12 Mayıs 2015 Salı

İTALYANCA AŞK BAŞKADIR – MAEVE BİNCHY

Kitap Sayfası: 415
Kitap Konusu: Aşk
***
KİTAP YORUMUM:

Harika bir kitap bitirdim. Daha önce Binchy’nin ‘’Bu Yıl Farklı Olacak’’ ve ‘’Ruh ve Yürek’’ kitaplarını okumuştum. Bu Yıl Farklı Olacak; kısa noel hikayelerinden oluşuyordu ve sonları kesin değildi, kısa hikaye sevmediğimden olsa gerek kitaptan pek hoşlanmamıştım. Ruh ve Yürek; bu kitabı çok beğenmiştim, samimiydi yani gerçekten çok beğenmiştim evet durağan yani aksiyonlu olanlara göre ama sıkıcı değildi.

İtalyanca Aşk Başkadır’ı da çok sevdim. Zaten yazar bu romanıyla uluslararası anlamda ünlenmiş…  Yazar İrlandalı bu arada :) 

Kitapta farklı karakterler var, ama 9 ana karakter var. Onların hayatlarının bir noktada nasıl kesiştiğini anlatıyor. Bu 9 kişinin ismiyle bölümler var, özellikle onların hayatlarına odaklanıyor ama tabi diğerleriyle de ilişkilerini yazıyor. 



Aidan; fakir bir yerdeki Mountainview okulunda kırk dokuz yaşında bir Latince öğretmeni. Müdür olmak istiyor ama zamane çocuklarına ayak uyduramadığı eskiyi sevdiği için onu müdür yapmıyorlar. Onun yerine can düşmanı, zengin, yaşlı olmasına rağmen yakışıklı bir gece adamı olan Tony O’brien’ı müdür yaparlar. Aidan’ın karısıyla arası hiç iyi değil, iki kızı var Grania ve Brigid adında.

İşte işin tuhaf tarafı şöyle başlıyor: Tony, son zamanlarda tanıdığı herkesten farklı olan yarı yaşındaki sevgilisinin okulda bozuştuğu Aidan’ın kızı Grania olduğunu öğrenmesiyle başlıyor. Grania, Tony’nin babasının müdür olma hayalini yıktığı için kızar ve ondan uzak durma kararı alır. Tony de bu durumu düzeltmek ve Aidan’ın aile içindeki onurunu kurtarmak için okulun ek binasında gece kursları açılmasına ve Aidan’ı o projenin başına geçirmeye karar verir. Bu gece kursları da İtalyanca ile ilgili olacaktır. Çünkü Aidan, İtalyanca’yı ve İtalya’yı çok sever ve en büyük hayali bunun hakkında gece kursu açmaktır…

Bir de Signora diye bir kadın vardır, gerçek adı Nora’dır. Ama sevdiği adamın arkasından İtalya’nın küçük bir köyüne gider, her şeyini –ailesi de dahil- geride bırakarak… Sevgilisi başka bir kadınla evlenmek zorundadır ve bu kadın bunu bilerek ikinci kadın olmaya razı olarak bilmediği bir yere gider. İtalyanca’yı kendi kendine öğrenmeye çalışır, dikiş diker, rehberlik yapar, İngilizce öğretir ve en önemlisi insanlara yardım ederek kendisini oraya kabul ettirir hem de herkes gerçekten kuşkulandığı halde… İşte orada kendisine Signora denilir. Bu kadın yıllar sonra vatanına bir sebepten dolayı geri döner. Yani İrlanda’ya, yani yaşadığı yere Dublin’e… Geri döndüğünde hiç parası yoktur zaten yıllarca da parası olmadığı için böyle yaşamayı bilir. Herkes ona çok garip ama çok olağanüstü bir kadın der. Çünkü inanılmaz renkte kızıl saçları ve İtalya’nın en güzel yerlerinin işlendiği harika bir yorganı vardır, onu da kendisi dikmiştir. Ayrıca geçmişinden hiç bahsetmez, özel hayatına kimseyi karıştırmaz. Dublin’ e gelince bir oda kiralar ve orda oturur. Yaşadığı evi zamanla yeniler, hiç dersine dikkat etmeyen çocuklarına dersleri sevdirir ve dargın oldukları kızlarıyla barıştırır. Yani bu garip kadın herkese iyi gelir. Eylülde başlayacak olan gece kurslarını duyar ve orda İtalyanca öğretmek için Aidan’la konuşur. Sırf o güzel dili konuşmak için ondan yardım ister ve Aidan’la ortak olurlar. Bundan böyle ikisi bu gece kurslarının sorumluluğunu üstlenirler ve çok iyi anlaşırlar. Çünkü ikisi de İtalya aşığıdır.

