1 Ekim 2018 Pazartesi

DİZİ YORUMU // HUMANS


humans wallpaper ile ilgili görsel sonucu


Oyuncular: Eva-Jane Willis, Emily Berrington, Gemma Chan 
Sezon sayısı: 3 (4.sezon onayı aldı mı bilmiyorum ama bence alır.)
Toplam bölüm sayısı: 24
Tür: Bilimkurgu, Dram

***

DİZİ TANITIMI:

Evinizin her ihtiyacını gideren robot-insanlar (Synth denilen androidler)  hayatınızın bir parçası olsaydı nasıl olurdu? Teknolojik ilerlemeyle robotlara bağımlı yaşamımızı, robotların gözünden izlemeye davet ediyor.

*** 
DİZİ YORUMUM:

Bu diziyi gerçekten çok seviyorum. Sizlere tanıtmayı hep istedim. Sınavım bitince bunu izleyip bitirmiştim ancak yazmak ve okumaktan yorulduğum için ara vermem gerekti. Hayalimdeki gibi çok dizi ve kitap yorumu yazamadım maalesef blogda. Şimdi hazır olun. Sizlere bilinçli robotlar hakkındaki en harika yapımlardan birini tanıtacağım elimden geldiğince. Şunu belirtmemde fayda var. Bu dizi Real Humans adlı diziden ilham alınarak yapılmış. Real Humansı izlemedim. İzlemeye değerse eğer bilenler yorum atarak bilgilendirin bizleri :)

Robot konusu çok klasik ama bu diziye bir şans verin. Farkı göreceksiniz. 

Yapay zeka, düşünebilen, insan gibi davranan robotlar, andreoidler veya bu dizideki adıyla sentetikler… Ne düşünüyorsunuz bu konuda? Lütfen aşağıya yorum bırakın çünkü merak ediyorum fikirlerinizi.

Dünya değişiyor. Teknoloji gelişiyor. 
İnsanlık ilerliyor evet ama ya insanlığı ilerlettiğimizi sanırken aslında her şeye hükmetmek isteyen bencil yaratıklar oluyorsak? Bunu düşündünüz mü hiç?


Ben şahsen yapay zekanın daha fazla ilerlemesini istemeyen bir insandım. Çünkü bilinçli robotlar insanlığı sona erdirebilecek düzeye gelirdi muhtemelen. Ama bu diziyi izlerken fark ettim ki asıl canavarlar insanlarmış. Evet yapay zekanın gelişmesinden yine korkuyorum. ama oturup düşündüğüm zaman insandan daha acımasız ve bencil bir varlığın olmadığını fark ettim. Biz insanların yaptığı düşünebilen makineler de bu şekilde bizim gibi olabilir ve biliyorum dizideki robotlar gibi olmaları düşük ihtimal.

Dizi Hawkins ailesinin ev işlerine ve çocuklara bakması için robot almaya gitmeleri ile başlıyor. 3 çocuklu bir aile bu. Anneleri Laura ilk başlarda sentetik almalarına çok karşı çıkıyor. Aldıkları sentetik güzeller güzeli Mia. Çoğu insan sentetiklerin çok güzel ve çok yakışıklı olmasından şikayetçi. Çünkü sentetiğe aşık olanlar olmuş ve aileler yıkılmış. Evet öyle bir dönem ki sentetikler ta en içlerine kadar yerleşmiş. Tabi sentetikleri her türlü iş için kullanıyorlar.

İlk başlarda var olan distopik dünyayı tanıyoruz. Mia’nın bazı davranışlarının klasik sentetiklerden farklı olduğunu anlıyoruz. Sonradan öğreniyoruz ki dünya üzerinde sayısı az olan bilinçli sentetikler var. Mia da onlardan biri :) Mia'yı anlatmama gerek yok. onu izleyerek tanıyın. ne kadar vicdanlı ve merhametli olduğunu göreceksiniz.

humans hawkins family ile ilgili görsel sonucu

Hawkins ailesinin iki kızları, bir oğulları var. Küçük kız Sophie, Mia ile çok derin bağ kuruyor. Mattie de ilginç birisi, onun da çok önemli rolü var. Laura ise avukat. Laura yoğun işli yüzünden çocuklarına gerekli vakti ayıramayan bir anne. Zaten bu yüzden sentetik alıyor babaları. Sonradan hepsi çok değişiyor. Dizi ilerledikçe karakterlerdeki önemli değişimleri görmek harika bir şeydi.

