6 Ağustos 2018 Pazartesi

DİZİ YORUMUM // 3%


İsmi dolayısıyla ilgimi çeken ve fazla bilinmeyen bu Netflix dizisini yorumlamak istiyorum. Netflix dizilerini duymayan yoktur. Çok ilginç konuları olan diziler var. Bazıları sosyal medyada abartıldı ama bu dizi fazla bilinmiyor. Bende tanıtmak istedim.

Uzak bir gelecekte Brezilya ikiye bölünmüş. Kara ve Açıklar olarak. Kara halkı aşırı derecede fakir. Açıklar ise lüks hayatın olduğu, seçilmiş bilim insanlarının yetiştiği bir yer. Dizinin orijinal dili Portekizce.

Konusu ilginç. Distopik bir gelecek var evet. Dünyaya ne olduğu neden bu hale geldiklerine pek değinmiyor.

Karadaki insanlara her yıl yapılan Süreç ile birlikte Açıklar’a geçme hakkı veriliyor. Bu hiç kolay değil . Türlü sınavlardan geçiyorlar.  Zeka, kurnazlık, grup çalışmaları, fiziksel güç, psikoloji vb her şey ölçülüyor. 20 yaşına gelen Karalılara bu hak veriliyor ve sadece %3 ü Açıklar’a geçmeye hak kazanıyor. Geçemeyenler karada kalıyor ve bir daha katılamıyor.

Düşünün. Çok fakir bir yerde yaşıyorsunuz. Elinizde imkan yok. Iyi bir hayat için tek bir şansınız var. Geçmek için hazırlamanız gerek ama onun için bile imkan kısıtlı. Sürece giriyorsunuz eğer geçerseniz mükemmel bir hayatınız olacak ama tekrar oraya dönme şansınız yok. Sevdiklerinizi, ailenizi geride bırakacaksınız yani. Geçemezseniz de ömür boyu fakirliğe mahkum kalacaksınız. Yapacağınız tek güzel şey çocuk yapmak. Ama çocuğa bakmak bile sıkıntı olacak. İğrenç derecede zor bir hayat bekleyecek sizi.





Michele, Fernando, Rafael, Joana, Marco baş roldekiler. Bunların hikayesi işleniyor her bölümde ayrı ayrı. Tabii Süreç Lideri de var Ezequiel.

Böyle bir sistem olur da karşıtı olmaz mı? Dava var. Dava Süreç'e karşı ve sürekli eylemler yapmaya çalışıyor.

Genelde distopyada suçlu tarafi hemen anlarız değil mi ? Bu dizide anlayamadim. Hangi tarafın amacı iyi anlayamadım. Çok karışıktı. Özellikle 1.sezon sonlarinda kafam iyice karıştı. Ezequiel yüzünden. Tabii ben Dava'yı mantıklı buldum. Eğer ki açıklarda imkan varsa daha fazla geliştirilip tüm insanlar için faydalı olabilir. Zaten zengin taraf genelde birilerinin hakkının yenildiği taraf olur ya. O yüzden Süreçin bitirilmeye çalışılması mantıklıydı . 2.sezonda bu konudaki fikrim gelişti. İzledikce o ortamı daha iyi anlıyorsunuz.

Bölümler sürükleyiciydi. Gençlerin sınavları çok zordu cidden. Özellikle son bölümde çok acımasız davranılmıştı. Fazla acımasız.

Sınavları geçemeyenlerin bazıları yaralanabilirmiş veya ölebilirmiş. Bunları da gördük. Yani böyle olacağını tahmin ettim ama bu kadar fazla beklemezdim. Mutlaka 1.sezon sonuna kadar diziye şans verin. Sonra zaten izlemek istersiniz.1.sezon sonunda o çok bahsedilen Açıklar ‘ı flu bir şekilde gördük. 2.sezonda orayı ayrıntılı gördük.



Bence dizinin konusu ilginç. Karakterleri tam sevemeyebilirsiniz. Hepsinin ayrı ayrı kusurları var bu iyi olmuş ama. Daha gerçekçi.