Gece kursları nihayet başlar. Kursa gelenler Signora’yı çok severler ve onu üzmemek için ezberlerini çok iyi yaparlar. Ayrıca kursa gelenlerin hepsi farklı insanlardır, yani demek istediğim gerçekten hiçbir zaman arkadaş olup birlikte eğlenemeyecek insanlardır. Ama buna rağmen Signora’nın etkisiyle çok iyi arkadaş olurlar ve harika zaman geçirirler. Şunu söylemeden geçemeyeceğim: Bu insanların çoğu bir sebeple İtalyanca öğrenmek zorunda oldukları için katılırlar ama sonradan kendi istekleriyle devam ederler. Signora, dersleri eğlenceli hale getirmek için birkaç kutuyu konuya göre masaya falan çevirip tiyatro yaparak öğretir. Hem de ilk derste adını söylemeyi öğretirken herkesin ismini İtalyancaya uyarlayarak dersten daha çok hoşlanmalarını sağlar :)  Sene sonunda da İtalya’ya gitmeyi planlarlar :) O yüzden de katılanlar her şeyi çok iyi öğrenmeye çalışırlar.

İşte böylece tuhaf insanlar bir araya gelir. Onların aşk hayatlarını da anlatır yazar. En son bölümde de VİAGGİO (Seyahat demek)’dan bahseder. Kitap ta güzel bir şekilde biter…

Ben okuduğuma hiç pişman olmadım, harika bir kitap. Hatta öyle ki Signora sayesinde yabancı dili sevmeyen ben bile İtalyancayı merak ettim :)

Son olarak size İtalyanca’da adınızı nasıl söyleyeceğinizi yazmak istiyorum. Mesela Signora’yı ele alalım: Mİ CHİAMO SİGNORA :)

Kitapta adı geçen bazı şarkılar var onlar da This is Our Lovely Day ve Arrivederci Roma. dinleyin isterseniz...

Şimdi de İtalya’dan kareler: (Fotoğraflar alıntıdır.)

                               (Fontana Di Trevi/Trevi Çeşmesi/Aşk Çeşmesi)

                                                     (Trastevere-Roma)

                                                   (Piazza Navona-Roma)

                                                (Bocca Della Verita-Roma)

(Roma Termini) 

(Floransa-Italy) 

(Sicilya Köyleri) 

(Colosseum-Roma) 

(Garofani=Karanfil) 
(Michelangelo'nun Davud Heykeli) 

(Leonardo Da Vinci-Mona Lisa) 

(Dublin-İrlanda'nın başkenti) 
(İtalya) 

(İtalya Bayrağı)

Evet, umarım resimler de faydalı olmuştur. kitapta adı geçenlerin resmini koydum sadece :)  Bence bu kitabı kaçırmayın, başkasında da görseniz hemen alın okuyun :)

-AMARİL-

11 yorum:

