28 Ağustos 2016 Pazar

TELEPATİ – LEONARDO PATRIGNANİ (MULTIVERSUM # 1)

telepati kitap ile ilgili görsel sonucu
Yazar: Leonardo Patrignani
Çevirmen: Çiğdem Casagrande
Yayınevi: Pegasus
Seri adı ve sırası: Multiversum # 1
Tür: Fantastik, Bilim-kurgu, Romantik, Macera
Sayfa Sayısı: 352
Baskı Yılı: 2015

KİTAP TANITIMI:

Ya bu hayat çok sayıda ihtimalden sadece biriyse?

Alex ve Jenny on altı yaşında iki gençtir. Alex Milano'da, Jenny ise Melbourne'da yaşamaktadır. Son dört yıl boyunca zaman zaman birbirlerini bilinçlerini kaybettikleri anlarda, hiçbir uyarı vermeden gerçekleşen telepatik iletişimleri sırasında görmüşlerdir.

Bu telepatik nöbetlerin birinde buluşmak üzere sözleşen iki genç, aynı gün aynı yerde durmasına rağmen birbirini göremez. Bu, şaşırtıcı bir keşif yapmalarını sağlar: Farklı boyutlarda yaşamaktadırlar. Jenny'nin evreninde Alex bambaşka biridir. Alex'in evreninde ise Jenny altı yaşında ölmüştür. Onlar birbirlerini bulmaya çalışırken Çoklu Evren patlayıp yok olmanın eşiğine gelmiştir ama Jenny ve Alex'in kesinlikle buluşması gerekmektedir çünkü Dünya'nın geleceği buna bağlıdır. Yaklaşmakta olan kaderi yalnızca aşkları değiştirebilecektir…

"Telepati birçok açıdan harika ve başarıyı Açlık Oyunları kadar hak ediyor. Sinematik içeriğe sahip bu eğlenceli kitabı bitirmek için kendinizle yarışacaksınız. Patrignani gençlik edebiyatına yeni bir soluk getirecek."



KİTAP YORUMUM:

Merhabalar :) Bugün uzun zamandır merak ettiğim ve 1 günde bitirdiğim kitabı anlatacağım. Telepati, ana konu ‘Paralel Evrenler’. Diğer deyişle ‘Çoklu Evren Teorisi’.


Dün gece kitaba göz attım on yirmi sayfa falan okudum. Sabah kalkınca da direk kitabı okumaya başladım. Baya ilgi çekici, heyecanlı ve sürükleyiciydi. Bir bakmışım sonuna gelmişim. Çok az kalmış ama en heyecanlı kısmında annemgil tarhana yapmaya çağırdılar :( Ben de mecbur tarhananın başına gittim. Tarhana da çok uğraştırıcı, ancak akşam ezanında başından kalkabildim. Annemler hala devam edecekler tabi. Ben de hemen kitabı bitirdim. Sonu güzeldi. Sonun başlangıcı gibi. Ya da kitabın başladığı yere dönüş gibiydi bilemiyorum. Çok farklı bitti. Hafıza elimde şu an ve yatmadan okumaya başlarım.
paralel evren ile ilgili görsel sonucu
Kitap Alex ile başlıyor. Kendisi  basketbol takım kaptanı. Maç sırasında tam da kazandıracak bir basket atmak üzereyken birden zihni başka yere gidyor. Jenny’nin yanına. 4 senedir ikisi de aynı atakları geçiriyorlarmış. Önceleri bayılma, titreme olurken son zamanlarda iletişim kurmayı başarmışlar. 

Jenny ona yaşadığı yeri söyleyebiliyor ve Alex onu bulmaya gitmek istiyor. Bunun için en yakın arkadaşı Marco’dan yardım istiyor. Marco geçirdiği kaza sonucu sakat kalmış yürüyemiyor. Ama dahi birisi. Aynı zamanda hacker. Alex’in anlattıklarına inanıyor ve ona yardım ediyor. Jenny Avustralya’da yaşıyorken Alex İtalya’da yaşıyor. Alex onu bulmak için baya uzun bir yolculuğa çıkıyor…



telepati kitap ile ilgili görsel sonucu

Kitap ilahi bakış açısıylaydı. Alex, Jenny ve az da olsa Marco etrafında yazılmıştı. Dediğim gibi çok sürükleyiciydi. Edebi cümleler yoktu ve duygu yoğunluğunu hissetmedim. Bilimkurgu ve fantastik kitaplarda bunlar eksik oluyor. Altı çizilmelik güzel cümleler çok yok.

