arasına katıldım. Bu ay son 10 saniye kitabını seçtim. İşlerimden dolayı aksasa da sonunda bitirdim. Aslında kısa sürede okudum ama elime almam geç oluyordu.

Polisiyeye bayılırım. Bu yazarın okuduğum ilk kitabıydı. A101 e geldiğinde 2 kitabını edinmiştim. Macera, gerilim, ölüm kalım savaşı, aksiyon, cinayet serisi… her şey vardı bir polisiyede olması gereken. Gizem eksikti biraz. Yani katili biliyorduk. Ama onun düşmanlarını bilmiyorduk bu sefer de. 

Sean, sivil polis. Kardeşinin intikamını almak için tehlikeli bir çetenin içine giriyor ve onları inandırmak için kötü işler yapmak zorunda kalıyor. Polislerin elinden bir tutukluyu kaçırmak gibi.

Tina, dedektif. Yıllar önce kötü bir adam tarafından yaralanmış, sevdiklerini kaybetmiş, bela mıknatısı diye adlandırılan, ünlü bir polis. Gece sürüngeni lakaplı, seri katili uzun zamandır yakalamaya çalışıyor. Yakalıyor da. Kanıtlar da var. Ama adam ben suçsuzum diyor. Sonrasındaysa bu katili kaçırıyorlar. Tina ve Sean’in yolu da bir kez daha kesişiyor böylece.


Sean, çok akıllı bir adam. Kendisini çok iyi gizlemiş, her türlü ortama ayak uyduran, intikam için yapmadığı şey kalmayan birisi. Çetenin arasına sızıyım derken başına gelmeyen kalmadı. Kaç kez ölümle burun buruna geldi, kıl payı kurtuldu. Bayağı aksiyon vardı onun bölümlerinde. 

Tina ise sürekli kendini kanıtlama peşindeydi. Kimse onun yanında olmak istemiyor, geçmişte yaşadıkları yüzünden. Yalnız takılmayı seven birisi. Mesleğini çok seviyor ve her şeyi yapabilecek durumda. Tek başına bir sürü araştırma yapıp, kanıt toplayıp gerçeği açığa çıkarmaya çalıştı. Tina'nın cesaretini takdir ettim. Korkusuzca öne atıldı her zaman. Adaleti sağlamaya çalıştı, yoluna çıkanlar olsa bile.

Yani iki başkarakter de hırslı ve dişli. Kendilerine güveniyorlar. Mükemmeldi karakterler. Kitaba uygundu. Olayları iyi yönlendirmiş yazar. Ayrıca yazarın dili de güzeldi. Sıkıcı değildi. Merak ettiriyordu. Bölüm sonları en heyecanlı yerlerde bitiyordu hep. Her iki karakter de olayın farklı yönünü araştırdı.

Katil ise çok fena birisi. Ama bir tane cinayeti onun işlemediğinin kanıtı ortaya çıkıyor. Cinayet anında uzak bir yerde olduğu doğrulanıyor. Bu yüzden de herkesin aklı karışıyor. Ama tek değil. Onun ardından başka kişiler de çıkıyor. Katilin peşindeler. Katili öldürmek istiyorlar. Çok tehlikeliler. Yani katil bile onlardan korkuyor. Kim olduklarını da bilmiyor. Tina ve Sean ayrı ayrı çalışarak o kişileri ortaya çıkartıyorlar.
Diğer polisiyelerden farkı buydu. Yani katilin de hayatı tehlikedeydi :)
Heyecanlıydı. İnanılmaz olaylar oldu. Genelde otobüste okuyarak bitirdim. Yazarın daha çok kitabını okuyacağım mutlaka. Zaten çok araştırma yapıyormuş. İngiltere’deki polis güçleriyle iletişimdeymiş ve onlardan ilham alıp kitaplar yazıyormuş.

Kitabın sonunda her şey hızlı gelişti. Gece sürüngeninin işlemediği kanıtlanan o cinayeti kimse umursamazken Tina onu araştırıyor. Kanıtlar buluyor ve bu kanıtlar onu politikadan birine ulaştırıyor. Yazar biraz da siyasetçilerin kötü yönünü vurgulamak istemiş sanırım. Bence güzeldi. Zekiceydi.

Katili kaçırtan kişilerin kimlikleri tek tek ortaya çıktı. Şaşırdığım oldu tabi. Polis teşkilatından birisi bile vardı işin içinde. Tina ve Sean hakkında bazı düşündüklerim gerçekleşmedi. Bu kadar önemli olayı meydana çıkarmalarına rağmen ödüllendirilmediler. Toplum tabii ki onları tuttu ama polis teşkilatı aynı şeyi yapamadı. Gerçekçiydi aslında. 

Güzel kurgulanmış, soluksuz okunacak bir polisiyeydi. Tavsiye ederim.
Bol kitap dolu, heyacanlı günler dilerim.

-ALINTILAR-


"Bir yalanı yaşamak için o kadar çok vakit harcarsınız ki gerçekte kim olduğunuzu ve sizi neyin mutlu ettiğini unutmaya başlarsınız."
***
''Iyi adamlar hiçbir şey yapmadıklarında kötülük zafere ulaşır."
***
"Bir insan ne yapmış olursa olsun eğer savunmasızsa ve karşılık veremiyorsa onu vurmazsınız..."
***
"En sıradan insanlar bile en korkunç suçlara bulaşmış olabilirlerdi."
***
"Tina'yı yıkan buydu işte. Yani, insanların bu kadar korkunç ve açıklanamaz derecede kötü oluşlarıydı..."
***
Pek çok cinayet vakası oldukça basittir ve bariz şüphelileri hemen fark edersiniz, bu yüzden de cinayetlerin çözülme oranları oldukça yüksektir. Seri katil vakaları bile genellikle karmaşık değildir. Katil, onu tespit etmeye yetecek kadar delil toplanana kadar öldürmeye devam eder. Sonra birden tutuklama yapılır ve sorunda burada biter.
***
Hırsızlar leş yiyen hayvanlar gibidir. Ortalığa onlar için bir şey bırakın, anında silip süpürürler.
***
İşte bu kadardı. Bir saniye canlı ve hareket eder halde, sonraki saniye sonsuza kadar cansız.
***
“Ülkeyi yöneten siyasetçilerin dürüstlüğü konusunda hiçbir zaman çok iyimser olmamıştı ve bazılarının yolsuzluk yaptığının farkındaydı.”
***


-AMARİL-

6 yorum:

  1. heeeey okulda kolaylıklar sanaaaa :) çok sevdim bak bu romanı okurum. iyi polisiye belliiii :)

    YanıtlaSil
  2. eveet senin storyler bi de hıhım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. storylere çok şey atıyordum bir zamanlar. şimdi okul dolayısıyla atamıyorum ama seviyorum hikaye atmayı :))

      Sil
  3. Polis katil dedin mi deryanin nabzi hizlanir hemen 😅

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...