  1. En Güzel Blogger!
    Harika bir yorumlarama seklin var. Ne cok spoiler veriyorsun, nede kisacik yaziyorsun, özet yazip insanlari biktirmiyorsun.Samimiyetin icin tesekkurler, kitabi en kisa zamanda okuycagim. Devamini sabirsizlikla bekliyorum ! ~~Aysu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Aysucum 😊
      Beğendiğin için çok sevindim :)
      Uzun yazmaya çalışıyorum, ama uzun yazıp da saçmalamak istemiyorum...
      Samimi olmak benim için daha önemli :)
      Kitabı okumanı çok isterim, sakın bu kitabı kaçırma canım :)
      Elimden geldiğince yazmaya çalışıyorum işte :) Yine sınav dönemi başlayacak, yani devamı haziranda gelir diye düşünüyorum :)

      Sil
  2. Süper bir yorumlama.....Böyle sayfa bulunmuyor bu zamanlarda sayfalar maalesef böyle değil.....Sayfa
    ya böyle güzel yorumlamanız eklemeniz süper. Ancak sizden farklı etkinlikler bekliyorumm ;))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)
      Böyle düşünmeniz beni çok mutlu etti gerçekten :)
      Sayfaya farklı olarak ne koymamı istersiniz, ben de ona göre etkinlik yaparım. Sizin sadece isteklerinizi yazmanız yeter :)
      Hem yaz da yaklaşıyor, daha çok vaktim olacak :)

      Sil
    2. Mesela değişik bilgilerden,yerlerden; başka olarak eğlenceli ve yazın yapacağımız etkinliklerden ; müzik veya sözlerden bahsedebilirsiniz..... Bunları yaparsanız sevinirim :)))))

      Sil
    3. Fikrinizi belirttiğiniz için gerçekten çok teşekkür ederim :)
      Yazın bunları yaparım inşallah. Blogu açarken sadece kitapları yaparım diye düşünüyordum, eğer çok talep olursa diğer şeylerden de bahsederim diye düşündüydüm :)
      Sanırım başka şeylerden bahsetmemi isteyen isteyen olduğuna göre yazın bunları yapmaya başlarım ;)

      Sil
  3. Güzel paylaşım olmuş.Bu kadının kitapları mevcut bende ama nasip olmadı daha.Sağlam bir yazar olduğunu sürekli duyarım.En kısa zamanda bir kitabını okumalı,sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğendiğiniz icin umarım doğru yoldayımdır, yani kitabı hakkıyla yorumlayabiliyorumdur :)
      Maeve Binchy'nin kitapları güzel, çok samimi yazıyor ve karakterleri hemen benimsiyorsunuz..
      Bence de en kısa zamanda okuyun sonra zaten birisinde gördüğünüz zaman okumak istiyorsunuz hemen. onun kitapları daha hic almadım ama kütüphanede veya bir arkadaşımda gördüğüm zaman mutlaka okurum.
      Yalnız kadınlar sokağına da çok güzel diyorlar onu da okumam lazım. Bence ilk o kitaptan ya da İtalyanca aşk Başkadır' dan başlayın okumaya, sonra da Ruh ve Yürek' i okuyun :)

      Sil
  4. Güzel yüreğine yazan ellerine sağlık canım :) on numarasın yine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel düşüncen için çok teşekkür ederim canım :)
      Ah bayağı acemiyim aslında ;)
      Bloggerda daha yeni olduğum için kodlardan falan pek anlamıyorum ama zamanla bazılarını çözdüm. Yorumlamalarımda da çok zorlanıyorum, okul zamanı sayfalara yazıyordum taslak olarak sonra bilgisayara geçiriyordum tabi hataları düzelterek :) Ama çok üşenen birisi olduğum için zorlanıyorum.
      Çok sevdiğim kitapların yorumlamasını yapmakta da zorlanıyorum. Sanırım o güzel kitabın hakkını verememekten korkuyorum.
      Yani bu eksikliklerle on numara değilim ;)
      Ama böyle düşündüğün için gerçekten çok mutlu oldum :)

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...