Jenny bir sürü madalya kazanmış bir yüzücü. Harika bir hayatı, evi ve ailesi hayatındaki en kötü şey 4 yıldır bir türlü adını koyamadıkları hastalığı ki sonradan bunun bir yetenek olduğunu anlıyor.

telepati ile ilgili görsel sonucu

Alex onunla buluşmaya gidiyor ama Jenny ortalarda yok. O zaman tekrar iletişim kuruyorlar. Yani telepati yoluyla. Jenny ona tam olarak şunu diyor: Alex ben de aynı lambanın önünde, hemen merdivenlerin yanındayım. Tam olarak söylediğin yerdeyim. İkisi de şok oluyorlar, iletişim kopuyor. Alex ne olduğunu anlamadığı için dahi arkadaşı Marco’yu arıyor olanları anlatıyor. Marco kendi yaptığı araştırma programından dünyadaki tüm şeyleri taratıyor ve yıllardır şüphelendiği paralel evren teorisinin gerçekliğini buluyor. Alex ve Jenny başlarda inanmasalar da yaşadıkları yüzünden inanmak zorunda kalıyorlar.

Dünya daha doğrusu Çoklu Evrenlerin hepsi büyük tehlike içinde ve kurtulmaları için Alex ve Jenny’nin bir araya gelmesi gerekiyor. Tek yapmaları gereken uzay-zaman sürekliliğinde bir şekilde karşılaşmak (!)


Kitap çok heyecanlıydı. Tek oturuşta bitebilecek bir kitap. Zaten 351 sayfa ama her sayfası dolu doluydu. Uzun zamandır merak ediyordum. Sonunda okuyabildim ve bayıldım. Alex ve Jenny hem birlikte hem de ayrı ayrı bir sürü macera yaşadılar. Dünyaların kurtulması onların elindeydi tabi ki. Aslında dünyaların içinde olduğu büyük tehlike biraz daha kapsamlı anlatılabilirmiş. Ama yine de güzeldi. Yine bir klişe olarak ikisi de 16 yaşındalar :)

Alex’in ailesinin ondan gizlediği geçmişi, Jenny’nin ona triskele kolyesini armağan eden babaannesi, çoklu evrenler, sonsuz tane farklı hayatları, dünyaları yok edebilecek büyük tehlike, Alex ve Jenny’nin zaman ve mekan tanımayan sonsuz aşkları… güzeldi.

Jenny’nin babaanesi triskeleyi armağan ederken ona şöyle diyor: Büyükbaban bana bu kolyeyi evlenme teklif ettiği gün hediye etti. Bizim hikayemizi de içeren bir muska. Senin de hikayen. Neden benim diye soruyor Jenny. Ama büyükannesi sadece gülümsüyor. Sanki buradan değişik şeyler çıkacakmış gibi hissettim. Çünkü triskele kolyesi birçok kez geçiyor.

Triskele, kelt sembolüymüş. Teen wolf izleyenler bilir meşhur Derek dövmesi ;)
Paralel evrenler benim çok ilgimi çeken bir teori. Özellikle Fringe izledikten sonra daha çok sevdim :) O mükemmel diziyi daha sonra yani fırsat bulursam yorumlayacağım. Mutlaka izleyin insana çok değişik bakış açıları kazandırıyor.

Kitapta özellikle Memoria'ya değiniliyordu. Alex ve Jenny orayı bulurlarsa dünyalar yok olmaktan kurtulacaktı. sonlara doğru bu yüzden gerilim heyecan baya arttı.

