1 Haziran 2019 Cumartesi

LEVANA – MARİSSA MEYER (AY GÜNLÜĞÜ SERİSİ # 3.5)



Yazar: Marissa Meyer

Çevirmen: Beril T. Uğur
Yayınevi: Artemis Yayınları
Sayfa Sayısı : 216
İlk Baskı Yılı : 2016
Tür: Bilimkurgu, Distopya, Fantastik, Aşk. Dram

KİTAP TANITIMI:

Ayna, ayna, söyle bana benden güzeli var mı dünya'da? Ya da Ay'da...
İki gezegen arasında aşklarını ne kadar sürdürebilirlerdi kİ?Daha doğrusu, bir gezegen ve Ay arasında. Ya da her neyse.
Saf kötülüğün bir adı var. Aldatıcı maskelerin ardında gizleniyor ve gücü eline geçirmek için "büyü"sünü kullanıyor. Peki ama Kraliçe Levana kim? Yolu Cinder, Scarlet ve Cress'le kesişmeden yıllar önce, Levana'nın çok farklı bir hikâyesi vardı. Daha önce hiç anlatılmamış bir hikâye... Şimdiye kadar.
New York Times çoksatarı yazar Marissa Meyer, Levana'da büyüleyici kötü karakterinin geçmişini anlatıyor. Aşk ve savaş, ihanet ve ölüm üzerine unutulmaz bir hikâye. Üstelik "Ay Günlüğü" serisinin heyecan dolu final kitabı Winter'ın giriş bölümleri de sizi bekliyor.

***CİNDER YORUMU İÇİN BURAYA
***SCARLET YORUMU İÇİN BURAYA
***CRESS YORUMU İÇİN BURAYA TIKLAYIN :)

KİTAP YORUMUM:

Merhaba :)

Levana ismi çok güzel, niyeyse hoşuma gidiyor :)

Cress’ten sonra Levana’yı okudum. Levana’nın hikayesi çok hüzünlüymüş, tahmin etmemiştim hiç. Hem çok hüzünlü hem de sonlara doğru acımasız.

Levana’nın aynalardan nefret etmesinin sebebini burada öğreniyoruz ve hiç çıkarmadığı o alyansın sebebini de öğreniyoruz. Levana yalnız ve kötü bir çocukluk geçirmiş. Ablasından nefret ediyor. 

Aileleri hiç mutlu değil. Ablası yani Channary (Cinder’in annesi) gerçekten çok iğrenç bir kişilik. Tek umursadığı güzelliği ve erkeklerin ilgisi. Üstelik Levana'ya yaptıkları çok kötü. 
Anne babaları ölünce başlıyor kitap. Channary tahta geçiyor Kraliçe oluyor ancak ülke yönetiminden zerre anlamıyor. 

Levana ise liderliğe yatkın biri ve ülkesinin nasıl daha iyi olması gerektiğini biliyor. Bu meseleleri düşünüyor ve bizim ilk kitaplarda okuduğumuz o korkunç planları bu dönemde ortaya çıkıyor. Yani Ay ülkesinin iyiliği için bir sürü Dünyalıyı ve kabuğu ölüme terk ediyor.



Levana her şeye sahip olmak istiyor. Ülkesi için Dünya'ya, kendisi için aşık olduğu adama, güzellik için de en iyi sihirlere...

Channary öldükten sonra Prenses Selene daha bebek olduğu için Levana tahta geçiyor. Selene büyüyene kadar geçici Kraliçe olacak. Selene’ye olanları da tam olarak öğreniyoruz bu kitapta.


Selene ve Winter birlikte büyüyor birkaç yıl. Jacin'den de bahsediyor kitap. Jacin ile Winter'ın küçükken ne kadar yakın olduklarından.

Levana’nın hüzünlü hikayesi, ablasının çocukken ona yaptığı o kötü şey ve ömrü boyuca aynalara küsmesinin sebebi ile alakalı. Ayrıca diğer hüzünlü kısmı da yıllarca çaresiz bir aşkla sevdiği adam. Kraliyet muhafızı Evret. 

Evret ve onun hikayesi gerçekten çok duygusaldı. Evret’i çocukluğundan beri seviyor ve hiçbir zaman onun dikkatini çekemiyor. Anne babasının  cenazesinde Evret’in evli olduğunu öğreniyor. Üstelik o kadın hamile. Evret’in karısına nasıl büyük bir sevgiyle baktığını görünce kahroluyor. O kadının yerinde olmayı deli gibi istiyor.

Güzelliğe neden bu kadar takıntılı olduğunu öğreniyoruz. Hem kendisinden güzel olan ablası hem de aşık olduğu adamın sevdiği güzeller güzeli kadın yüzünden. sihrini kullanmadan güzel olan o kadını seven Evret yüzünden daha da takıntılı oluyor.  

Yıllar geçiyor aradan ve Levana istediklerine bir bir kavuşuyor. İstediklerine kavuşuyor ancak hiç hayal ettiği gibi olmuyor.  Evret ile de evleniyor ayrıntıları okuyunca öğrenirsiniz. Bunlar spoiler olabilir belki ama asıl masaldan alındığı için temeli böyle zaten. Temelinde Levana o adamla evli ama adam kızını kendisinden daha çok seviyor ya. O kızı da Pamuk prenses. Yani bizim roman serimizde  o kız Prenses Winter.

