4 Ocak 2020 Cumartesi

ZACHARIUS USTA - JULES VERNE



İlk Yayınlanma Tarihi: 1854 
Tür: Kurgu
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
 ***
KİTAP YORUMUM:

Merhaba değişik bir modern klasik okudum. Sevip sevmedigimden emin değilim. İsviçre'nin Cenevre kentinde yaşayan bir saat ustasını anlatıyor. Bu saatçi çok ünlü, yurt dışına da satış yapıyor. Işine aşık biri. Adı Zacharius. Evde hizmetçisi, kızı ve çırağı ile yaşıyor. Dışarıya pek çıkmadan kendi içlerinde yaşıyorlar.

Kızı çok güzel ve talibi çok ama insanlar her gün o evde tıkılıp yaşamak istemediklerinden evlenmiyorlar. Zaten ustanın kızı ve çırağı da birbirinden hoşlanıyor. İlk başta saatçi o ikisinin evlenmesini istiyor ;)

Bir gün Zacharius ustanın yaptığı tüm saatler bozuluyor. Ne kadar tamir etseler de duzeltemiyorlar. Zacharius USTA o zamandan sonra aklını kaybediyor resmen. Yıllarca emek verdiği eserleri bozulup tek tek iade ediliyor. Günlerce tamir etmeye uğraşıyor yine de saatler duzelmiyor. Görünüşte hiçbir problemi yok. 


Gerçekten niye art arda bozulduklarını halâ anlamadım birisi bana anlatabilir mi? Yani gerçekten Zacharius USTA ile bağlantılı mı saatler? Muallak kaldı ya da ben anlayamadım =(

 Zacharius diyor ki ben bu saatlere kendi yaşamımdan verdim, ben tukendim ve onlar da çalışmıyorlar artık diyor. Kimse onu dikkate almıyor ama gerçekten bir sebep yokken saatler durunca herkes saatçiye büyücü demeye başlıyor. Saatçi de bu zamanda iyice kibirleniyor. Ben zamanı yarattım, sonsuzca kadar yaşarım demeye başlıyor :/

Kibrin nelere sebep olduğunu, insanın bir kere kötülüğe bulaşınca hep kötü şeyler düşündüğünü ve amaçları için kendi evladını bile feda etmeyi göze alabileceğine  gördüm okuyunca. Farklı bir kitaptı ama üstümde pek etki bırakmadı. Kısacık bir hikaye, kibrin din ve bilime nasıl etki edeceğini anlatmış yazar. Tabii ki modern klasiklerin her biri kıymetli ve okuyan herkes farklı şeyler çıkarabilir =)

Peki siz Zacharius ustayı okudunuz mu? Okuduysanız neler düşündünüz?


6 yorum:

  1. Ben okumadım ama Verne'nin üç kitabınıda heyecanla okudum. Elime geçse bir çırpıda biter gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bence de okursun hemen çabuk okunuyor. verne iyi yazıyor hayal gücü harika :)

      Sil
  2. Bu kitabı okumadım. İsmini de ilk kez duydum hatta. Yazardan şimdiye kadar sadece Aya Yolculuk kitabını okudum. Meşhur kitaplarından okumaya devam edeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ben de onu listeme ekledim. mutlaka diğer kitaplarını da okuyacağım :)

      Sil
  3. Jules verne i çok severim ama bu kitabını okumadım. Merak ettim şimdi 😊

    YanıtlaSil
  4. okumayım piki, muallak roman :)

    YanıtlaSil

Değerli Okuyucular:
Lütfen yorumlarınızda küfür, argo ve ahlaksızlık kullanmayınız!!!
Onların haricinde her türlü eleştiriye açığım :)
Yorumlarınız denetlendikten sonra yayınlanacaktır!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...