Kitabı genel olarak ele alırsak: Konu güzeldi, karakterler yeterliydi, sürükleyiciydi, bol merak hissettiriyordu, cevabı belirsiz çok soru vardı ve çoğu çözülmedi. Bilimkurgu olduğu için elbette bazı yerlerde hatalar olacaktı. Yani demem o ki okurken hatalar varsa bile takılmayın zaten sayfalar su gibi geçiyor. Olaylar etkileyiciydi bence. Alex ve Marco'yu çok sevdim. Marco tam sevdiğim tiplerdendi :) Alex ve Jenny'nin sürekli, bir arada kalma çabaları ve birbirlerini bulmaları güzeldi. Diğer evrenlerdeki yaşamlarına göz atmak keyifliydi :D

Marco gibi bir hackerın Thomas Becker adlı adamla kapışmayı kaybetmesini okumak hem eğlenceli hem de ürkütücüydü. Adamın söyledikleri değişikti. Marco'nun verdiği tepkiler falan çok güzeldi ya ;)

Kitapta Orion Takımyıldızı da baya önemliydi Jenny ve Alex için.


Bu arada söylemezsem içimde kalır. Kitabı Açlık Oyunları ile karşılaştırmışlar. İkisi de farklı türdeler. Her yeni çıkan kitabı ya Açlık Oyunları ya da Uyumsuz ile karşılaştırmalarından bıktım artık!


Değişik bir seri arıyorsanız mutlaka Multiversum serisini okuyun :)

MULTIVERSUM SERİSİ:
  1.  TELEPATİ
2.  HAFIZA
3.  ÜTOPYA

telepati kitap ile ilgili görsel sonucu


ALINTILAR:

Hepsi birer çizgi, diye geçirdi aklından. Her bir kişiyi hayali bir haritada çizili bir çizgi olarak düşündü. Hayatlar birbiriyle kesişen , teğet geçen, birleşen ve sonra ileriye giden devasa bir arapsaçı gibiydi. Orada dışarıda dünya yollarında, milyarlarca çizgi, hayat çizgisi vardı.  
*
Evet, bacakların yok.Bazı insanlarin bacakları var ama onların da hayatta gidecek yolları yok, bir bitki gibi hareketsizler...
*
Zihinlerimiz anahtar.
*
Hatırlıyor musun Alex? Yolculuğa çıkabilmek için kuşağa bakmalıyız.
*
Kurtulabilirler ama ölüm yine de onları bulacak.
*
Vicdanların yok olacağı anda, Memoria tek ve son seçenek olacaktır.
Şimdi her zamankinden daha yakındı. Bu buluşmayı yıllardır bekliyordu. Belki de ezelden beri.
*
Caddedeyken çevresine bakındı. Çoklu Evren’in sonsuz seçeneğinde, sonsuz sayıda yolda dolaşabileceğinin farkında olarak insanların arasında yürümeye başladı.
*
Her nerede olursak olalım, sen ve ben, Jenny. Birlikteyiz…
*
Son ; başlangıcın bir parçasıdır... Etki ve tepki yoktur, siz etkiler ve tepkiler arasında hareket edersiniz.

-AMARİL-

4 yorum:

  1. Güzel bir inceleme olmuş.Ama şunu itiraf etmeliyim, yorum kısmında bazı yerleri okumaktan kaçındım. Kitabı okumamış, okumayı düşünen biri için spoiler içerdiğini gördüm. Bunun dışında emek verilmiş bir inceleme. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi kısımlar olduğunu söylerseniz spoiler koyarım. Bne zaten dikkat ederim Spoiler söylememye ama arada kaçıyor işte. Tekrar yazıma baktım ama zaten kitabı anlatmam için gerekli şeyleri yazmışım. Çünkü çok fazla olay oluyor bu anlattıklarım hiçbir şey bence. Ama teşekkür ederim düşüncelerin ve eleştirin için. Dediğim gibi söylersen hemen düzeltirim :)
      Senin de bloguna baktım denemelerin güzel boş vaktimde detaylı incelerim inşallah.

      Sil
  2. Bu seriyi de okumuştum, düşündürücü bir seriydi :)

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...