25 Ekim 2014 Cumartesi

CİVA - SELİM ÇİPRUT


SAYFA SAYISI: 327

***

ARKA KAPAK TANITIMI:


Sıradışı, heyecanı yüksek, film gibi bir roman




"Seri katiller civaya benzer. Yakaladığını zannedersin, parmağının ucundan kaçıp giderler..."


Doğum günü pastası üzerindeki mumları üfleyerek öğrendiğimiz dilek tutmayı, ilerleyen yaşlarımızda aynı isme sahip iki kişinin arasına oturarak, düşen kirpiğimizin hangisinden olduğunu tahmin etmeye çalışarak ilerlettik. Biraz daha meraklılarımız kayan yıldızlarda, güneş tutulmasında ya da kırmızı renge bürünmüş bir dolunay gecesinde aradılar dileklerinin karşılığını. Ve bunu yapanlar sadece inandılar, gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bilmeden, düşünmeden...

Peki bir gün biri çıkıp karşımıza "En büyük dileğini gerçekleştirebilirim, fakat bunun için fedakârlık istiyorum senden!" derse ne yaparız?

Ya gerçekleşen her dilek peşinden acıları da getirecekse...

Ya verdiği mutluluğun yanında hayatımız boyunca altından kalkamayacağımız bir bedel ödetecekse...

Okuyucuyu her dakika diri tutan temposu, kıtalar arası gidiş-gelişleri ve sürükleyici kurgusuyla "Civa" unutulmayacak bir kitap.

Civa'yı okuduktan sonra bir dilek için en az iki defa düşüneceksiniz.


*Kitap tanıtımından önce Selim Çiprut’un kitap hakkındaki yorumuyla başlamak istedim.

Selim Çiprut’un medyafaresi’ne yaptığı röportajdan bir kesit…

Civa'da okuru nasıl bir hikaye / kurgu bekliyor. Kısaca anlatabilir misiniz kitabın iskeletini?


'Civa'yı okuyup bitiren okuyucuların büyük bir oranında ''As Maça'yı yazan birinden böyle bir roman çıkmasının şokundayım!'' yorumu bekliyorum. Aslında bu cümledeki 'şok' kelimesi 'Civa'nın gerçekten tarz ve duygu olarak 'As Maça'dan gece-gündüz kadar farklı olması. 'Civa'nın kurgusu gerçekten çok zordu. Tarihler, mekanlar, kişiler ve olaylar. Hata yapma gibi bir lüksümün olmadığını biliyordum. Ondan dolayı da ince eleyip sık dokudum 'Civa'yı yazarken. Ve süre olarak biraz daha uzun sürdü As Maça'ya oranla. Okuru nasıl bir kurgu bekliyor sorusuna gelince buna cevabım hazır: Her sayfasında ayrı bir heyecan ve adrenalin yaşayacaklar. Ve kitabın sonuna kadar temposu hiç düşmeyecek bir heyecan fırtınasında bulacaklar kendilerini. 'Civa'da 1992 yılında ailesiyle Amerika'ya yerleşen bir Türk FBI ajanının 2012 yılında Amerika'da büyük uğraşlar sonucu yakaladığı bir seri katilin hayatını kabusa çevirmesi anlatılıyor. Bu sadece 'Civa'dan ufak bir özetti ama içerisinde daha neler var neler yok okudukça içine gömülüp çıkamayacaksınız.

***


Kitap Yorumum:

Merhabalar, ikinci okuduğum Selim Çiprut ile karşınızdayım. Bu defa yazar As Maça’nın tam tersi bir türde yani polisiye konulu bir roman yazmış. Açıkçası yine şaşırdım. Çünkü dostluk ile polisiye arasında dağ kadar fark var. Fakat bence yazar bir Türk’e göre merak edilecek bir roman yazmış. Tabi ki Türklerde gayet güzel yazabilir. Ancak biz yabancılar kadar edebiyata önem vermiyoruz. Bu yüzden de Türk yazar bulmak zor. Ama Selim Çiprut’u bu romanıyla daha çok takdir ettim. Çünkü hem farklı ülkelerde hem de farklı zamanlarda geçenleri anlatmış. Tabi bu okuru biraz zorluyor. İsimleri ve yerlerin adlarını akılda tutmak. Ama sizin kitaba ilginizi arttırması açısından gayet güzel olmuş. Arka kapak yazısını kitabı bitirince daha iyi anlayacaksınız ve yine kitabın ismi çok güzel uymuş konuya… şimdi tanıtıma geçelim:

Alper ve aiesi babasının işi nedeniyle Amerika’ya taşınıyorlar. Alper’in çocukluk arkadaşıyla geçirdiği günlerden de bahsediyor. Çocukluk arkadaşının adı Burak. Aradan yıllar geçiyor. Alper FBA’ya katılıyor. Sanırım Amerikan vatandaşı olduğu için izin veriyorlar. Alper Standford Üniversitesi’ne konferansa katılıyor ve orada Özge ile tanışıyor. Sonra Özge’ye aşık oluyor ve evleniyorlar. Özge’de avukat oluyor. Özge’nin ailesi Türkiye’de yaşıyor. Bir sebepten dolayı Türkiye’ye taşınıyorlar. Alper de karısının üzülmemesi için FBA’dan ayrılıyor. Halbuki işini çok seviyor ama koşullar…

Bir de Alper’in Amerika’da yakaladığı bir seri katil var KOKTEYL KATİLİ diye adlandırıyorlar.