humans leo ile ilgili görsel sonucu

Leo Elster’in ne olduğunu ilk başta çok merak edeceksiniz. Öğrenince şaşıracağınıza eminim. Leo ; Max, Niska, Mia ‘nın koruyucusu. Mia ile yolları ayrılıyor. Hatta bir süre sonra hepsiyle yolu ayrılıyor. Ama dediğim gibi onlar hissedebiliyorlar ve birbirlerinden başka kimseleri olmadığını bildikleri için ne olursa olsun bir araya gelmeye çalışıyorlar. Onlar aile :)
humans karen ile ilgili görsel sonucu

Bunlardan ayrı  bir sentetik daha var. Karen . O polis. O durumda olduğu halde polis olması cidden çok ilginçti. Onun hikayesi de çok güzel. Gerçekten bu karakteri de çok seviyorum. Çok güçlü biri. 3.sezonda onunla ilgili çok şey oluyor. İzlerken gözlerinizin dolacağı çok sahnesi var. Tek başına yaşayan bir sentetik olmak çok zor. Diğerleri de çok mücadele veriyor ama Karen hep tek başınaydı. Tabii bir insan ona aşık oluyor sonrası gelişiyor. Kesinlikle izleyin  çok seveceksiniz bu karakteri.

Leo dediğim gibi liderleri. Sentetikleri gizli tutmaya ve bir arada olmaya çok dikkat ediyor. İşler hiç beklediği gibi olmayacak aşırı karışacak.

Niska çok sert görünen ama aslında çok duygusal biri. En kötü şeye maruz kalıyor. İnsanların en barbar olduğu sentetik genelevine düşüyor maalesef. Orda insanların ne kadar kötü olduğunu görünce insanlara düşman oluyor. Ama Hawkins ailesi her ne olursa olsun ona destek olmaya çalışıyorlar.

Max içlerinde en duygusal olan. Her zaman iyi düşünceli, kibar. Kendisine kötü davranılsa bile insanlara şans veren, bir arada huzurla yaşayacaklarını canı gönülden hisseden tek kişi belki de.

Dizi birde Odi adlı sentetiğe yoğunlaşıyor. Onun görevini de 3.sezonda çözeceksiniz. Odi de çok güzel bir sentetik. Hissetmediği halde ona bakan yaşlı adama çok güzel davranıyor. Yaşlı adam Odi’yi çocuğu gibi seviyor. Demiştim ya sentetikler ailelerin içine kadar girmiş durumda.

Bundan sonrası hızlı ilerliyor. Bilinçliler kendilerini diğer sentetiklerin arasına gizleyip öyle yaşıyorlar. Ancak bir süre sonra saklanamaz duruma geliyorlar. Ondan sonrası ise bilinçli sentetiklerin hayatta kalma savaşı, kendilerini insanlara kabul ettirmeleri…

Tabii insanlar asla kabul etmiyorlar onların tıpkı insanlar gibi hissedebildiğini, yaşadıklarını. Bütün bu olanları izlemek inanılmaz güzel. Tabii sentetiklere yapılanları izlerken çok duygulanabilirsiniz. Ben ilk sezonunu izlemiştim. Sonra 12.sınıfa başladım bir de dizinin iptal olduğunu öğrenmiştim ama ne olduysa dizi devam etmiş. Bunu bu yaz keşfettim ve hemen devam ettim. 2.sezon güzeldi. 3. Sezonda öyle. Aşırı sürükleyici, düşündürücü.

Ben dizilerde şu şeyi çok seviyorum. Distopik veya yaşanması imkan dahilinde olan olaylar yaşanırken bazı şeylerin günümüzle uyuşması, insanların psikolojik davranışları. Bunları izlemek keyif veriyor. Mesela gerçekte böyle sentetikler olsaydı elbette insanlar karşı çıkacak, onların da hissedebildiklerini, acı çekebileceklerini, sevebileceklerini kabul etmeyecekler. Sentetiklere zulmedecekler. Dünyaya geliş şekli, yemek yemeyip şarj olmaları farklı olsa da onlar da hisseden varlıklar. Yani bu onları canlı kılıyor. Düşünüp hissedebiliyorlar. O zaman onlara şiddet gösteren, cinsel istismarda bulunanlar suçlu sayılmalı. Ama asla öyle olmuyor. En başta dediğim gibi insanlar bencil. Kendimizi çok üstün görüyoruz, her şeye hükmedebileceğimizi sanıyoruz.

Sentetikler gerçekten çok fazla mücadele veriyor. Onların bu mücadelesini mutlaka izlemelisiniz. Bazı şeylere bakış açınız değişecektir. Aslında anlıyoruz ki asıl robot olan biziz. Merhametsiz ve bencil oluyoruz. Diziyi izleyince ne demeye çalıştığımı anlayacaksınız.