Levana evlendiği halde kocası onu hiçbir zaman sevmiyor. Eski karısına aşık ve kızını herkesten çok önemsiyor. Levana da yıllarca onu kıskanmaya devam ediyor. Uzaktan seviyor. Yakınında olduğu halde bir o kadar uzaklar birbirlerine…

İşte bütün  bunlar Levana’yı acımasız bir kadın yapıyor. Zaten bozuk bir psikolojiye sahipti, hayatı boyunca sevilmemişti ve sevdiği adam da yanında olduğu halde onu sevmedi.

Sevgi çok garip bir şey. Birisini sevmek hem çok güzel hem de can yakıcı. Birisini sevince bir süre sonra senin sevgin yetmiyor ve o kişinin de seni gerçek anlamda görmesini ve sevmesini istiyorsun. Çünkü insanın temeli bu. İnsan sevmeden duramaz ve sevilmek ister.

Yalnız kalmak bizi bunalıma sokar. Birisini sevince dünyalar bizim olmuş gibi mutlu oluruz ama o kişi bizi sevmeyince o dünyalar başımıza yıkılır. Sevgimizden vazgeçmemiz gerekir bir süre sonra. Çünkü o sevgi bizi tüketmeye başlar ve buna dur demezsek biz yok oluruz. Levana da bunu en acımasız bir biçimde yaptı işte. Gerçekten şok oldum.


Kitabın başındaki hiç sevgi görmemiş, hep dışlanmış çocuğun; kitabın sonunda böylesine acımasız bir kraliçeye dönüşümünü okumak etkileyiciydi.

Aynalardan korkan bir kadın, hiç sevilmemiş bir çocuk, hiç sevilmeyen bir eş, kötü bir üvey anne, üvey kızını  ve ölmüş bir kadını kıskanan bir eş, ülkesinin iyiliği için milyonları feda eden acımasız bir kraliçe, hain planları için hiçbir şeyi esirgemeyen biri… İşte o kişi Kraliçe Levana.

Kitabı çok sevdim. Yazar iyi ki yazmış. Kötü karakterlerin hikayesini okumak ve onları o hale getiren olayları, o psikolojilerini incelemek her zaman ilgimi çeker. Derinlikli karakterleri severim. Ayrıca kötü karakterleri okumanın empatimi geliştirdiğine inanıyorum. Sonuçta dünyada kimse iyilik meleği değil :)


Levana, sevdi hem de çok sevdi. Ama yanlış sevdi. Bencilce sevdi. Evret’in hisettiklerini hiç umursamadı. Kendine bir sihir yaptı ve o sihre kendisi de inandı. Yaptığı yalana kandı. Yıllarca umut etti bir gün ben de sevilirim diye ama bencil ve sinir bozucu olduğundan Evret onu sevmedi. Evret’in ölmüş karısına duyduğu aşk ve sadakat beni çok etkiledi. İkisi de yıllarca sadakatle hiç vazgeçmeden başkasını sevdiler. Yalanlarla kurulmuş bir evliliğin de mutlu olması beklenemezdi zaten. 


Sonuç olarak, Levana kötü birisi. İçinde hep her şeye sahip olma hırsı vardı ve yaşadıkları da bunu körükledi. Yine de acıdım ben ona. Yani ne ailesi sevdi onu nede yıllarca onu sevmesini çaresizce beklediği o adam.
Sevgisizlik insanı ne hale getirir onu gördük kitapta. 
Bu kadar kötü şartlarda yetişmeseydi daha iyi biri olabilirdi belki. Çünkü yaşadığımız çevrenin bizim karakterimize çok etki yaptığını düşünüyorum. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda??

Bu seri gerçekten güzel. Fantastik ve masalımsı bir dünya ama çıkarılacak çok ders var :) Bu kitabı da okuyun, pişman olmazsınız. Ara kitap ama bence olmazsa olmazlardan biri.
Çok merak ederek çevirdim sayfaları. Bazen üzüldüm bazen acıdım. Bazen yüreğime oturdu. Bazen öfkelendim. Sonu da hiç beklemediğim şekilde bitti. Daha iyisi yazılamazmış yani. 

NOT: FOTOĞRAFLAR ALINTIDIR.

ALINTILAR


“Ayna, ayna,
Söyle bana,
En güzel kim bu dünyada?”

***

''Seni seviyorum.''
''Hayır.Sen o kelimenin ne demek olduğunu bile bilmiyorsun.Keşke anlamanı sağlayabilseydim.''

***

“İşte gerçek aşk dedikleri bu ya zaten.Çatışan duygular, kontrolsüz bir tutku. Onu gördüğünde kalbin çarpar,kasılır kalırsın. Ondan mı, yoksa onunla mı kaçmak istediğine karar veremezsin.”

***

"Bundan sonra, sen şafaktaki güneşim, geceleri yıldızlarım olacaksın.”

