17 Eylül 2016 Cumartesi

CİNDER – MARİSSA MEYER (AY GÜNLÜKLERİ SERİSİ # 1)

ay günlükleri serisi ile ilgili görsel sonucu
Yazar: Marissa Meyer
Çevirmen: Deniz Arı
Yayınevi: Artemis Yayınları
Seri adı ve sırası: Ay Günlükleri # 1
Türü: Fantastik, Macera
Sayfa Sayısı: 312
Baskı Yılı: 2016

KİTAP TANITIMI:
Gelecekte bile, hikâye "bir varmış bir yokmuş" dİye başlıyor... İnsanlarla androidlerin yan yana dolaştığı Yeni Pekin'e hoş geldiniz. Her ne kadar birlikte yaşamayı başarsalar da türlerin dostluğu sanıldığı kadar kolay değil. Ölümcül bir veba insan nüfusunu tehdit ediyor. Ay İnsanları, Dünya'yı uzaydan izleyerek doğru zamanı kolluyor. Kimse Dünya'nın kaderinin tek bir kıza bağlı olduğunun farkında bile değil…

Becerikli bir mekanik ustası olan Cinder, herkesten saklasa da aslında bir sayborg. Üvey annesinin hakaretleri yetmezmiş gibi şimdi bir de üvey kardeşinin hastalanmasından sorumlu tutuluyor. Yakışıklı Prens Kai'in hayatına girmesiyle birlikte, Cinder birden kendini gezegenler arası bir anlaşmazlığın ortasında buluveriyor. Sorumluluk ve özgürlük, sadakat ve ihanet arasında kalan Cinder, Dünya'nın geleceğini koruma altına almak için önce kendi geçmişinin sırlarını açığa çıkarmak zorunda... Yeniden kurgulanmış bu masalda Külkedisi ile tekrar tanışmaya ne dersiniz?

Marissa Meyer, Washington'ın Tacoma kasabasında doğup büyüdü. Henüz küçük bir çocukken kitaplara âşık olan Marissa, ergenlik yıllarından beri gençlik edebiyatı üzerine çalışıyor. Peri masallarına da büyük bir sevgi besleyen Marissa, gençlik günlerinden beri bu masalları yeniden kurguluyor ve bu tutkusundan da vazgeçecek gibi görünmüyor.

( Fotoğraf kendi çekimim - Antalya 2016 )

KİTAP YORUMUM:

Kitabı Antalya’dan Ankara’ya dönüşte okudum. Yolculuk çok uzun sürüyordu. Önce koltuklardaki tv den film izledim, bu küçük tvler çok işe yarıyor uzun yolculukta. Sonra da Cinder’i okudum. daha önceden çok az sayfa okumuştum konuyu anlamamıştım bile. Sonra tekrar başladım kitabın hepsini bitirdim. Elimden bırakasım gelmedi. Zaten kitabı bıraksam yapacak daha iyi işim de yoktu. Yani bu kitap yolculuğun sıkıcı olmamamasını sağladı. Bu yüzden en sevdiğim kitaplar arasında :)

NOT: 8 Ağustos’ta okuyup bitirdim kitabı. Ama hemen ertesi gün dershane başladı, bir ay yaz kursu vardı. Sonra da canım istemedi yorumunu yapmayı ama şimdi vakit ve istek bulunca yazıyorum. Scarlet’ın yorumu hazır, onu (saat 12 yi geçti bugün diyeyim) bu akşam sekizde yayınlayacağım. Bakmak isteyenlere duyurulur ;)

cinder marissa meyer ile ilgili görsel sonucu

Dört veya beşinci dünya savaşından sonra ülkeler değişmiş. Kitaptaki yer ‘Yeni Pekin’ Asya’da bulunuyor. İnsanlar, android adı verilen robotlar ve sayborg denilen vücudunun bazı kısımları mekanik olan insanlar bir arada yaşıyor. Tabi ki insanlar sayborgları sevmiyor onları aşağılıyor. Halbuki bazı kazalarda veya doğuştan vücutları zarar görmüş insanlara mekanik parçalar takıyorlar. Hatta yalan sensörü ve kendiliğinden net bağlantısı da var. Böylece onlar da hayatlarına devam edebiliyorlar.

