21 Ekim 2018 Pazar

KENDİNE AİT BİR ODA – VIRGIANA WOOLF



KİTAP TANITIMI:

Edebiyat dünyasının feminist bir makalesi olarak adlandırılan Kendine Ait Bir Oda, kadın hareketinin elinden düşürmediği önemli kitaplardan biri olmayı başarıyor. Erkeklerin kadınlara uyguladığı baskının ve her zaman süre gelen “Eşitlik” tartışmasının cevabını tarihten alıntılar yaparak yanıtlıyor.

“Kadın ve edebiyat” arasındaki bağlantıyı kurmaca bir yazıyla ve karakterleriyle anlatan Woolf, kadınların neden daha az şiir yazdığını veya neden erkekler kadar yaratıcı olamadığını anlattığı eserinde, tarihsel süreç içerisinde kadının toplumdaki yerini de ele alıyor. Kadınların dünyasına dair ilginç tespitleri, farklı bakış açılarını içeren eserinde Woolf, odasındaki duvarı verdiği cevaplarla örmeye çalışıyor ve şöyle sesleniyor kadınlara: “Para kazanın, kendinize ait ayrı bir oda ve boş zaman yaratın. Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın!”

KİTAP YORUMUM:

Merhaba bugün sizlere Virgiana Woolf'un feminizm temalı önemli bir kitabını tanıtacağım. Çoğu kişi feminizmi erkek düşmanlığı olarak biliyor ama aslında alakası yok. Her iki cinsiyette eşittir,eştir. Kitabi okuyunca fark ettim ki 1929 yılında yazılmış bu kitapta da günümüzde de kadına bakış açısı aynı. Ne kadar çabalasak da kadınlara gereken önem verilmiyor. Tek değeri ev hanımlığı ve çocuk doğurmak olarak geçiyor. Ancak kadınların da duyguları, düşünceleri ve kendine ait bir yaşamları var. Ne isterlerse yapabilirler ama kadınlara engel oluyor birçok şey.

 Woolf diyor ki erkekler gibi kadınlar da yazar olabilir. Ancak kendine ait bir odası ve parası olmalı. Kendine ait bir odası olmalı çünkü özgürlüğünü yaşayacak bir ortama ihtiyacı var. Parası olmalı çünkü kimseye bağımlı olmadan yazmalı ve kitap çıkarabilmeli. Değindiği birçok konu ve önemli yazarlarin isimleri görüşleri var kitapta. Herkesin okuması gereken kitaplardan. Sonlara doğru biraz sıkıldım açıkçası. Çünkü bahsedilen yazarların  ve fikirlerin çoğunu bilmediğimden konuya hakim olamadım. Yıllar sonra tekrar okuyacağım belki daha iyi anlarım. Kitabın kapanış konuşması da güzeldi bence. .

Kadınların erkeklerin yaptığı şeyleri yapması hâlâ bazı çevreler tarafından çok uygunsuz görülüyor. Kadınlar çocuk sahibi de olabilir kariyer sahibi de. Seçtiği mesleğe, giyimine, yediği yemeğe göre bile yargılayan var. Her yaptığı olay olurken nasıl özgür bir birey olabilir ki kadınlar?



Bazilari da feminizmi savunurken yanlış yapıyor mesela. Onlari da unutmamak gerek. Allahın kadınlara bahşettiği en kutsal özellik olan doğurmayı ve annelik duygusunu bile kölelik olarak görenler var. Hemşirelik okuyorum biliyorsunuz. Anatomide kadınların leğen kemiklerinin erkeklere nazaran daha geniş olması doğum yapabilmeleri için. Insanların temel içgüdüsü üremek ve bunu gerçekleştirmek için de kadınların vücudunu Allah mükemmel yaratmış. Bunu nasıl kölelik olarak görebilirler ki? Bir kadının kendi doğurduğu çocuğa bakması veya sevdiği erkeğe yemek yapmasi nasıl kölelik olabilir? Böyle düşünenleri hiç sevmiyorum. Tamam evlenince herkesin kendine göre görevleri olmali yoksa hayat geçmez. Erkek de kadın da gereken yerde birbirlerine yardımcı olmali. Çünkü iki cinsiyetinde olması gerek. Allah bizi eş olarak yaratmış. Bu zamanda bile hâlâ bunu anlamak istemeyenler var.

Kuzenim sosyal hizmetler okuyor. Sosyoloji hocası Feminizmin ne olduğunu bilmiyor daha. Düşünün ülkede en açık fikirli olması gereken öğretmenler bile feminizmi yanlış biliyor. Kötü bir şey sanıyor.

