26 Haziran 2015 Cuma

EDEBİYAT MUTLULUKTUR – ZÜLFÜ LİVANELİ


Sayfa sayısı: 240
Tür: Deneme, Eleştiri
***
Kitap tanıtımı:

Zülfü Livaneli, Vatan gazetesindeki köşesinde çok zevk aldığı, hayatını adadığı edebiyat konusunda görüşlerini paylaşmak ve özellikle de "yüreğini kanatlandıran sözlere sevdalanmış" yazar adaylarına faydalı olmak için "Edebiyat Notları" yazmaya başlamıştı. 
Don Kişot'tan Karacaoğlan'a,Tolstoy'dan Yaşar Kemal'e, Güneş-Dil Teorisi'nden Nâzım Hikmet'e, film müziklerinden @ işaretine kadar pek çok kişi ve konuya değinen bu yazılar kısa sürede büyük ilgi gördü, sadık bir okur kitlesi oluşturdu.

Edebiyat Mutluluktur'da bu yazılardan ince elenip sık dokunarak seçilmiş yazıları ve Livaneli'nin "Benim Gözümden Yaşar Kemal" ve "Edebiyat Üzerine" başlıklı iki konuşmasını bulacaksınız.

Evrensel müzisyen kimliği bir yana, sanat hayatına edebiyatçı olarak başlamış, öykü ve romanlarıyla bütün dünyada kendine okur bulmuş bir usta kalemden ufuk açıcı denemeler.


Kitap yorumum:

Bu kitap; deneme, eleştiri ya da bilgi kitabı… Zülfü Livaneli’nin köşe yazılarından derlenen bu kitap gerçekten çok güzel, insana pek çok şey katıyor. Bilmediğiniz yazarları, kitapları, @ işaretinin anlamını ve daha pek çok bilgiyi bu kitapta bulabilirsiniz. Ayrıca Zülfü Livaneli’nin sevdiği yazar ve şairleri, onun için önemli on kitabı ve nedenlerini de bu kitapla öğrenebilirsiniz.

Ben Zülfü Livaneli’yle Serenad  kitabında tanıştım ve en sevdiğim yazarlar arasına girdi. Zaten Serenad öyle bir kitap ki her insan onda bir şeyler bulabilir. Serenad ve Mutluluk romanından bahsettiği bir kısım da var. (Biliyorsunuz ki Mutluluk kitabının filmi de var. Benim çok sevdiğim bir film ve insanın içine işliyor.)

Eh bende yazarı sevdiğim için bu kitabını da okudum, normalde deneme okumam ama bu kitabı Zülfü Livaneli için edebiyat ne demek ve onun için önemli yazarlar kimler bunları öğrenmek için okudum. Kitabı okurken bir yandan da hep not aldım. Daha sonra not aldığım isimleri araştıracağım. Meğer ne çok bilmediğim yazar, müzisyen varmış bu kitap sayesinde anladım :)

Kitapta iki tane de konuşma var. Birisi Yaşar Kemal hakkında. Zaten kitapta hep Yaşar Kemal’in romanlarındaki mükemmellikten bahsediyor. Yaşar Kemal, çok büyük ve önemli bir yazar. Ama Zülfü Livaneli’nin gözünden Yaşar Kemal’i okumak çok güzeldi. 


Bu arada Yaşar Kemal’i bildiğiniz gibi kaybettik, duyduğum zaman çok şaşırmış ve üzülmüştüm. Hani bazı kişiler ve şeyler vardır ya sanki hep onlar varmış gibi hissederiz. Benim için de Yaşar Kemal öyleydi. Sanki hiç gitmeyecekmiş gibi… Ama “Her canlı ölümü tadacaktır.” Ayetinin gerçekliğini bir kez daha anladık. Yaşar Kemal, Türk edebiyatının en büyük isimlerindendi ve onu kaybedince inanamadım. Yavaş yavaş büyüklerimiz, bize örnek olanlar bu dünyadan göçüp gidiyor. Ama geride kendilerini hatırlayıp dua edecek insanlar bırakmaları onların ne kadar büyük insan olduklarını gösteriyor. Allah Yaşar Kemal’e ve bu millet için çabalayan ölmüşlerimize rahmet etsin…

Kitapta Zülfü Livaneli’nin yabancı yazarlar hakkındaki görüşleri de var. O yazarların en sevdiği kitaplarından da bahsediyor. Tolstoy, Dostoyevski, Cervantes, Shakespeare, Dickens gibi.

Tabi ki kitapta Nazım Hikmet ve Karacaoğlan da var. Zaten onlar Türk edebiyatının temel taşları tıpkı Yaşar Kemal gibi…

Bir deneme kitabının yorumlaması bu kadar kısa olmaz ama zaten yorumlamaya kalksam uzar gider. Dünyaya ün salmış yazarlar ve kitapları, film müzikleri, edebiyat kavramı ve daha pek çok şey bu deneme kitabının içinde.

Yani demem o ki hemen bu güzel deneme kitabını alın ve Zülfü Livaneli’nin fikirlerinin tadını çıkarın :)
                 

-AMARİL-

                                                                

2 yorum:

  1. Bizim kitap kurdumuzz yine formundasın ve harikasin ! ~Aysu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Aysucum ☺
      Evet kitabı bitirdim, yorumlaması sıkıntıydı, gece gece yazdım yani uykum varken ne kadar iyi yorumlayabildim hiç bir fikrim yok😕
      Yakında başka yorumlar da ekleyeceğim, okul zamanı okuduğum kitapların yorumlarını :)

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...