***

''Hayatta hiçbir şey boşuna olmaz.''

***

“Tam eşlilik. Sadakat. Gerçek aşk. Levana buna hiç şahit olamamıştı. Aşk ona çocukken anlatılan peri masallarındaydı. Ya da sarayda düzenlenen eğlencelerdeki piyeslerde. O kadar mutlu olmak nasıl bir şeydi kim bilir? Bir erkeğin sana öylesi bir sevgiyle bakması? Sırtında elini hissetmek? Bunca kalabalığın arasında birbirinize ait olduğunuzu belirten ufacık bir işaret.”

***

“Çocuğa Channary'nin yaptığını yapacaktı. Ama Channary'nin aksine merhametli davranacaktı. Sonrasında çocuğu böyle yaşamaya mahkum etmeyecekti.”

***

"Neredeyse on yıl olacak."
"Biliyorum."
"Ya şimdi? Hala senden sıkılmamı mı bekliyorsun?"
Evret'in ifadesi yumuşadı. Öfkesinin yerini Levana'yı çileden çıkartan bir merhamet aldı. Sözleri belki de şimdiye kadar söylediklerinin en zalimiydi.
"Ya sen? Sen hala sana aşık olmamı mı bekliyorsun?"
Levana bütün cesaretini topladı ve başını salladı.
"Evet."

***

Acı kızgındı ve ızdırabı hiç dinmeyecek gibiydi. Ölmek için yalvardı ama olmadı.

***

“Aşk bir fetihtir. Aşk bir savaştır,savaş.
Ben aşktan bunu anlıyorum işte.”

***

Levana dayanamadı. "Elbette." dedi."Senin için her şeyi yaparım."
Sör Hayle ona hayretle baktı. Biraz paniklemiş gibiydi. "Teşekkür ederim, prensesim. Ben yalnızca basit bir muhafızım.Bu sözleri sizden duymak büyük bir şeref."
"Sadece muhafız değil. Belki de benim tek dostumsunuz."
Sör Hayle, Levana'nın anlam veremediği şekilde yüzünü buruşturdu.
Levana sesini alçalttı. "En azından, bana doğum günümde bir hediye vermeyi yalnızca siz düşündünüz."

***

“Hologramın canını acıtmayacağını biliyordu. Ama ateş tehlikeliydi. Yanılsamalar da öyle. Hele gerçek olmayanları öyle sanmak en tehlikelisiydi.”

***

“Levana onların bir aile olduğunu düşündü. Mutlu bir aile ve bütün çabasına rağmen o bu ailenin bir parçası değildi.”

***

“Hiçbir yere ait olamayan kız çocuğu için ağladı. Herkesten daha çok çabalayan ve bütün emekleri boşa giden kız için. Bir zamanlar Evret’in yalnızca ve yalnızca onu sevdiğine inanıyordu. Oysa şimdi bunun nasıl bir duygu olduğunu bile hatırlamıyordu. Levana bütün silahlarını kullanmasına rağmen Evret Hayle’in kalbini fethedememişti.”

***

“Zira aynalardan nefret ederdi. Onların içlerinde sakladığı gerçeklerden.”

***

“Kolye, Evret’in ona hiçbir zaman duymadığı aşkı temsil ediyordu. Ama alyans, kocasına hissettiği aşkın sembolüydü. Aşk bir savaştı. Savaş.


(FOTOĞRAF BANA AİT)
-AMARİL-



8 yorum:

  1. Levana'dan seri boyunca nefret ettim ama bu kitapta ona acımıştım. Dediğine katılıyorum. Eğer başka bir ortamda, başka şartlar altında yaşasaydı bu kadar kötü olmazdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet :)
      Ben de nefret ettim ama acınacak bir karaktermiş aslında..

      Sil
  2. Bu seri hep övülüyor bir türlü alıp okuyamadım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okursunuz inşallah bir gün. Aslında tam yazın okumalık bir seri :)

      Sil
  3. merak ediyorum bu seriyi hey bu arada ilk kitap yorumuna tıkladım ama bu blog kaldırıldı yazısı çıkıyor okuyamadım onu ama olsun, eline sağlık yorumunla daha çok merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa blog kaldırıldı yazmasının sebebi benim blogumun url sini değiştirmem. Blogumun instagram hesabını spamlayanlar oldu. Kimseye bi zararım yok ama düşmanım ya da kıskananlar çok sanırım:) onlar beni habire spamlamış olacak ki 1 ay instada hiçbir şey yapamadım. Her şeyim engellendi. Sonra yeni hesap açtım ama bu sefer de blog linkimi ekleyemedim. 6 aydan fazla olunca bu engelleme ben de dedim en iyisi blog linkini yenilemek. Öyle yaptım ve bu sefer de bu tip yönlendirmelerdeki her şeyi güncellemem gerekti. Onları halledeceğim rahatça okuyabilirsiniz :) ilginiz için teşekkürler. Bu arada çok uzun yazmışım okuduysanız yine teşekkürler :)

      Sil
  4. bu yazar da aklımdaydı saol. levananın hikayesi hüzünlü ama güzel demekkisi :)

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...