9 Şubat 2019 Cumartesi

ÇİN DİZİSİ YORUMU / LOVE ME IF YOU DARE



 Tür: Polisiye, Romantik, Dram
Senarist: Hai Yan
Yönetmen: Zhang Kaizhou
Yönetici yapımcı: Hou Hongliang
 Yapımcı: Kong Sheng
Ülke: Çin
Dil: Mandarin
 Kanal: SOHU TV, Dragon Television
Bölüm Sayısı: 24
Bölüm Süresi: 45 dakika
Günü: Perşembe Saati: 22:00
Yayın Tarihi: 15 Ekim 2015 - 4 Ocak 2016
***
Oyuncular:
Wallace Huo / Simon - Allen Bo Jinyan
 Ma Sichun / Jenny Jian Yao
Jabber Xie Han / Edward Zhang
Li Xunran / Wang Kai
Kris Fu Ziyu / Andrew Yin

***

DİZİ KONUSU:

Jenny asistan olabilmek için uğraşmaktadır. Bir gün bir profesörün asistanı olur. Başlarda profesör garip gelse de zamanla profesörü tanır ve onu olduğu gibi kabul eder.Suçlu psikoloğu Bo Jinyan Maryland Üniversitesinde profesördür. Bo ayrıca azılı vakaları ve gizemli ölümleri de çözmektedir. Suç ve aşkın bir arada olduğu bu dizi de garip olayların karşısında Jenny soğuk kanlı durabilecek midir? (Dizi Ding Mo adlı yazarın Close Your Eyes and Close To Me eserinden uyarlamadır.)

 DİZİ YORUMUM:

 Size müthiş bir Çin polisiye gerilim dizisi önereceğim. Önceden hep Amerikan İngiliz dizisi izlerdim. Bu aralar Kore,Tayvan, Çin dizileri de izlemeye başladım. İlk başta dilleri garip gelebilir. Sonradan alışırsınız. Hem de biliyorsunuz ki günümüzde bir kültürü öğrenmenin en basit ve ucuz yolu dizi izlemek. Yeni yerler görüp yeni şeyler keşfediyorsunuz. Çok keyifli :) Diziye gelirsek Sherlock vari bir adam var karşımızda. En azılı suçluları anlayan ve cinayetleri anında çözen Bo Jin Yan. Aşırı zeki ve karizmatik. Zaten Sherlock gibilerine bayılıyorum. Bu tarz diziler de çok güzel oluyor resmen beynim yandı bazi bölümlerde. 

Bu adam yüksek zekalı ve narsist kişiliğe sahip. Duygusal zekası hiç yok. Dışardan psikopat gibi gözüküyor bazen bu özelliği korkutucu. En deli suçluları anlayan insanların normal olmayacağını bildiğimiz için bu sorun değil.

Başrol kızımız çok güzel birisi. Yeni mezun olacak bir çevirmen Jian Yao. Her şey bu kızın, adamın evinde çevirmenlik yapmasıyla başlıyor. İlk bölümde cidden ürktüm adamdan. Özellikle evi ürküttü. Kocaman ev ama bomboş. Bazı odalari kilitli ve içerden değişik sesler geliyor. Tabi sonradan niye olduğunu öğrendik. Dizi süper başladı ve tempo artarak devam etti. 



Çevirmenlik işi bitince yine de ortaklıkları devam etti. Kız onun asistanı oldu. Zaten çevirmenliği yaparken cinayetler de başlamıştı ve ikisi de olaylara karışmış oldu. Sonradan da polisin danışmanlığını yaptılar. Tahmin edersiniz ki aşk da oluştu aralarında ve adamın tek eksiği olan duygusal yönü tamamlandı. Polisiye dizilerinde çok aşk olmasını sevmiyorum. Bu dizide her şey uygun miktardaydı. Sıkmadan devam etti. Aralarındaki sevgi ve güven son bölümlerde acayip güzel hissedildi ve diziye katkısı müthişti.