Tükiye’de de garip olaylar oluyor. 5 kişinin başına çok ilginç bir şey geliyor. Harun, Hüseyin Bozacı diye kişilerden de bahsediyor ve yazar bütün bu kişileri kitabın sonunda çok ilginç bir nedene bağlıyor.


Alper Emniyet Müdürlüğünde işe giriyor Türkiye’de. Özge’de Bozacı holdingde avukat olarak işe başlıyor. Üstelik Hüseyin Bozacı’nın kişisel avukatı olarak işe başlıyor. İşte olaylar tam da bu noktadan sonra karışıyor…

Kokteyl Katili FBA’dan kaçıyor. O  5 kişiye yani Murat Çimen, Buket Güney, Kenan Savaş, Cansu Türkmen, Tarık Menekşe’ye kart geliyor. Kartta da şöyle yazıyor:

Siz dilediniz ben gerçekleştirdim. Altında da garip bir logo var. Sonra;

Sen dileklerden (üstte yazdığım kişilerin sırasıyla) Şehvet, Şöhret, Para, Başarı, Gösteriş’i seçtin yazıyor. Sonra da gönderen kişi dilekleri uğruna feda ettikleri şeyleri yazmış.

Yani yazar farklı bir konu seçmiş. Bir yanda Kokteyl Katili bir yanda 5 kişiye yapılanlar, bir yanda Bozacı Holding… çok karışık ama dikkat edilince çok harika bir kitap oluyor.

Benim tavsiyem mutlaka okuyun!

Birazcık Spoiler: Yazar kitabın sonunu biraz ucu açık bırakmış. Yani Alper ve Özge kurtuluyor mu orası yazmıyor.

                                               -AMARİL-

15 yorum:

  1. Sizin de söylediğiniz gibi karışık bir kitap. fakat çok güzel... eleştiriniz güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Türk işi polisiyeleri her zaman okurum ben:)Bunu da okurum,paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende polisiyeyi çok severim. Selim Çiprut'la da bir arkadaşım sayesinde tanıştım. Türk, başarılı bir polisiye yazarı olacak gibi gözüküyor. Umarım beğenirsiniz. Asıl ben teşekkür ederim yorum yaptığınız ve blogumuzu inceleme zahmetine girdiğiniz için... Sık sık bekleriz, diğer tanıtımını yapacağım bir sürü polisiye kitap var, onları da en kısa zamanda paylaşacağım. :) Bu arada sizin blogunuz; oldukça ilgi çekici, tanımadığım bir sürü yazar var :)

      Sil
  3. Bende polisiyeyi çok severim. Selim Çiprut'la da bir arkadaşım sayesinde tanıştım. Türk, başarılı bir polisiye yazarı olacak gibi gözüküyor. Umarım beğenirsiniz. Asıl ben teşekkür ederim yorum yaptığınız ve blogumuzu inceleme zahmetine girdiğiniz için... Sık sık bekleriz, diğer tanıtımını yapacağım bir sürü polisiye kitap var, onları da en kısa zamanda paylaşacağım. :) Bu arada sizin blogunuz; oldukça ilgi çekici, tanımadığım bir sürü yazar var :)

    YanıtlaSil
  4. gerçekten çok güzel olmuş türk yazarlara karşı ufak bir güvensizliğim vardı ama bu kitabı okuduktan sonra başarılı olabileceklerini ve onlara karşı yanlış bir yaklaşım sergilediğimi fark ettim. yorumlama için tekrar teşekkürler okurken hiç sıkılmadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de sizin gibi düşünüyordum. Bu yeni çağda düzgün Türk yazar yok diyordum. ancak bu yaarla tanışınca belki vardır da ben daha keşfedememişim diye düşünmeye başladım. :) Yardımcı olabidiysem çok sevinirim. sizinde kitabı beğenmeniz çok iyi olmuş. Asıl ben teşekkür ederim yorumumu beğendiğiniz için...

      Sil
    2. Ve CIIVA çıktı...Devamı....Selim Çiprut'tan sevgiler :))

      Sil
  5. Bu kitabını okumadım Selim Çiprut'un ama kısa zamanda bulup okumayı düşünüyorum. O yüzden yorumunuzu tam okumadım açıkçası ama okuduktan sonra tekrar dönerim bu başlığa.. =) Ama röportaj da eklemeniz gayet güzel olmuş. =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence mutlaka okuyun polisiyeyi de güzel yazmış. Röportajı da bir insan hem duygusal yazıp hem de içinde cinayet olan bir kitabı nasıl yazar? düşünebilirsiniz diye ekledim. Çünkü ben de çok merak etmiştim. Yorumumu okumanızı çok isterim ve daha sonra yorumum hakkında eleştirinizi de duymak isterim :)

      Sil
  6. Bu arada CIIVA çıktı. Herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Bu arada CIIVA çıktı. Herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cıva'nın 2. kitabının çıkmasına hem sevindim hem de çok şaşırdım :) İlk kitabın sonu ucu açık bitmişti ama seri yapacağınızı hiç düşünmemiştim. Ama seri olması bence daha iyi, konusunu ve karakterlerini çok beğenmiştim :)
      Biz de size çok teşekkür ediyoruz... Yorumumda da söylediğim gibi böyle güzel yazan Türk yazar görmek çok güzel. As maça ve Cıva'yı okuyabilmemizi sağladığınız için çok teşekkür ederiz :)

      Sil
  8. Süper bir yorumlama.... Sizden başka Selim Çiprut kitabının yorumunu bekliyorummm. ^~^ ;)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)
      Civanin 2.kitabını okur okumaz yorumlayacağım :)
      Sanırım siz de Selim Çiprut kitaplarını seviyorsunuz :)

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...