Baş karakterimiz Cinder de bir sayborg. Üvey annesi Adri hem de yasal vasisi, çünkü sayborglar yarı makine oldukları için sahipleri de oluyor. Cinder in bir ayağı ve bir kolu hem de bazı iç organları mekanik. Ayrıca kendisi de Mekanik Ustası. Ülkedeki en iyi mekanik ustası :)


cinder marissa meyer ile ilgili görsel sonucu
Cinder’in yardımcı androidi İko, çok komik ve sanki insan gibi dertleşip hayran kalabiliyor ;) Cinder’in üvey annesi kötü biri. İki öz kızı var. Peony iyi olan ve Cinder’le iyi anlaşıyor. Cinder 16 yaşlarında bu arada.

cinder marissa meyer fan art ile ilgili görsel sonucu
Cinder

Bir gün Doğu Ulusları Topluluğu’nun Veliaht Prensi Kai, korumaları olmadan ve gizlenerek Cinder’in dükkanına gelir. Kişisel androidi bozulmuştur ve içinde çok gizli sırlar vardır. Cinder’den tamir etmesini ister. Böylece tanışmış olurlar.

cinder marissa meyer prince kai ile ilgili görsel sonucu
Prens Kai

Prens Kai tüm kızların hayran olduğu çok yakışıklı bir prens. Yakında kendisine eş seçmek için balo da yapacaktır.
cinder marissa meyer kai and cinder ile ilgili görsel sonucu
Cinder önceleri Kai’ye hayran olmadığını sadece müşterisi olarak gördüğünü söylese de sonradan aşık olacak ;)

Cinder ve Kai’nin diyalogları çok güzeldi. Kai bir genç kızın ülkenin en iyi mekanik ustası olduğunu öğrenince şok oluyor. Cinder bir sayborg olduğunu ondan gizliyor. Prens Kai onu VIP olarak saraydaki baloya davet ediyor ama Cinder’in ne kıyafeti var ne de üvey annesi izin veriyor :(
cinder marissa meyer fan art ile ilgili görsel sonucu

Cinder’in en iyi kız kardeşi Peony vebaya yakalanıyor ve hastaneye kaldırılıyor. Veba dünyayı tehdit eden en büyük unsur. Vebayı Aycıların getirdiği söyleniyor. Aycılar Ay Ülkesinde yaşayan biyoelektrik yoluyla insan zihnini kontrol edebilen ve göz boyayan insanlar. Onların Kraliçesi Levana da en kötü kraliçedir sanırsam. Kadın kendini göz boyama yoluyla mükemmel derecede güzel gösteriyor ve güzelliğinin yalan olduğu ortaya çıkmasın diye aynaları yasaklamış. Dünya’yı ele geçirmek ve Prens Kai ile evlenmek istiyor. Dünyaya ziyarete geliyor. İşler o zaman çığırından çıkıyor. Saraydaki tüm aynaların kaldırılmasını emrediyor gelmeden önce.

( Fotoğraf kendi çekimim - Antalya 2016 )

Kraliçe Levana’nın öldürmeye çalıştığı yeğeni Prenses Selene var bir de. Ama kayıp daha doğrusu herkes öldüğünü düşünüyor ama Levana yaşadığını ve dünyaya kaçırıldığını tahmin ediyor. Tahtın varisi olmasın diye onu ortadan kaldırmak için araştırmalar yapıyor. Kraliçe Levana taht sahibi ve en güzel olmak konusunda çok takıntılı ve tüm Aycıları etkisi altına alabilecek kadar güçlü.

Peony vebaya yakalanınca üvey annesi onun bulaştırdığını söyleyip onu ihbar eder. Zaten en ufak fırsatta ondan kurtulmak ister. Böylece Cinder Dr. Erland ile tanışır. Cinder’in vebaya bağışıklığı vardır. Bunun sebebi spoiler evet baya güzeldi mantıklı olmuştu.
cinder marissa meyer fan art ile ilgili görsel sonucu

Prens Kai de Cinder’den etkileniyor. 18 buçuk yaşında tüm net araştırmaları bunu gösteriyor ;)) Prens Kai iyi birisi henüz kral olmak için hazır değil. Fakat bir şeyler ters gidince kitabın sonunda İmparator olmak durumunda kalıyor.

cinder marissa meyer fan art ile ilgili görsel sonucu

Kitabın sonunda balo gerçekleşiyor. Baloda yaşananlar haftalar boyunca netten, haberlerden, insanların dilinden düşmeyecek kadar şok edici ;)) Ve evet ayağını düşürüyor, ama ayakkabı değil komple sayborg ayağı düşüyor :)

