7 Ağustos 2019 Çarşamba

DİZİ YORUMUM // THE X-FİLES (1.SEZON)



Yapım yılı ve bölüm süresi: 1993 - 2018 / 42Dak.
TÜR: Fantastik, Polisiye
Sezon: 11
Toplam Bölüm: 213
Yönetmen: Chris Carter
Oyuncular: David Duchovny, Gillian Anderson, Annabeth Gish
Ülke: ABD, Kanada
***
Konu: Başrollerini ünlü oyuncular David Duchovny ve Gillian Anderson’ın paylaştığı The X-Files’ta biri inançlı diğeri ise şüpheci olan FBI ajanları Fox Mulder ve Dana Scully gizli güçlerin tüm engellerine rağmen garip ve açıklanmayan olayları araştırıyor. Chris Carter’in yaratıcısı olduğu seride her bölümde ayrı bir dosya ele alınıyor.


DİZİ YORUMUM:

👽 Merhaba arkadaşlar 😃 

The X-Files’ın ilk sezonunu bitirdim az önce. Beklediğimden daha iyiydi. İlk başlarda tuhaf buldum tabii. Hatta korktuğum çok yer oldu. Bir de bölümleri niyeyse genelde gece izledim :) onun da etkisi var sanırım ;)

Diziyi çok merak ediyordum. Özellikle Fringe’i izledikten sonra bu tarz konuları daha çok sevmeye başladım. Üniversitenin 1.yılı bitince bu yaz rahat kafayla izleyim dedim. Çok farklı bir konuya, kurguya sahip. olaylara ön yargıyla yaklaşıp, Scully gibi inanmamakta inat ederseniz pek zevk almazsınız diziden. Bu yüzden kendinizi açın mümkün olabilecek her şeye :)


Dizide paranormal olaylar 😲, uzaylılar 👽, ileri bilim ve teknoloji ağırlıklı.
Genelde karanlık bir atmosfere sahip. Bölüm sonları bazen öyle yerde bitiyor ki ee hani nerede devamı diyorsunuz. Gerisi sizin hayal gücünüze bağlı biraz da. Öylece kalıyorsunuz ekrana bakarak. Ucu açık olan bölümler çok sarsıcı oluyor.

Şimdi diziyi yakından inceleyelim 😍


Tüm bölümler kurgu olarak bayağı iyiydi. Bundan tam 26 yıl öncesine göre acayip iyi hazırlanmış. Efektler tabi kötü şimdikilere göre. Ama o zamana göre harika olduğunu düşünüyorum.


Ayrıca beni heyecanlandıran aynı iki başrolün 11 sezon boyunca birlikte oynaması. Hem dizideki karakterli derin olur, hem aşkları. Hem de yılların insana neler kattığını onların değişimiyle net görürüz. Bu şeyler bende diziyi daha çok merak etme duygusu uyandırıyordu.

Başrolleri Fox Mulder & Dana Scully. FBI’ın ajanları. İkisi birbirinin zıttı. Bazen Scully beni çıldırtsa da ikisinin bu zıtlığı diziye farklı bakış açıları katmış. Mulder bilimin dışında kalan imkansız şeylere dahi inanan birisi. Scully sadece bilimin kanıtladığına inanan ve bilimi kutsal gören birisi. Bu ikisinin fikirlerini tartıştıkları zamanlar çok iyi. 😍


Mulder FBI binasının bodrum katına atılmış. Onu denetleyip rapor sunması için de Scully ile anlaşmışlar. Anlaşan kişilerden biri sigara içen adam. Ama onun tam olarak ne görevde olduğunu bilmiyoruz daha.

Scully ilk başta bu kadar tuhaf olarak nam salmış bir adamın ortağı olmaktan rahatsız oldu bence. Sürekli onun inandığı şeyleri sorguladı, bilime yatkın cevaplar bulmaya çalıştı. Hatta gözünün önündeki kanıtlara bile kuşkuyla baktı. Mulder her şeyin olabileceğine inanmak isterken Scully tam tersine onun inancını çürütmeye çalıştı. 1.sezonun sonunda öyle şeyler oldu ki Scully kendini sorgulamak zorunda kaldı :)


1.sezonu 93 yılında çekildiğinden görüntü kalitesi düşük. Ne zaman düzelir bilemiyorum.