Kendisine sadece iş yapması, erkeğe hizmet etmesi ve çocuk doğurması için bakılan bir kadın nasil yazar olabilir ki? Woolf bunlari eleştirmiş işte. O yıllarda böylesine düşünen ve fikirlerinin arkasında duran bir kadın olmak büyük cesaret. Woolf'a teyzesinden miras kaldığı için nasıl yaşayacağını  dert etmeden kitap yazabiliyor. Kendi parası olduğu için kendini güvende hissediyor. Hatta bir yerde diyor ki bana verilen oy hakkından daha önemli para. Bu nokta çok dikkate değer bence.

J.K.Rowling bile yaşadığı yerde kadınların kitap yazmasına alay edenler olduğu için ismini kısaltıp erkek ismi gibi gösterip yazmış ünlü Harry Potter'ı. Sonradan kitap beğenilince kadın olduğu ortaya çıkıyor ve herkes şaşırıyor tabii.

Yani kadınların çok fazla uğraşı olduğu ve değer verilmediği için yazar olması çok zor. Bunu başarıp ortaya harika eserler çıkaran kadınları tebrik etmek gerek. Bugün bile halâ kitap yazmak kadınlar için saçma görülüyor  tıpkı 1929 yılındaki Woolf'un dünyasındaki gibi...

Kitap üstünde düşünülmesi gereken çok önemli şeylerden bahsediyor. Virgiana Woolf'un bu denemesini mutlaka okuyun diyorum ve iyi pazarlar diliyorum herkese =)

~ALINTILAR~

🍁 "Bir kadın kurmaca yazacaksa parası ve kendine ait bir odası olmalıdır. "

🍁"Herhangi bir sınıfı ya da cinsiyeti bir bütün halinde suçlamak saçmaydı. Büyük insan toplulukları yaptıklarından hiçbir zaman sorumlu değildir. Kontrollerinde olmayan içgüdülerle hareket ederler. "

🍁"Yaratıcılık alanında kadın en önemli yere sahiptir, gerçekte ise tamamen ehemmiyetsiz."

🍁Sizi bir odaya kapattıklarını düşünün. Elinizi, kolunuzu, ayaklarınızı bağlamışlar. Odada sizden başka hiç kimse yok. Birçok şeyi yapmanıza engel olan bu kısıtlama sadece ve sadece düşüncelerinize gem vuramaz. Hangi şartlarda olursanız olun, en kötü işkencelere maruz kalsanız dahi düşünme özgürlüğünüze hiç kimse mani olamaz. Yaşadığınız sürece dur durak bilmeden düşünürsünüz. Düşünme yeteneğinin karşısında ne silah, ne kilit, ne de en ağır cezalar durabilir.

🍁En iyi yetişmiş kadınlar, zihinleri en uygar olandır"

🍁*Kadınlar aşırıdır, erkeklerden ya daha iyi ya daha kötüdür

🍁Bir yıl içinde kadınlarla ilgili kaç kitap yazıldığına dair herhangi bir fikriniz var mı? Bunlardan kaçının erkekler tarafından yazıldığına dair herhangi bir fikriniz var mı?

🍁Böylece sizden para kazanıp kendinize ait bir odanız olmasını isterken, gerçeklik içinde yaşamanızı istiyorum, onu aktarabilseniz de aktaramasanız da zinde bir hayat olacaktır bu

🍁“İsterseniz kütüphanelerinizi kilitleyin ama zihnimin özgürlüğünü kilitleyebileceğiniz hiçbir kapı, kilit, sürgü yoktur.”

🍁“Gerçekten de bu kadar çok şiir yazıp hiçbirini imzalamayan “Anonim” in çoğu zaman bir kadın olduğunu tahmin etme cüretinde bulunurum.”

🍁Kişi iyi bir yemek yememişse, iyi düşünemez, iyi sevemez, iyi uyuyamaz.

3 yorum:

  1. Evet ya bende bayağı okumak istiyordum. Fuardan aldım iyi ki. Çok güzel bir kitap mutlaka oku :)

    YanıtlaSil
  2. Kitaplığımda uzun zamandır okunmayı bekliyor bu kitap. Bu aralar okumak istiyordum, bu yorumdan sonra daha fazla ertelememeye karar verdim.

    Yazarın üslubunu sevdiysen hayatının anlatıldığı Saatler filmini de izlemelisin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O filmi bilmiyordum mutlaka izlerim. Bunları yazmaya cesaret eden bir kadının hayatını izlemek güzel olur :)

      Sil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...