Kitap güzeldi. Ama tahmin edilebilirdi. Bu keyifle ve merakla okumamı engellemedi. Gayet güzel fantastik bir kitaptı. Masalların tekrar kurgulanmasıyla ortaya çıkmış ama temel kısımları sabit bırakılmıştı.

cinder marissa meyer ile ilgili görsel sonucu

Cinder kül demek ve bu kitap Cinderella’yı Türkçesiyle Külkedisi’ni anlatıyor.
Masalların zengin fantastik ögelerle harmanlanıp çok daha güzel bir şeye dönüşmesini okumak istiyorsanız seriye başlayın ve devam edin. Diğer kitapları ilk kitaptan daha da güzelmiş diye duydum :)

( Fotoğraf kendi çekimim - Antalya 2016 )

Ay Günlükleri serisini Okuoku’nun muhteşem indiriminde almıştım. Hepsi 10’ar liraydı. Zaten o büyük indirimde almayan kalmadı diye biliyorum. Alan herkes instagram’da serinin fotoğrafını paylaştı. O kadarıyla biliyorum yani. Ama hiç pişman olmadım ve çok memnunum iyi ki almışım. Babamı ikna etmek zor oldu. Netten kitap alışverişine hiç sıcak bakmıyordu. O kadar ısrarıma dayanamayıp sipariş etti canım babam :) O anki mutluluğum çok başkaydı. Gerçekten okumayı en istediğim serilerden birisi bunlar. Acayip merak ediyorum :)

Saat 12'yi geçtiğine göre ben de kaçayım artık ;))


instagram farklı diyarlar cinder ile ilgili görsel sonucu
( Fotoğraf kendi çekimim )



AY GÜNLÜKLERİ SERİSİ
3. CRESS
4. WİNTER
*STARS ABOVE
 (*= YAN KİTAP)
***Okumak istediğiniz kitabın ismine tıklayarak yorumuma ulaşabilirsiniz !! 

NOT: Çizimlerve kolaj alıntıdır, fotoğraflar kendi çekimim!!!

 -AMARİL-

8 yorum:

  1. Cinder'i ben de Okuoku'nun indiriminden aldım ama sadece onu aldım. Belki ilk kitabı sevmem, geri kalanını okumam diye bütün kitapları almadım. Gerçi bloglardan takip ettiğim kadarıyla çok sevilen bir seri. Umarım ben de severim.

    Çok detaylı bir inceleme olmuş. Emeğine, kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence seversiniz Şule Hanim 😊
      Yazımı beğendiğinize sevindim :) Ben ikinci kitabı da okudum o da baya hoşuma gitti ama sınav dolayısıyla bu seriye ara verdim yazın doyasıya okuyacağım hiç elimden bırakmam gerek olmadan 😊😂😂

      Sil
  2. Merhaba. Daha biraz önce serinin tamamını tam sipariş edeceğim, bir anda stokta kalmadı dedi. Bende diğerlerini alıp kapattım. Direl Scarlet'tan başlasak olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O Dünyayı anlamak için ilk kitap şart ama farklı karakterin hikayesi olduğu için 2.kitaptan başlayabilirsiniz. Ama bence ilk kitabı alıp öyle başlayın :)

      Sil
  3. Serinin kitapları birbirinden bağımsız mı yoksa hepsi birbiri ile bağlantılı mı? Yani serinin bütün kitaplarını sırasıyla okumasak sorun olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bağımsız sayılır ama bence mutlaka ilk kitabı okuyun. Ben henüz 3.kitaba geçmedim anladigim kadarıyla farklı karakterler. Eğer kitapları edinebiliyorsaniz sırayla okuyun çünkü ilk kitaplardakiler sonradan diğerlerine geliyor ve son kitapta herhalde hepsi beraber olacak yani mutlaka sırayla okuyun derim ;))

      Sil
  4. Ben Selene'nin Cinder çıkmasından şüpheleniyorum. Öyle olacak değil miii ne olur öyle olsun

    YanıtlaSil
  5. Derya deniz misali10 Haziran 2019 14:06

    Serideki Her bır kıtabın karaktelerin sıkılınmayacak derecede güzel hikayekeri ve bir diger seriye geciş
    te bi önceki karakterleri bekledigim ve onların bi an önce tanışmalarını beklediğim çok oldu MÜTHİŞ BİR SERİYDİ BENİM İÇİN...

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...