Dizinin tüm sezonları ayrı yazılarla yorumlamak izliyorum, nasip olursa. Hem daha özel olur hem de izlediğim bölümler aklımda canlıyken daha iyi yorum yaparım. Karakter gelişimini de daha rahat görebiliriz böylece.


FOX MULDER, çok başarılı ve aranılan bir ajanken kendini gizli dosyalara adayınca kimse tarafından aranmayan ve tuhaf görülen birisi olmuş. Hatta lakabı bile var : Spooky(Tuhaf)

The X Files’la ilgili olan bir siteden aldığım alıntıları da bırakıyorum. Daha açıklayıcı olur. İzleyecek olanlar fazla okumasın siteyi. malum çok spoiler var.


Ajan Fox ‘Spooky(Tuhaf)’ Mulder, Oxford Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuş, FBI’ın Şiddetli Suçlar Bölümü’nün en iyi analisti olarak Davranış Psikolojisi alanında önemi başarılara imza atarak sivrilmiş bir kariyere sahipken, Büro'nun ana görüşlerine uymayan bir içeriğe sahip olduğundan tasvip edilmeyen bir projeye kendisini adaması nedeniyle “FBI’ın En Aranmayan Kişisi” olarak görülmeye başlamıştır. Proje X-Dosyaları olarak bilinmekte ve görünüşe göre FBI, bu dosyaları araştırmak yerine görmezden gelmeyi yeğlemektedir.


👽İlk bölümde uzaylıların insan kaçırma vakasıyla başlıyor dizi. Aslında inanmak istemiyorsunuz siz de Scully gibi. Ama Mulder ve bulunan kanıtlar sayesinde inanıyorsunuz biraz. Mulder’ın X-Files’a bu kadar takıntılı olmasının nedeninin küçüklüğündeki travma olduğunu anlıyoruz. Bir gece küçük kız kardeşi parlak bir ışık eşliğinde kaybolmuş. O zamandan beri de bulunamamış. Bunu Scully’ye anlatırken hüznünü hissedebiliyorsunuz.

👽Mulder müthiş zeki bir ajan. Geçmişindeki olay etkisiyle paranormal ve uzaylı olaylarına inanmaya daha yatkın. 

👽Herkesin alay etmesine rağmen o hayallerinden vazgeçmedi ve kardeşini kurtarmak için her şeye katlandı. Zamanla uç olasılıklara inanan birisi oldu ve sevdiği şeyle uğraşmaya başladı. Kimse onu önemsemese de , herkes alay etse de o inandıklarından ve sevdiği işinden vazgeçmedi. 

👽 En önemli sözü "I want to believe". Yani "İnanmak istiyorum"

👽 "The truth is out there" sözü de önemli. Zaten dizinin sloganı. "Gerçek orada bir yerde."

👽 Araştırmayı seven, işine tutkulu, gizli davaları çözmeyi kafaya takmış birisi. Çok sevdiğim karakterler içerisine çoktan girmişti dizinin ilk bölümünü bitirince.

👽Kimse onu önemsemiyordu ta ki Scully'ye kadar.


DANA SCULLY, fizik ve tıp doktorluğu lisansına sahip bir ajan. Çok zeki ve sürekli sorgulayan bir yapıda. Mulder’a ve uğraştıkları davalara hep kuşkuyla bakıyor. 💫 



Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra FBI Quantico Akademisi’nde eğitmen olarak 2 yıl boyunca görev yapmış olan Ajan Dana Scully, fizik derecesi ve tıp doktorluğu geçmişi ile gizemli CSM (Sigara İçen Adam)’in de hazır bulunduğu bir görüşme sonrasında, Sektör Şefi Scott Blevins tarafından Ajan Fox Mulder’ın araştırmalarının geçerliliğini değerlendirmek üzere Washington Bürosu’na atanır.


Mulder’ın ailesi ve arkadaşlarına çok değinilmedi. Ailesi yok sanırım. Arkadaşı da yok onu alaya alıyorlar hep. iki tane arkadaşı başlarına iş açmıştı zaten.