Michele ve Rafael Davanın insanları. Böyle Süreç içinde Dava olunca daha da keyifli oldu izlemesi. Ilk başlarda hiçbir şey anlamazsinız belki ama sonra dediğim gibi anlarsınız. Zaten 2 sezon toplam 20 bölüm falan. 3.sezon onayi da aldı sanırım.

Fernando tekerlekli sandalyede. Küçükken geçirdiği kaza yüzünden bu şekilde. Zekası yüksek olduğu için testlerde başarılı oluyor.

Joana hic sevmediydim ama sonra biraz alıştım. Sadece kendini düşünüyor. Biraz garip biri.

Marco da ailesi hep Açıklar’a girdiği için kendinin de gireceğine emin ve bunu başarmak için yapmayacağı hiçbir sey yok.

Ezequiel’in hikayesini öğrenince çok üzüldüm. O adam hakkındaki ilginclikler bitmiyor 2.sezonda da var garip bir şey.


(FOTOĞRAF BANA AİT ALMAYINIZ)

İzlerken dehşet içinde kaldığım yerler oldu. İnsanlar daha iyi bir hayat için her şeyi yapar. Katil olmak dahil. Bunu çok net gördüm. Cidden günümüz dünyasıyla örtüşen yerleri vardı. Evet bu bir kurgu ama ne olursa olsun insan hep aynı. Kendisinin kazanması için her şeyi yapacak kadar zalim olabilirler.

Evet kıyasıya bir yarış, dramatik olaylar, acımasızlıklar izlemek isterseniz tam size göre. Bazıları bütçesi düşük falan demiş de o kadar da kötü değildi ya. Fazla şey beklemeden açın izleyin. Yaz bitmeden bakın bence. Boş zamanlar için güzel bir dizi.

-Amaril-

9 yorum:

  1. Haarika:)Başlamayı düşünüyorum.Yazılarında çok hoş ve bilgilendirici.Böyle devam et.İyi şanslaar.

    YanıtlaSil
  2. Benim de çok ilgimi çekti. Dediğin gibi çok bilinmiyor bazı diziler ama bi bakıma bilinmemesi daha iyi. =) Ben de yakında başlamayı düşünüyorum. <3 Çok güzel açıklayıp tanıtmışsın, aynen devam! =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım arkadaşım :)
      Bazi diziler gizli kalsın bizim olsun ;) gerçekten konuyu sevenler izler böylece. Popüler olduğundan havali gözükmek icin degil :)
      Başla yakinda 😊

      Sil
  3. dizi izlerken ben çekirdek yiyiom. mısır da düşüneyim du :) sürekli dizi izliyom yaa, bunu duymadım, bugünlerde, blacklist, the night of, riverdale, moon lovers izledim. şimdi your honor ve castle rock izliyom :) baksanaa, tercihlerde başarılar, ay geçen yaz da konuşuyoduk hatırladın mıı, bak bitti iştee, heey hadi hayırlısıı, ne diceeem, fikir istersen söle bana, tercihlerde karar veremediğin olursaaa tamam mıı, okulları bölümleri filan bildiğim için sölediiim yaniii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Deep :)
      Evet bitti sonunda sinav stresi. Tercihler daha zormuş ama bugün yazdık sisteme. Sinav sonucum istedigim gibi degil ama artik yapacak bir sey yok. Hayirlisi :)

      Bende hep dizi izliyorum ya kitap okuyamiyorum. Misir da guzel gitti ben de ilk kez denedim dizi izlerken bardakta misir. Genelde patlamış yerdim =)

      Sil
    2. hadi hayırlısııııı başarılaar. şimdi, erkenci kuş izliyoom :)

      Sil
    3. Teşekkür ederim sana da iyi seyirlerr =)

      Sil
  4. Yalnızlık başa bela dostlar;
    Gidelim, gelelim,
    Hal hatır soralım arkadaşlar;
    Gönlümüzü şad edelim.(İletişim güzeldir)

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...