Hawkins ailesi sentetiklerin bilinçli olduğunu öğrenince bu başrollere aşırı destek oldular. Laura çok fazla geliştirdi kendini. 3.sezonda sentetiklerin hakları olması gerektiğini savundu mesleğine ve ailesine zarar verse bile.

humans ile ilgili görsel sonucu
Dizi gerçekten çok güzel ama çok kısa ya :(


Dizinin adının İnsanlar olması çok manidar bence. İzledikçe daha iyi anladım neden robot denilmediğini. İzlerken anlıyoruz ki asıl robot biziz. Robotlar bizden daha insan.

Dizide çok fazla düşündüren yerler var. Bu olanlar gerçekte olsa biz ne yapardık diye. Dizide sentetiklere yapılanların çoğu gerçekleşirdi, daha kötüsü bile olurdu bence.

3.sezon finali muhteşemdi. İzlerken hep duygusaldım ve sonunda bittiğinde bile uzun süre ağladım. Ağlamamın sebebi tüm bu olanlar gerçek olsa insanlar çok vahşi olurlardı diye fark etmem. Böyle bencil bir ırkın kendileri haricindeki her şeye sahip olmak istemesi, hayvanlara doğaya sürekli zarar vermesi… 

Yani belki bilinçli sentetikler yok ama insanlar her zaman en iğrenç şeyleri doğaya ve hayvanlara yapıyor. O kadar vicdansız davranıyorlar ki. İnsan olmak çok tuhaf. İyi veya kötü olmak , irademizin sonucu. İyi olmak, iyi kalabilmek çok zor. Duyarsızlaşıyoruz, aile bağımız, sevgimiz azalıyor teknoloji ilerledikçe. Kötü olmaksa çok kolay. Tek kendini düşünmek ve diğer herkese kötü davranmak evet bu çok rahat yapılan bir şey.

Temennim şu : Eğer bir gün insanlık gelişirse, evrimleşirse, bilinçli robotlar yapılırsa dizideki gibi vahşi olmayalım. Kendimiz dışındaki her şeyi küçümsemeyelim. Bu dünya bizim için var evet ama bu ona sahip olup zarar vereceğimizi göstermez.

Bu arada yanlış anlaşılma olmasın. Benim inancıma göre Allahtan başka kimse bir ruhu  yaratamaz. Ancak bildiğiniz gibi bir robot yapıldı bile. Yakında tamamen insan davranışını taklit eden yani hisleri varmış gibi hareket edenler de yapılacaktır. Onlara kötü şekilde davranmaya hakkımızın olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Onları yapan insanlarken, onlara yaşayacakları hayatı zehir etmek çok saçma olurdu. Ya hiç yapılmasın yapılırsa da onların vücutlarına kolayca zarar vermek yasaklansın. Eğer insanlar onlara zarar vermeye başlarsa gittikçe sapkınlaşıp gerçek insanlara da kötü şeyler yapacaktır...

***
***

!!!SPOİLER!!!
Mia’nın 3.sezon finalindeki yaptığı o muhteşem davranış, o konuşması, insanlara ellerini uzatarak barış demeye devam etmesi, insanların onu dövmesine izin vermesi, gerçekten çok içime dokundu. Her şeye rağmen tüm kameraların önünde ellerini uzatıp barış istiyoruz demesi, kendini feda etmesi takdire şayan.

İnsanlarsa onun bu takdir edilmesi gereken naif ve merhametli davranışına şiddetle karşılık verdi. Mia isteseydi güç kullanabilirdi ama yapmadı. O herkese örnek oldu. Sentetiklerin barış yanlısı olmasına dikkat çekti. O kadar mükemmel bir karakter ki. 3.sezonda onun tek başına mücadelesi dikkate değerdi cidden.


1 yorum:

  1. Merhaba. Artık herkes sevdiği dizileri internetten izliyor. Torrentten indirip dizi izleyenlerin ve indirmeden Cepten ve Tabletten online dizi izleyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Dizi izleme sitelerini eskiden yabancı dizi sevenler kullanırdı artık Türk dizilerini sevenler de kullanıyor. Amerikan dizilerine alternatif olarak Kore dizileri ve Hint dizileri sevenler de azımsanmayacak derece. PuhuTv, BluTv, Netlix, Youtube falan tamam da yerli dizi sitelerini de mutlaka ziyaret edin. Büyük emek veriyor insanlar.

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...