 Bo Jin Yan'ın yanındaki tek arkadaşı ve bilgisayar uzmanı olan Fu Zi Yu da çok destek oldu cinayetlerin çözülmesinde ve diğer şeylerde. O karakteri de çok sevdim.

 Bir de polis var. Jian Yao'nun çocukluk arkadaşı Li Xun Ran. Bu karakter de çok güçlü bir iradeye sahip. Başına gelenler üzücüydü neyse ki sonunda huzura kavuştu. Jian Yao'ya âşıktı. Of cidden dizilerde aşk üçgenini hiç sevmiyorum. Allahtan bu dizide onun aşkını belli etmediler de aralarındaki güzel arkadaşlık devam etti. Zaten bu aşk çok gereksizdi ya. Sadece kardeş gibi olsalardı daha iyiydi.

Bo Jin Yan’ın geçmişi de diziye etki edince asıl macera başlamış oldu. Aslında bütün her şey ona bağlıydı. Geçmişindeki Çiçek Yamyamı adlı katil tekrar ortaya çıkınca başladı her şey. Tabi asıl Çiçek Yamyamını Bo Jin Yan hapse atmıştı. Ama onun ortağı tekrar cinayetlere başladı. Izleyince anlayacaksınız acayip zekice şeyler oldu. Bazen cidden beynimin zorlandığını hissetti. Bo Jin Yan'ın diğer ismi Simon. Hi Simon diye bir replik var ki dizinin ana odağıymış resmen. Bir de Allen diye biri var. Bunu açıklarsam dizinin büyüsü kaybolur. O yüzden kendiniz izleyin ve Allen'ın kim olduğunu anlayın. Simon Allen olayları da beni çok zorlamıştı. Simon'un çok güçlü olduğunu ve zekasını son bölümlerde daha iyi anladım.

 Karakterlerden bahsetmişken Andy'den bahsetmemek olmaz. Andy , Fu Zi Yu'nun geliştirdiği akıllı bir araba. Konuşmaları çok komikti. Bazı zamanlar müzik bile çaldı ortama uygun olarak. Hatta Simon'a çok yardımı dokundu son bölümlerde. Kendi kendine ilerliyor ve Bo Jin Yan'ı takip ediyor. Çok güzel bir arabaydı ya :)

Dizideki tüm cinayetlerin ortak bir noktası var ve bunu çözdüğünüzde kurgunun harikalığına hayran olacaksınız. Dizideki katiller çok ürkütücüydü. Soğukkanlı ve zalimdiler.

 Cinayetlerin Çiçek Yamyamıyla ilişkisi açığa çıkınca olaylar Amerika'ya taşındı. FBI da karıştı. Susan diye bir ajan vardı. Onu da çok sevdim. Herkes Simon ‘dan şüphelenirken onu destekleyen nadir kişilerdendi.

Açıkçası dizi çok yönlüydü. Çin ve Amerika ortaklığında bir dizi izlemiş olacaksınız. Gerçekten farklı bir atmosferi var. Polisiye seven herkes izlesin. Çok memnun kalacağınıza eminim. Her şey kararındaydı. Özellikle son 5 bölümde gerilimi bayağı hissettim.

 Bu arada dizinin adının polisiye diziyle hiç uyuşmadığını düşünmüştüm ama dizi bitince anladım ki gerçekten çok manali. Eğer cesaretin varsa beni sev diyor ya. Simon Allen olaylarını öğrenince bu ismin çok güzel uyduğunu anlıyorsunuz. Simon ve Jenny aşkı çok yerindeydi cidden. Jenny'nin yani Jian Yao'nun Simon'a video kaydında dediklerine bayılmıştım. O kadar güzel ifade ettiydi ki aşkını ve Simon’a son ana kadar hep güvenmesi de hoştu. Simon anlaşılması çok zor bir adam. Jenny onu anladı ve hep sevmeye cesaret etti. Yaşadıkları kötü şeyler bile onları pes ettiremedi. Hatta tüm dünya onlara karşı çıksa bile yine de Jenny Simon'a güvendi.