💫 Dana’nın ailesini de arkadaşlarını da daha çok gördük. Sosyal birisi. Evlenmek de istiyor hatta. Bir arkadaşı ortağınla olmaz mı deyince, o işiyle evli gibi bir şeyler demişti Scully sanırım.

💫  kıyafetleri beni benden alıyor ;) tam o zamanın modasını yansıtıyorlar. Davalara bakarken bile etek ve ceket kombiniyle (döpiyes mi deniyor onlara?) gidiyordu. Topuklu ayakkabıları hiç çıkmadı neredeyse. Son bölümlere doğru pantolon giymeye başladı.

💫 Suçluların peşinden topuklu ve eteğiyle koşturması bazen beni sinir etti. Acaba gerçekten o zamanlarda o takım zorunlu muydu ki? Kadınlara eziyet bence. Eğer gerçekte de öyle olduysa kim bilir nasıl zorlanmışlardır. Erkekler sadece takım elbise ve rahat ayakkabılarla işlerini yaparken kadınlar hep şık olmaya zorlanmış sanırım.

💫 Bazen otopsi yaptı, bazen mikroskoptan baktı, bazen silahla koşturdu, bazen ölüme yaklaştı derken birinci sezonu bitirdik. Bu karakteri de sevdim.

DEEP THROAT: Bu adam hep gizemliydi. Üst yetkililerin içinden biri galiba. Mulder’ın çalışmalarını yakından takip ediyor. 2.bölümde tanıştık. Bazen yardım ediyor bazen yalan söyleyip saptırıyor çalışmaları. Ama yine de iyi gibiydi karakter. Eklenmesi iyi olmuş.


👽 Uzaylı ile alakalı bölümler:
01x00: Pilot
01x01: Deep Throat
01x03: Conduit
01x08: Space
01x09: Fallen Angel
01x16: E.B.E.
01x23: The Erlenmayer Flask


💛 Benim en sevdiğim bölümler:
01x07 : Ice
01x19 : Darkness Falls
01x08 : Space
01x03 : Conduit
01x06 : Ghost in The Machine
01x04 : The Jersey Devil
01x10 : Eve
01x12 : Beyond The Sea
01x16 : E.B.E.
01x11 : Fire
01x22 : Roland
01x18 : Shapes
01x23 : The Erlenmayer Flask

Yazdıklarımın hepsi acayip iyi kurgulara sahip bence. Ama özellikle Ice ve Darkness Falls ‘u sevdim. İki bölümde de bir ortama hapsoldular. Hem oradan sağ çıkmaya çalışıp hem de gizemi anlamaya çalıştılar. İki bölümde de başrollerimizin birbirlerine olan güvenleri sınandı.💔


Uzaylı ile alakalı bölümler yaratıcı olmuş. Mulder'ın inanması bazen çok aşırıydı ama yine de adamın haklı olduğunu gördük hep. Diğer adını yazmadıklarım paranormal olayları içeriyor. Olağanüstü güce sahip insanlar falan var mesela veya efsane olarak bilinen canlıların gün yüzüne çıktığı bölümler. Bence etkileyici bayağı. Bu tip şeyleri izlemeyi seviyorum. Hem gerilim oluyor hafif, hem hayal gücümü zorluyorum hem de sonunda şoka uğruyorum. Bu hisleri çok sevdiğimden dizi şimdiden favorilerim arasına girdi.

Bir yerde finali Lost gibi kötü bitti diyen yorum okudum. Ama yine de sonuna kadara devam etmeyi düşünüyorum. Lost’u da gizemli, olayları ve macerası sebebiyle çok sevmiştim. Finali tuhaftı ama başka nasıl olacaktı ki?

Başrollerin sonlara doğru uyumunu daha çok sevdim. Birbirlerinin başlarına kötü bir şey geldiğinde her zaman destek çıkıp kurtarmaya çalıştılar. Bazen sinir olduğum yerler vardı tabii. Ama yine de güzel bence. 

