7 Aralık 2014 Pazar

KURALSIZ (VERONICA ROTH - DIVERGENT # 2)



Bu yorum ilk kitabı okumayanlar için ağır spoiler içerir.

Güzel bir geçiş kitabıydı. Diğer kitapta her şey sonuçlanacak. Zaten bu kitapta da küçük ipuçları vermişler. J

KURALSIZ; savaşçı olarak görülmesi gerekmeyen ama kurulu düzen ve otoriteye karşı duran kişi demek...

Tris’in gerçek adı Beatrice, zaten biliyorsunuzdur.
Dört’ün gerçek adı da Tobias. Yani Marcus’un utanç duyduğu oğlu.

İlk kitapta bilgeler savaşı atmıştı başlatmıştı, bir sürü fedakar öldürülmüştü. Uyumsuzlar haricinde diğer cesurların beyni simülasyon ile yöneltilip savaşı öyle başlatıyorlar. Çünkü doğal olarak bilgeler silah tutmasını bilmiyorlar. Onlar kalem tutuyorlar J Ama kötüye kullanıyorlar o ayrı mesele…
Bu yüzden savaş için cesurlara muhtaçlar. 


Tris’in annesi ve babası savaşta ölüyor. Caleb Bilgelikten ayrılıp bunlara katılıyor. Tris en yakın arkadaşlarından Will'i öldürmek zorunda kalıyor, çünkü o simülasyon etkisindeydi ve o vurmasa Will onu öldürecekti. Bu yüzden her gece kabus görüyor.
Tris, Tobias, Caleb, Marcus ve Peter Dostluk yerleşkesine gidiyor. Johanna, Dostluktakilerin temsilcisi. Lider değil, çünkü onlar herkesin eşit olduğuna inanıyor ve değer veriyor.

Dostlukta sığınırlarken, orayı hain Cesurlar basıyor.tris ve diğerleri onları görünce hemen kaçıyorlar. Sonra topluluksuzlara sığınıyorlar. Orada Tris’i bir sürpriz bekliyor. O da Tobias (Four)’ın annesi Eveleyn ölmemiş yaşıyor ve Dört bunu biliyor. (Hatırlamayanlar için; Eveleyn önceden Marcus’un karısıydı.) Üstelik Eveleyn, topluluksuzların lideri, yani çok güçlü bir kadın olmuş.

Topluluksuzlardan diğer cesurların Dürüstlükte olduğunu öğreniyorlar. Oraya gidiyorlar bu sefer J
Tabi ki Dürüstlük onları hemen kabul etmiyor, dürüstlük serumu verip, onları testten geçiriyor. Tris yine serumdan tamamen etkilenmiyor, ama yine de Will’i öldürdüğünü itiraf ediyor. Tabi sonradan 
Dört ve Christina ona kızıyorlar. Christina bir zaman sonra onun gerçekten isteyerek yapmadığını anlayıp, onu affediyor.

Dürüstlüğün lideri Jack Kang. Jack savaşmak yerine Jeanine Matthews ile anlaşmayı düşünüyor. Fakat işler yolunda gitmiyor.

Beatrice Dostluktayken Marcus’un önemli bir sır sakladığını öğrenmişti. Ayrıca Jeanine’nin çok kötü planları var. Beatrice yine rahat durmayıp, Bilgelik Merkezi’ne tek başına gidiyor. Sanki o gidince Jeanine sözünü tutup diğerlerine zarar vermeyecekmiş gibi… Gerçekten o kısmı okurken Beatrice’e sinir olmuştum. Oraları okuyunca anlarsınız zaten…

Kitabın sonunda aslında her şeyin büyük bir yalan olduğu anlaşılıyor, hem de her şeyin…


Fragmandan anlaşıldığı üzere filmde bayağı aksiyon

sahnesi olacak. Bence kitabı değiştirecekler gibi 

geliyor. Bir de film yapımcıları görsel efektleri 

arttırmış, biz çok güzel görsel efekt yaparız der gibi sanki :) 


Bu arada Tris'in rolünü canlandıran Shailene Woodley, 

saçını kestirmiş. Bilmeyenler için aynı kişi 

AYNI YILDIZIN ALTINDA'da oynuyor, yine baş karakter. Orada hasta bir kızı canlandırıyordu. Zaten bu kitapta da saçını kesiyor Tris fakat bu kadar kısa değildi. Artık Tris'in saf hali yok, savaşçı bir görünüme kavuşmuş. Sinemanı Türkiye'de çıkış tarihi kesin değil. Bir de ortada bazı iddialar var filmin adını İsyankar olarak değiştirebilirlermiş.

2 yorum:

  1. Böyle güzel bir yorumlamanın nasıl hiç yorum almadığını bilemiyorum.... Çok güzel yorumlamissiniz :)))
    ---- SEVGİ MELEĞİM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgi Meleğim,
      Evet sayfam daha çok yeni olduğuniçin çok yorum almadı sanırım.. Uyumsuz bir sürü yorum aldı ama bunda hiç yoktu, o yüzden size çok teşekkür ederim. Emeğe karşı duyarlı davranıp yorum attığınız için :) :)
      Beğendiğiniz için de ayrıca teşekkür ederim...
      Umarım Yandaşın ve Dört ün yorumlarını da beğenirsiniz onları da yakında yayınlayacağım ;) ;)

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...