31 Ağustos 2019 Cumartesi

ŞAH MAT – MARİO MAZZANTİ




Yazar: Mario Mazzanti
Çevirmen: Güliz Akyüz Yıldırım
Yayınevi: Sonsuz Kitap
Sayfa Sayısı: 512
İlk çıkış tarihi: 2000
TÜR: Polisiye

KİTAP TANITIMI:
Polisle satranç oynayan bir seri katil...
Suç psikiyatristi olarak polise destek vermekte olan Claps'in suçluların davranış profilini inceleyerek olası şüphelileri tespit etmek gibi çetin bir görevi vardır. Ancak bu sefer ortadaki cinayet hiç de basit değildir. Karşısında acımasız, kararlı, unutulmak istemeyen ve şehrin korkulu rüyası olmayı amaçlayan bir seri katil vardır. Çözüm hep avuç içinde gibidir ama bir türlü ulaşılamamaktadır, aşılan her bir basamak katilin ininin derinliklerine dalmaktan başka bir işe yaramaz.
***
 KİTAP YORUMUM:


Merhaba 😃 lise zamanımda okuyup yorumunu kağıda yazdığım ama word'e geçirmeye üşenip sonra unuttuğum yorumumla geldim :) kağıttaki yorumlarımı bulunca bari artık yazıyım dedim 😊

Başlarda kitabın neden çok sevildiğini anlayamamıştım.kitabın 200.sayfasında heyecan tavan yaptı. Polisiye okumayı çok seviyorum, heyecanı doruklara çıkarıyorlar.

Baş karakterler; suç psikiyatristi olan Claps ve “Büyük haberlerin kraliçesi” olan gazeteci Greta.

Claps çok zeki bir adam, suçluların psikolojik profilini çıkarıyor. Suç mahalline girince küçük detaylardan yola çıkıp olayı ve katili inceliyor. Başından beri sevdiğim bir karakterdi.

Claps’ın müdürü Sensi var o da iyi biri ve Claps’a yardımı çok dokunuyor.
Greta’ya gelirsek, başta kibirli, istediğini elde etmek için her şeyi yapan biri olarak karşımıza çıkıyor. Açıkçası biraz uyuz oldum. Sonradan yaşadığı şeyler yüzünden ben mükemmelim havalarından kurtuluyor. Gerçek hayatla yüzleşiyor. Bu karakter değişimini sevdim :)

Claps’la Greta sürekli yakın temastalar. Çünkü katil, Greta’ya e-posta gönderiyor… 👇


Katil iki kadını vahşice öldürüp onlarda iğrenç bir iz bırakıyor. Seri katil olduğunu anlasınlar diye. Greta’ya da cinayetlerden sonra eposta atıyor. Cinayetleri üçe tamamlayacağını ve sonuncunun efsane olacğını, halk arasında ve tüm şehirde büyük yankı uyandıracağını söylüyor.

Katil satranç konusunda usta ve bu yüzden tarihteki en büyük satranç ustası olan Morphy’nin adını takma isim olarak kullanıyor. Cinayet romanlarını –doğal olarak- çok seviyor ve Edith Piaf hayranı. Tabii ki bilgisayar konusunda da uzman çünkü polisler epostanın izini süremiyorlar. Katil zeki ve hiç iz bırakmıyor.

Kitapta hiçbir şey göründüğü gibi değildi. Tüm bu vahşetin açıklaması aslında küçücük bir detayda gizliydi. Daha doğrusu apaçık ortadaymış bitirince anladım.

Kitap biraz yavaş ilerliyor, sıkılmıştım da. Ama son 200 sayfa harikaydı. Sıkılsanız da devam etmeye çalışın. Güzel bir polisiye okumuş olacaksınız :)
Kitap daha aksiyonlu ve hızlı olabilirdi. Yazarın ilk kitabı olduğu için bu normal, gayet iyi ilk kitaba göre :)

Bu arada ilk kez gazetecinin başrol olduğu bir polisiye okudum. Habercilerin dünyasını yakından göstermiş yazar. Çok kapışmalı, rekabetli ve kibirli bir dünya bu. Hiç sevmedim. Böyle şeyler bana ters ;)

Ayrıca bir bilgi vereceğim. Yazar İtalyan ve İtalya’da tüm üniversite mezunlarına bölüm fark etmeksizin Doktor unvanı veriliyormuş, bu kitaptan öğrendim bunu :)

Herkese iyi okumalar dilerim. Benim gibi polisiye sevenlere öneririm 😊

10 yorum:

  1. Polisiye okumamalı uzun yıllar oldu.Aklimda olacak bir kitap :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de okumadım uzun zamandır ama polisiye çok severim :)

      Sil
  2. Polisiye pek ilgi alanım değil ama bu kitap oldukça ilginç görünüyor.Okuma listeme alıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Lisede kitap yorumu yazman ne güzel. Ben yorumu geçtim okuduğum kitapların ismini bile yazsaydım şimdi mutlu olacaktım. Okuduğum birçok kitabın konusu aklımda ama ismini hatırlamıyorum :-(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sayfayı 10.sınıftayken açmıştım zaten ama bazen yoğunluktan pc başına geçip yazamazdım. kağıtlarda kalan 2 3 yorumum varmış onları bulunca yazıyım dedim :))

      Sil
  4. okuduum mazzanti buldukça okuyom bütün kitaplarısınıııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bana da birinin hediyesiydi. sıkıcı kitapları ilk başlarda ama kurgular güzel. bende 2 kitabı var ama daha diğerini okuyamadım.

      Sil
  5. Polisiye cinayet romanlarına bayılırım 😊. Hemen not aldım.

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...