😍 Repliklerin hepsini izlerken ss alıp kolajladım. 
O yüzden izinsiz almayınız 😎
Aşağıdaki replikleri ve yukardakileri mutlaka okuyun. Hoşuma giden yerleri aldım bloga :)

Dizinin posterleri çok hoşuma gidiyor. Replikleri de harika. Bayağı iyi vakit geçirdim diziyi izlerken. İlk sezon 24 bölümdü. Su gibi aktı. İlk başlarda art arda izleyemiyordum ama dizinin tarzına ve olayların karanlığına alışınca daha rahat izleyebildim. Biraz sabredin sonra harika bir diziyi izlediğinizi fark edeceksiniz 💕

Sezon sezon yorumlama fikrimi beğendiniz mi? izleyenlere fikir olur hem de izlemiş olanlar da duygulanırlar belki. Ben böyle yorumlamayı çok istiyorum ama sizin fikriniz ne?

Ben diziyi sevdim. Siz izlediyseniz fikrinizi yorumlara yazar mısınız? Tabii spoiler vermeden :)



***

(kimse Mulder'a güvenmediğinden o bunu vurguluyor. Scully de gülümsüyor ve o sondaki gülüşü çok içtendi güzeldi.)


***


Herkese bol mutluluk dolu günler dilerim 😃

14 yorum:

  1. Fringe' in bu diziden esinlendiğini öğrendiğimden beri hep merak ederdim. Güzel bir inceleme olmuş, boş vaktimde izlemek hep aklımda, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de merak ediyordum izlemek nasip oldu sonunda. Sakin bir zamanda izleyin siz de 🙂
      Begenmenize sevindim teşekkürler 😌

      Sil
  2. Bu diziyi ben de merak ediyorum ama ne zaman başlarım bilemiyorum :))

    YanıtlaSil
  3. güzel yazmışsıın yaa. izledim tamamını. yakınlarda yeni sezonu vardı onu da izledim, yazdımdı yakınlarda bilokumda :) çok sezon olduuuu :) bu dizinin filmleri de var. onları da izleee onlar da güzeeel :) scully'nin ayrıca bir polisiye dizisi var o da iyiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tşekkürler Deep :)
      izlemene sevindim. evet bayağı uzun. yakınlarda çıkmış 2 sezon oynamış sonra iptal olmuş. filmleri de izleyeceğim aklımda :))
      scully nin başka polisiyesi olduğunu bilmiyordum bakarım inşallah :))

      Sil
  4. Uzaylı kaçırılma vs dizilerinin babası olur kendileri. Efsane diziydi ama son çıkan sezonlarını izleyemedim. Bu arada sizi izlemeye aldım. İnceleme yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim
      evet hoşuma giden konuları işlemişler ve merak çok fazla var :)
      ben de sizi takibe alıyorum :)

      Sil
  5. 11 sene süren bir dizi bence çok büyük başarı kazanmıştır. Bu dizi hep duyarım ama eski olduğu için izlemek gelmemişti içimden. Fringe'in ilk 10-12 bölümünü izledim ve çok hoşuma gitti. Eğer onu bitirip seversem belki bunu da izlerim.

    Yazında çok emek var. Kalemine sağlık :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence eski olmasına takılmadan başlayın :)
      görüntü kalitesi eski ama düşünceler ve konular çok farklı :))
      Fringe'e devam edin önce onu bitirin bence :)
      Fringe'den sonra böyle sınır bilim olaylı dizileri daha çok sevmeye başladım :)

      Sil
  6. X files i çok severim hala zaman zaman izlerim ☺️

    YanıtlaSil
  7. Ben ilk bölümünü izleyip devam etmemiştim, çok sarmamıştı ama bu yazıyı okuyunca devam etme isteği ile doldum :) Sezon sezon inceleme fikrini çok sevdim, belki ben de twd’yi böyle incelemeliyim. Bölüm bölüm yazmak bazen çok zor oluyor. Kolajlar harika olmuş, eline sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence devam et. gittikçe güzelleşen bir dizi.
      evet bence de sezon sezon incelemek güzel.
      kolajlara çok uğraştım. pc den izlediğim için, telden tekrar bölümleri açıp not ettiğim dakikaları bulup öyle ss alıyorum. kolajlıyorum sonra. sonraki sezonlar için de bunu yapacaktım. notlarım duruyor ancak vaktim olmadı pek..

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...