Ayrıca oyunculuklar bayağı iyiydi. Oyuncuların başka dizilerini de izlemek istiyorum. Sadece başroldekiler değil genel olarak oyunculuklar süperdi. Çok güzel bir eser çıkarmışlar ortaya.

Diziyi 3 günde falan bitirdim sanırım. Dün elimden bırakamadım izledim hep. Sürükleyici zaten. Diziyi mutlaka izleyin bence. Çok ilginç ve güzel bir dizi. Youtube'da tüm bölümlerini bulabilirsiniz. Kore, Tayvan ve Çin dizilerini netten bulmak zor. Bulduğum sitelerdeki playerlar açılmıyor tam olarak. Zaten bizim internet bağlantısı çok kötü, ev de dubleks olduğundan üst kattaki odamdan hiç çekmiyor yani. Dizileri youtubedan daha kolay izleyebiliyorum. Youtube'a yükleyenlerden Allah razı olsun.

Dizinin repliklerini daha fazla koymak isterdim ama dizi pek bilinmediği için böyle hazırlayan olmamış. Bende bu tür işleri yapamıyorum. Neyse zaten böyle harika bir diziye şans verirseniz görürsünüz.  Pek bilinmeyen dizileri izleyince çok mutlu oluyorum. Size de tanıtmak istedim. Yeni şeyler keşfetmiş oluyoruz. Sizin de az bilinen ama güzel dizi öneriniz varsa yoruma yazabilirsiniz.

Bu arada Hemşirelik 1.sınıf olduğumu takip edenler bilir. İlk dönemimi atlattım şükür. İkinci dönem stajlar da başlayacak. Yoğun zamanlarım başlıyor bundan sonra. O yüzden bu sömestr tatilini iyi değerlendirdim. Bolca dizi izledim. Sizlerle de paylaşmaya çalışacağım. Herkese iyi tatiller ;)

-Amaril-

7 yorum:

  1. ayyy arada izliyom ben de çin dizileriii. bu da aklımda olsun polisiye gerilim izlerim tabii :) iyisin de mii seeen :) nasıl ders, sınav, okul durumlarııı kaçak hayırsız hihihiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya bu aralar blogu boşladım biraz. Bakmiyorum hic. Sinava hazirlik süreci insanda hic umut heves falan bırakmıyormuş. Üniversite ilk donem de guzel gecti ama her seyden uzaklaştım rahatladim biraz daha. Bu aralar cok fazla dizi izliyorum. Bitirdiklerimi yorumlamaya calisiyorum falan. Daha sık bloga uğrayacağım ama aklimda 😂 :)

      Sil
    2. heey, hangi bölüme girmiştin sen yaa sölemedindi de mii, eh o kadar yoğunluktan endişeden sonra rahatlıycan tabii. hengi dizileri izliyoon. heey hatırlıyon de mi yaa, bloga girince sınava çalışıyom derdiin, bak geçti o günler işteee :)

      Sil
    3. Evet ya hatırlıyorum geçti o günler şükür:)
      Hemşirelik kazandım. Şimdi de staj okul yoğunluğu var. Hayat telaşı hiç bitmiyormuş. Oturup da yorum yazmaya ya vaktim yok ya da üşeniyorum. Dizi olarak bu aralar kore dizilerine sardım bırakılmiyor ya onlar ;))

      Sil
  2. Kore dizisi sandım ilk görünce afişi, ne kadar birbirlerine benziyorlar ya :) Kore dizilerine başlayıp bırakıyorum da ben, devam ettiremiyorum nedense :/ Çin hiç izlemedim ama bir arkadaşım da önermişti Çin, Tayvan dizilerini... Polisiye ve gerilim de çok severim bakalım belki izlerim bu diziyi vakit bulabilirsem umarım ben de yeni bloguma bekliyorum bu arada :)
    https://perilievdekisamara.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin blogunuza da mutlaka bakacağım. Bu dizi gerçekten sürükleyici. Yarıda bırakmazsın bence :)

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...