26 Aralık 2018 Çarşamba

-22- Britanya Yolu ~ Amanda HODGKINSON



Merhaba. Kütüphaneden aldığım bu tarihi dram konulu kitabı bitirdim. Daha fazla duygusallık bekliyordum ağlayacağım kadar olsun istemiştim ama olmadı. Duygusaldi ama fazla değildi ya da yazar ifade edememiş. Araya başka şeyler de girmişti. Şimdiki zamanı ve iki baş karakterin de geçmişini anlatıyordu. Bazı yerlerde gereksiz uzatmış onlar olmasa daha güzel olabilirdi. Sonlara doğru sıkıldım çünkü.

Savaş zamanı Polonya'lı iki genç evleniyor ama kısa süre sonra savaş kendi ülkelerine de gelince Jan askere gitmek zorunda kalıyor. Silvana da erkenden hamile kaldığı için bebeği ile tek başına kalıyor. Daha ikisinin de yaşı çok genç. Jan askere gidiyor ama oraları tam anlayamadım sanırım hiç doğru düzgün savaşmıyor. Sadece düşman askerinden kaçarak İngiltere'ye yolculuk ediyor birkaç kişiyle. Aradan 6 yıl falan geçiyordu sanırım. Silvana ve oğlunu buluyor onları da İngiltere'ye getirtiyor. 



Güzel küçük bir evde yaşıyorlar. Bahçelerini İngiliz bahçesi gibi yapıyorlar. Çocuğa ağaç ev yapıyorlar. Her şey güzel gibi gözüküyor dışardan. Ama ikisi de birbirinden çok sır saklıyor. Tabii birbirlerini yıllardır görmedikleri için ve artık olgunlaştıkları için birbirlerine duydukları sevgiden emin olamıyorlar. Huylarını unuttuklarindan ve çoğu davranışı değiştiğinden ikisinin de arasındaki tek bağ çocukları oluyor. Çocuk da ormanda yaşamak zorunda kaldığı için bu barış ortamına ve şehir yaşamına uzun süre uyum sağlayamıyor.

Jan kendine bir iş buluyor. Silvana da bir iş buluyor. Çocuk da okula gidiyor. Orda uzun süre uyumsuzluk yapıyor ama bir gün arkadaşı olunca okula da alışıyor. O arkadaşının babası da Tony. Kaçak mallar buluyor ve satıyor. Evcil hayvan dükkanı var. Hali vakti yerinde güçlü yakışıklı birisi. Silvana ile yakınlık kuruyor zamanla. Silvana ilk başta yüz vermiyor ama dolapta gizli halde mektuplar bulup da onların Jan'ın aşk mektupları olduğunu anlayınca o da Tony'ye yöneliyor. Kocasını aldatmak istemiyor ama bazı şeyler onu buna itiyor.

 Ayrı kaldıkları yıllar boyunca Silvana ve Jan bazi sebepler yüzünden birbirlerini aldatmışlar zaten. İkisi de birbirinin öldüğünü düşünmüş hayatta kalmaya çalışmışlar. Jan'ın askerliğini pek anlamadım açıkçası onun hayatını okumak sıkıcıydı. Hep kaçıyordu. Silvana'nın hayatı çok daha zordu ve sürekli çocuğunu koruyarak yaşamak zorundaydı. Tek başına gencecik bir anne olarak yaşıyordu. Ormanda kalıyor ve az yiyecek ve kısıtlı barınma yerlerinde kalıyordu. Çocuğu ve kendisi orman insanları olmuşlardı. Bu yüzden şehre gelince ikisi de çok sıkıntı çektiler. Beni şaşırtan tek şey çocukla ilgili sonlara doğru öğrendiğimiz bilgi oldu.

Biraz duygusal biraz merak ettiren bir kitaptı. Arada sırada hafif duygusal şeyler okumak isterseniz okuyabilirsiniz. Beni pek etkileyemedi çok daha güzel savaş hikayesi çıkabilirdi ama böyle olmuş. Yalan ve hayatta kalma çabaları vardı çoğunlukla. Anne ve çocuk arasındaki bağ güzeldi. Biraz daha kısa olsaydı daha iyi olurdu bence kitap. Herkese iyi okumalar dilerim. Gününüz güzel geçsin =) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...