17 Ağustos 2018 Cuma

LEKELİLER - SARAH DALTON (LEKELİLER # 1)

Yazar: Sarah Dalton
Çevirmen: Hazal Dinçer
Yayınevi: Agapi
Sayfa sayısı: 328
İlk basım yılı : 2015
Tür: Distopya, Genç Kurgu
KİTAP TANITIMI:
Genetik Geliştirme Bakanlığı, bir Kırılma gecesinde İngiltere'yi ele geçirir ve her şeyin mükemmel olduğu bir dünya yarattığını düşünür. Ancak her güzel şeyin ve kusursuz bir dünya yaratmanın elbette bedeli olacaktır.

Büyüleyici klonlarla dolu bir dünyada Mina Hart, genleri değersiz bir Lekeli'dir. Ve bu durumu onun bütün haklarını elinden alır; eğitim hakkını, normal bir yaşam hakkını, aile kurma ve tabii ki çocuk doğurma hakkını. Tehlikeli bir sır saklayan Mina'nın, Aziz Jude Okulu'ndaki ilk gününde Angela'yla tanışana kadar hiç arkadaşı olmamıştır. Ancak arkadaşlıkları hayatlarına Angela'nın üvey kardeşi Daniel dâhil olunca biraz karışır. Çünkü Mina, Daniel'ın doğal haline ve gizemli gücüne karşı koyamayacaktır. İşin içine Mina'nın konuşmasının dahi yasak olduğu mükemmel klon Sebastian da karışınca her şey birbirine girer ve nihayetinde kendilerini aşk ve isyan dolu bir yolculuğun ortasında bulurlar.

KİTAP YORUMUM:

Çok fazla bilinmeyen bir serinin ilk kitabi Lekeliler.
Günümüzden yıllar sonra Genetik Geliştirme Bakanlığı mükemmel klonlar oluşturur. En güzel, en yakışıklı, en etkileyici insanlar ortaya çıkar. Sonra bu gittikçe artar ve gerçek insanları genleri değersiz bir Lekeli olarak ilan ederler. Dünyayı mükemmel klonlar ele geçirir.
İnsanları değersiz gördükten sonra çok daha iğrenç şeyler yaparlar. Gerçek insanların eğitim hakkını, çocuk doğurma hakkını , aile kurma hakkını ellerinden alırlar. Kısacası onları belli bir yaşa gelince kısırlaştırıp akli dengelerini de bozarlar ve normal yaşama hakları olmaz.

Laboratuvarda üretilen klonlar, doğal insanları hizmetçi olarak görür ve kullanır. Çok ilginç bir olay cidden. Şu anda dünyada klon yapmak her ülke tarafından yasak ama böyle bir şey olsaydı tıpkı bu kitaptaki gibi olurduk biz insanlar. 

Okurken hep kendimi o dünyada hissettim ve iğrendim böyle bir zihniyetten. Her şey yapay ve sahte. Yapay ve sahte olan güzellikler  doğal güzelliğin önüne geçmekle kalmayıp onu esir ediyorlar.



(FOTOĞRAF BANA AİT , ALMAYINIZ)


Mina Hart da Lekeli bir kız. Babası ile yeni bir yere taşınıyorlar. İlk defa arkadaş buluyor. Angela diye birisi ve onun üvey kardeşi Daniel. Üstelik yeni okuluna gelir gelmez dikkatleri üzerine çekiyor. Mina ezilmeyi istemeyen hakkını aramak isteyen biri ama kanunlar izin vermiyor buna ve o da mecburen susup hizmetçilik yapıyor. Sebastian diye bir klon Mina’nın çevresinde geziniyor. 

Aşk üçgenlerini hiç sevmem ve bu kitapta biraz vardı. 2.kitabı kayıplarda bu durum azalmaya başladı tabii. Bu durumu yok sayarsak sevdiğim bir kitap oldu.

Mina'nin herkesten gizlediği bir sırrı var. Babası biliyor sadece. Ama sonradan arkadaşları da öğreniyor. Süper gücü var ama ne olduğunu demeyim. Kayıplar kitabında bu güçlerle alakalı çok daha fazla şey öğreniyoruz. O kısımlar güzeldi.

Mina, Angela, Daniel kitabın sonlarına doğru yaptıkları bir şey yüzünden cezalandırılacaklarını fark edince Klanlar diye bir bağımsız bölgeye kaçmaya çalışırlar. Klanlar'ı bilen fazla kişi yoktur. Hem orayı bulmaya çalışırlar hem de peşlerindeki katil klonlardan kurtulmaya...

Kitap güzeldi sürükleyiciydi. Kayıplar kitabını da okudum. Son kitabı Özgürler i daha okuyamadım. Fazla bilinmeyen ama güzel vakit geçirebileceğiniz distopik bir seri arıyorsanız tam size göre Lekeliler serisi.

Kitabın isimleri konularıyla çok uygun. Kapak resimleri de etkileyici.
(FOTOĞRAF BANA AİT , ALMAYINIZ)

Günümüzde robotlar yapılmaya başladı ve yakında hissedebilen bir robot dahi yapılabilir. Belki de insanları robotlar yönetecek. Bu durumdan korkmaya başladım. Robot olmasa dahi bağımsız okyanus adalarında üretilen mükemmel klonlar da dünyayı ele geçirebilir. İnsanlar bunları niye yapmak ister anlamıyorum. Her şeyin doğalı en iyisiyken neden yapaylık ilgi çekici gelir ki?

Kitap boyunca bunu düşündüm cidden. Mina gibilerinin hiç hakkı kalmamış. İnsan gibi olamıyorlar özgür davranamıyorlar. Böyle bir dünyada asla yaşamak istemem. Çünkü insan demek özgürlük demek. Herkesin kişisel özgürlüğü var. Sevdiği seçmediği şeyler var. Hayalleri hedefleri var.

Dilerim ki hiçbir zaman böyle esir olduğumuz bir hayata mahkum olmayalım.


***Lekeliler serisi:***
1) Lekeliler
Yorumunuz okumak istediğiniz kitabın ismine tıklayın :)

-Amaril-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...